Szép volt, jó volt, ennyi volt

<p>Véget ért a Videoton labdarúgócsapata számára az Európa Ligás kaland. Értékelés.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Az eredetileg csütörtökre kiírt záró csoportmérkőzést (Sporting CP–Videoton) a nagy lisszaboni esőzések miatt csak pénteken lehetett lejátszani. Addigra azonban kiderült, hogy a meccs tét nélküli, mivel a csütörtöki Genk–Basel találkozón a felek tűzszünetet kötöttek (barátságos 0:0), a Videoton semmiképpen sem juthat tovább a csoportjából (az már korábban eldőlt, hogy a Sporting biztosan a csoport utolsó helyén végez).

A meccsről sok mindent nehéz mondani. Nem túl hangulatos találkozón a Sporting 2:1-re győzött (noha az első félidőben a Vidi akár három gólt is lőhetett volna), a brutális szabálytalanságot elkövető Sándor Györgyöt a hajrában kiállították. A lisszaboni Videoton-látogatásból más sem jött ki jól: a Sporting múzeumát meglátogató Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a klub honlapja a képaláírásban Bajnai Gordonnak nevezte.

De vissza a focihoz, pontosabban a számokhoz. A Videoton a nagy 2012-es menetelésével összesen kétmillió eurót gurigázott össze. A selejtezőkörben elért három továbbjutásért 100-100 ezer euró járt, a csoportkörbe kerülés 1,3 milliót jelentett, a két csoportköri győzelem pedig újabb 200-200 ezer euróval növelte a piros-kékek büdzséjét. A csapat összesített mérlege a sorozatban (beleértve a selejtezőket) ötven százalékos: 4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség (gólkülönbség 11:9). A csoportkör mezőnyében a Videoton a 28. helyen végzett, holtversenyben a Molde együttesével. S ha még az EL-statisztikáknál maradunk: a Videoton mindenkinél kevesebb szögletet lőtt (13-at, miközben a Bilbao ötvenet), viszont a szabálytalanságok számát tekintve a Videoton volt a mezőny egyik legtisztábban játszó csapata (csak négy klub játékosai követtek el kevesebb faultot, mint a Vidi focistái).

Persze, a statisztikáknál sokkal fontosabb, ami a pályán zajlott. A Videoton két mérkőzést nyert a csoportkörben, és az eddigi legjobb magyar szereplést mondhatja magáénak azóta, amióta az UEFA bevezette a csoportkörök rendszerét az európai kupaporondon. Paulo Sousa csapata nem hajtott végre futballforradalmat: a betonbiztos védekezésből indított gyors kontrajáték receptjét nem a portugál tréner találta ki. Ami mindenképpen pozitív, az a csapat védekezése, a fehérváriak mindössze nyolc gólt kaptak a csoportkörben, s ha ehhez hozzávesszük a selejtezők mérlegét, akkor 12 mérkőzésen csupán kilencet. (Összehasonlításképpen: a Debrecen a 2010/11-es szezon során a különböző selejtezőkben és az EL csoportkörében összesen 22 gólt kapott.)

Tegyük hozzá ehhez azt is, hogy a Videoton az EL-ben egyetlen komoly sztárcsapattal sem találkozott. Legerősebb riválisa az a Sporting volt, amely az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb válságát éli át, a szép támadófocit bemutató Genk és az alaposan meggyengült Basel nem éppen topligás szint. Az érem másik oldala: a Videoton már a selejtezőkben is olyan csapatokkal találkozott, amelyek elfértek volna a csoportkörben is. A Trabzonspor, Slovan, Gent, Videoton négyes sem tűnik sokkal gyengébbnek, mint az Európa Liga idei szezonjának G csoportja. Ami a Vidi hat idei ellenfelében közös: mind a hat klubot magasabbra taksálják a nemzetközi kupaporondon, a Videoton azonban négyüket meg tudta verni.

„Szép volt, fiúk!” – áll a Videoton honlapján az Európa Liga logója alatt az üzenet. S ha olyan szép nem is volt, mint a nyolcvanas évek közepén, a Videoton a nemzetközi szerepléséért minden dicséretet megérdemel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?