Szenzáció: USA–Portugália 3:2!

Kobe/Szuvon/Ibaraki. Bravúros győzelemmel mutatkozott be az Egyesült Államok válogatottja a vb-n: Bruce Arena szövetségi kapitány együttese a világsztárokkal felálló Portugáliát múlta felül. A papírformának megfelelően orosz siker született a Tunézia elleni találkozón. A hosszabbításban szerzett góllal egyenlítettek az írek a németekkel vívott összecsapáson.

Ezzel a Klose-góllal szereztek vezetést a németek az írek elleni vb-meccsenReuters-felvételD-CSOPORT

EGYESÜLT ÁLLAMOK–PORTUGÁLIA 3:2 (3:1). Góllövők: O’Brien (4.), Donovan (29.), McBride (36.), illetve Beto (39.), Agoos (71. – öngól). Játékvezető: Moreno (ecuadori), 35 ezer néző. Sárga lap: Beasley, Beto, A. Petit

EGYESÜLT ÁLLAMOK: Friedel–Hejduk–Mastroeni, Agoos, Tony Sanneh, Pope (80. llamosa)–O’Brien, Stewart (46. Jones), Beasley, Donovan (75. Moore)–McBride. PORTUGÁLIA: Vitor Baia–Jorge Costa (73. Andrade), Beto, F. Couto, Rui Jorge (69. Bento)–A. Petit, S. Conceicao, Rui Costa (80. Nuno Gomes)–Figo, Joao Pinto, Pauleta. Már a 4. percben vezetést szereztek az amerikaiak: szöglet után McBride fejesét még védte Vitor Baia, de a kipattanó labdát O’Brien közelről a hálóba emelte. A gól alaposan megzavarta az esélyest, és az első félóra végén a portugál védők saját 16-osuk előterében könnyelműen eladták a labdát, ami a lesgyanús helyzetben lévő Donovan elé került. A szélső beadása megpattant Jorge Costa hátán, s a labda a kétségbeesetten visszavetődő Vitor Baia kezét érintve hullott a gólvonal mögé. A 36. percben újabb gólt szereztek a tengerentúliak: Donovan ezúttal is jobbról ívelt be, s McBride 5 m-ről előrevetődve fejelt a kapuba. Röviddel később szépítettek a portugálok, jobb oldali beadás után Beto fejesét O’Brien szerencsétlen mozdulattal visszalőtte a csatár elé, aki egyből a léc alá továbbított. Ez volt a világbajnokságok történetének 1800. gólja. Szünet után elkeseredetten rohamoztak Figóék, és a 71. percben öngólt vétettek az amerikaiak: a menteni igyekvő Agoos a saját kapujába bombázott. Az amerikaiak megérdemelték a három pontot, mert nagyon fegyelmezetten játszottak.

Korábbi eredmény: Koreai Köztársaság–Lengyelország 2:0 (1:0).

1. Koreai Közt. 1 1 0 0 2:0 3

2. USA 1 1 0 0 3:2 3

3. Portugália 1 0 1 0 2:3 0

4. Lengyelország 1 0 0 1 0:2 0

A folytatás – június 10.: Koreai Köztársaság–Egyesült Államok, Portugália–Lengyelország; június 14.: Portugália–Koreai Köztársaság, Lengyelország–Egyesült Államok.

H-CSOPORT

OROSZORSZÁG–TUNÉZIA 2:0 (0:0). Góllövők: Tyitov (59.), Karpin (64. – 11-esből). Játékvezető: Prendergast (jamaicai), 40 ezer néző. Sárga lap: Szemsov, Alenyicsev, Gabszi, Dzsaziri. OROSZORSZÁG: Nyigmatullin–Onopko, Kovtun, Nyikiforov, Szolomatyin–Karpin, Szemsov (46. Hohlov), Tyitov, Izmajlov (78. Alenyicsev)–Pimenov, Beszcsasztnih (55. Szicsev) TUNÉZIA: Bumnidzsel–Trabelszi, Dzsaidi, Mkaser, Buzaján–Gabszi (67. Mhedebi), Badra (84. Zituni), Buazizi, Ben Asur–Szellimi (67. Beja)–Dzsaziri. Az esélyesebb oroszok végig irányították a játékot és megérdemelten gyűjtötték be a három pontot. Az alacsonyabb iramú első félidő után Oleg Romancev csapata a folytatásban öt perc alatt eldöntötte a mérkőzés sorsát. A főleg gyors ellentámadásokkal próbálkozó tunéziaiak több ve-szélyes helyzetet kidolgoztak, de gólra nem futotta az erejükből.

Korábbi eredmény: Japán–Belgium 2:2 (0:0).

1. Oroszország 1 1 0 0 2:0 3

2. Japán 1 0 1 0 2:2 1

Belgium 1 0 1 0 2:2 1

4. Tunézia 1 0 0 1 0:2 0

A folytatás – június 9.: Japán– Oroszország; június 10.: Tunézia–Belgium; június 14.: Japán–Tunézia és Belgium–Oroszország.

E-CSOPORT

NÉMETORSZÁG–ĺRORSZÁG 1:1 (1:0). Góllövők: Klose (19.), ill. Robbie Keane (93.). Játékvezető: Nielsen (dán), 36 ezer néző.

NÉMETORSZÁG: Kahn–Linke, Ramelow, Metzelder–Frings, Schneider (90. Jeremies), Hamann, Ballack, Ziege–Jancker (75. Bierhoff), Klose (85. Bode). ĺRORSZÁG: Given–Kelly (74. Quinn), Staunton (87. Cunningham), Breen, Harte 74. Reid)–Finnan, Holland, Kinsella, Kilbane–Keane, Duff. Elszórakozta a biztos továbbjutást a német labdarúgó-válogatott: Rudi Völler együttese második mérkőzésén a 93. percben kapott gólt az írektől, s győzelem helyett 1 ponttal kellett beérnie. De menjünk sorjában. A 19. percben Ballack magasan ívelt előre a 16-osra, Given nem mozdult ki a kapuból, így Klose könnyedén fejelhetett a hálóba. A félidő hajrájában Keane 7 m-ről ollózva próbált gólt lőni, de roszszul találta el a labdát. Fordulást követően egy beívelés után lefejelt labdára Duff rajtolt, nagy helyzetben 8 m-ről lőtt, de Kahn bravúrral szögletre hárított. A 69. percben növelhette volna előnyét a Völler-legénység: Jancker lépett ki a lesre játszó ír védők közül, átemelt a kapujából kifutó Given fölött, de a labda a jobb kapufa mellé hullott. A rájátszásban Keane mellel maga elé tette a labdát, s 8 m-ről a hálóba lőtt.

Az esélyesebb németek kezdtek jobban, de a mezőnyben az ír együttes felvette velük a versenyt. Sőt, Klose vezető gólja után állandósult a szigetországiak fölénye. A német csapat kényelmesen, kissé talán nagyképűen is játszott, s a szünet után már nem tudott újra felpörögni. Az írek nagyobb akarásuknak köszönhetik a pontszerzést.

Korábbi eredmények: ĺrország– Kamerun 1:1, Németország–Szaúd-Arábia 8:0.

1. Németország 2 1 1 0 9:1 4

2. ĺrország 2 0 2 0 2:2 2

3. Kamerun 1 0 1 0 1:1 1

4. Szaúd-Arábia 1 0 0 1 0:8 0

A folytatás – június 6.: Kamerun–Szaúd-Arábia; június 11.: Kamerun–Németország és Szaúd-Arábia–ĺrország. (sr)

A MAI MŰSOR

8.30 (Tegu): Dánia–Szenegál (A-csoport – 2. forduló, játékvezető: Carlos Batres – guatemalai, az egyik partjelző a magyar Székely Ferenc lesz); 11.00 (Szaitama): Kamerun–Szaúd-Arábia (E-csoport – 2. forduló, Terje Hauge – norvég), 13.30 (Puszan): Franciaország–Uruguay (A-csoport – 2. forduló, Felipe Ramos Rizo – mexikói).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?