Száz nap múlva kezdődik a szocsi olimpia

<p>Száz nap múlva, február 7-én kezdődik Szocsiban minden idők legdrágább téli olimpiája. Szlovákia 56–60, Magyarország 16–21 sportolóval számol, a pontos létszám csak januárra alakul ki.</p>

BŐD TITANILLA

Forró. Hideg. A tiéd. Ez a 2014-es szocsi téli olimpia jelmondata.

Ellentmondások olimpiája

Az ellentmondásosság nem véletlen, már a játékok helyszíne sem szokványos. Szocsi az északi szélesség 43. fokán fekszik (ugyanezen a szélességi fokon található például Cannes is), tengerparti város, szubtrópusi éghajlat jellemzi, hagyományos üdülőhely. Idén februárban már virágoztak a fák a városban, ha jövőre is ilyen idő lesz, könnyen lehet, hogy a sportolók rövidujjú pólóban járhatnak a versenyekre. Az alpesisí-, biatlon-, síugró- és síakrobatika-versenyeket a Szocsitól 40 kilométerre lévő Krasznaja Poljana-i központban rendezik a Kaukázusban, s állítólag akkor sem lesz gond, ha nem esik elég hó, a tavalyi hó ugyanis föld alatti üregekben felhalmozva vár a felhasználásra.

Az éghajlat és az időjárás miatti aggályok azonban eltörpülnek a társadalmi problémák mellett. Oroszország a közelmúltban törvénybe foglalta, hogy a homoszexualitás propagálása (főleg, ha ennek kiskorú is tanúja) büntethető és büntetendő, de a törvény elég homályosan fogalmaz azzal kapcsolatban, mi is számít propagálásnak. A melegellenes rendelkezések a sportvilágot is felháborították, a játékok bojkottja is felmerült lehetséges válaszként. A bojkott haszontalanságára azonban a meleg sportolók is rámutattak, mondván, semmit nem oldana meg, csak azoktól venné el a lehetőséget, akik négy éven át dolgoztak azért, hogy részt vehessenek az olimpián.

Komoly gondot jelent a biztonság kérdése is. A merényletektől tartó szervezőbizottság minden eddiginél szigorúbb intézkedéseket vezet be: Szocsiban például a nézőknek is akkreditációs kártyára lesz szükségük, s ilyet csak az kaphat, akit a nemzetbiztonság megbízható személynek ítél. A játékok ideje alatt a városba csak regisztrált gépjárművek hajthatnak be, a tengerpart melletti olimpiai falut pedig magas fal és szögesdrót védi majd a betolakodók elől.

Amerika eközben azzal riogat, hogy az orosz nemzetbiztonság az olimpia minden résztvevőjét lehallgatja majd, ezért azt tanácsolja az állampolgárainak, ne vigyenek magukkal mobil kommunikációs eszközöket az olimpiára.

Költekezés a köbön

Az olimpiákat a mindenkori NOB-elnökök szeretik „minden idők legvalamilyenebb” játékainak kikiáltani. Szocsi esetében egy jelző már most biztos: a 37,5 milliárd euróba kerülő rendezvény minden idők legdrágább olimpiája lesz. Az eddigi csúcstartó Peking volt 30 milliárd euróval, ehhez képest London low-budget olimpiát rendezett mindössze hétmilliárd euróból, de Vancouver is kigazdálkodta a játékokat tízmilliárdból.

Vlagyimir Putyinnak azonban úgy tűnik, semmi sem drága, ha a játékokról van szó. Az orosz megalomániát jelzi az is, hogy az olimpiai lángnak is minden eddiginél egzotikusabb az útja: járt az északi sarkkörön túl és az űrben is.

Túlszárnyalják Vancouvert?

Szlovákia egyelőre 36 biztos indulóval számolhat (a 25 tagú jégkorongcsapat, 10 sílövő és egy műkorcsolyázó vívta ki a részvétel jogát), de összesen 56–60 szlovák sportoló szerezhet kvótát a játékokra. Ha így lenne, ez lenne a második legnépesebb szlovák küldöttség – négy éve Vancouverben 73 sportoló képviselte az országot. Jana Gantnerová, a küldöttség vezetője azonban abban bízik, hogy bár Szocsiba kevesebben utaznak, a négy évvel ezelőtti termésnél több érmet hozhatnak. Pedig Vancouvert nehéz lesz túlszárnyalni, ott egy arany, egy ezüst, egy bronz volt a szlovákok mérlege. A sílövő Anastasia Kuzmina megnyerte a sprintet, és második lett az üldözéses versenyben, a szintén biatlonos Pavol Hurajt pedig a tömegrajtos versenyben végzett a harmadik helyen. „Négy éve sok volt az idősebb versenyző a csapatunkban, most több fiatal is ott lehet az olimpián. Bízom benne, hogy eggyel vagy kettővel több érmet szerzünk, mint Vancouverben. Csak az a pech, hogy mindjárt az olimpiai szezon elején megsérült az alpesi síző Veronika Zuzulová” – nyilatkozta Gantnerová.

A szlovákok ezúttal is a sílövőkben bízhatnak a legjobban, Kuzmina mellett Jana Gereková is az első tízben végezhet. Veronika Zuzulovától műlesiklásban lehet várni jó eredményt, ám helyzetét bonyolítja a térdsérülése (az előzetes hírek szerint novemberben kezdhet újra edzeni). Nagy ambíciókkal utazik Szocsiba a jégkorongcsapat is, hiszen az előző évek gyakorlatához hasonlóan most is megszakítják az NHL-t a játékok idejére, így a legjobb hokisok is ott lehetnek az olimpián.

Magyar műkorcsolyázók nélkül

A Magyar Olimpiai Bizottság legalább 16 sportolót küldene Szocsiba, de jó esetben akár 21 versenyző is képviselheti a magyar színeket a játékokon. A legnépesebb a rövidpályás gyorskorcsolyázók különítménye lesz, itt három férfi és három nő részvétele biztos, de lehet, hogy végül öt-öt fő lesz a küldöttségben. Jó esély van magyar szereplésre alpesi síben, sífutásban, hódeszkában, szánkóban és gyorskorcsolyában is. Ha az egykori kenus Pulai Imre (aki 2000-ben Sydneyben Novák Ferenccel a C2 500 méteren olimpiai bajnok lett) megszerzi a szánkósok között az indulás jogát, sporttörténelmi tettet hajt végre, korábban ugyanis nem volt magyar szánkós a játékokon. Ugyanez igaz a hódeszkára is, itt Gyarmati Annának van esélye a kvótaszerzésre.

Magyar műkorcsolyázó azonban biztosan nem lesz ott Szocsiban. Ilyesmire 1932 óta csak egyszer volt példa (1960-ban), s a magyarok legjobb eredményei is ehhez a sportághoz fűződnek, mind a hat magyar téli olimpiai érem (két ezüst, négy bronz) műkorcsolyában vagy jégtáncban született.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?