Svitko: A top 10-hez sok rizikót kell vállalni a Dakaron

svitko

Štefan Svitko a 12. helyen zárt a motorosok mezőnyében a 2023-as Dakar-ralin. A Slovnaft Rally Team versenyzője hazatérése után elárulta, az eredményt sikernek tartja, de nem teljesen elégedett.

„Reggelente a versenyzők azt mondogatják a Dakaron, hogy biztosan most vannak itt utoljára. Aztán amikor célba érnek, már várják a következő napotˮ – boncolgatta a versenyzés lélektanát Svitko a tegnapi, pozsonyi sajtótájékoztatón. A szlovák motoros megvédte tavalyi helyezését, akkor is 12. lett. Idei álma a top 10 volt, amiről elsősorban a gyenge kezdés miatt kellett lemondania: Svitko a második szakasz után csak a 26. helyen állt, ezután fokozatosan előre tudott lépni összetettben.

„Figyelemmel kísértem a többiek felkészülését is, a nagyok a Dakar előtt egy hónapot töltöttek Mexikóban, Chilében vagy épp Namíbiában. Ezzel egy kisebb csapatnak nehéz felvenni a versenyt. Én decemberben öt napot voltam Dubajban, ahol 500 kilométert teljesítettem. Ez gyakorlatilag egynapi táv a Dakaron. Nem akarom azt mondani, hogy a felkészülés semmit sem adott nekem, de ez egyszerűen nem ugyanaz. A top 10-es helyezéshez komoly rizikót kell vállalni versenyzés közben, de ez a megfelelő gyakorlás nélkül nehéz. Egy faluban 50 kilométer per órával akár egész évben gyakorolhatsz, az nem fog megfelelően felkészíteni. Amikor elkezded a Dakart, időbe telik, míg megszokod a körülményeketˮ – mondta Svitko.

A 40 éves versenyző utalt a végső győzelemre esélyes Sam Sunderland esetére is, aki az első szakaszon, már 40 kilométer után bukott egy hatalmasat, és válltörése miatt véget ért számára a verseny: „Valahogy meg kell találni az egyensúlyt és a megfelelő mértékű rizikót kell vállalni.ˮ

Svitko leszögezte, a jövő évi versenyen is mindenképp ot szeretne lenni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?