Süllyedőben Sarri londoni hajója

Maurizio Sarri

Merészet húzott tavaly nyáron a Chelsea azzal, hogy Maurizio Sarrit nevezte ki edzőnek, az olasz szakember ugyanis mindössze négy élvonalbeli szezon rutinját tudta felmutatni – trófeát viszont egyetlenegyet sem. Hogy mennyire az ő hibája a jelenlegi stagnálás, nem egyértelmű: amíg egyik kulcsembere, Ross Barkley szerint hagyni kell dolgozni, mert jönnek majd az eredmények, addig a szurkolótábor egy része már ellene fordult. Az biztos, hogy a helyi fogadóirodáknál már nem igazán érdemes a távozására/menesztésére fogadni, mert elég keveset lehetne vele kaszálni.

De kezdjük a legfrissebb élménnyel, a Chelsea legalább a szezon egy részét megmenthette volna azzal, ha megnyeri az angol Ligakupát. 

Bukott finálé kapusbalhéval

Az együttes ebben a sorozatban nagyszerűen teljesített, nyitányként kiverte a Liverpoolt (2–1), majd győzött a Derby County (3–2) és a Bournemouth ellen (1–0), az elődöntőben pedig egy 0–1 és egy 2–1 után tizenegyesekkel legyőzte a Tottenham csapatát.

Jöhetett a február 24-i, vasárnapi finálé a Manchester City ellen úgy, hogy a felek két héttel korábban a Premier League-ben is megmérkőztek egymással, és akkor a címvédő kiütéses, 6–0-s győzelmet aratott.

Addigra már Sarri alatt eléggé rezgett a kispad, a három gólt is szerző Sergio Agüero vezette hazaiak a 25. percben már 4–0-ra vezettek, a közönség egyértelműn az olasz mester ellen fordult. Vasárnap viszont ott volt a lehetőség a javításra, és a Sarri-éra első trófeájának a megszerzésére. 

Az olasz mester össze is kapta csapatát, a védelem nagyon stabilan állt a lábán, és ugyan Agüero ismét veszélyesen futballozott, nem, hogy 25, de 120 perc alatt sem dőlt el a csata. Az argentin válogatott az első félidőben is veszélyes volt, az 55. percben a kapuba is betalált, de a videóbíró les miatt érvénytelenítette a találatot, majd a hosszabbításban Kepa Arrizabalaga védett bravúrral.

A spanyol kapus azonban nem csak ezzel került be a hírekbe, viselkedése egyben tökéletesen mutatta, hogy komoly problémák vannak a vezetéssel. A nyáron világrekordnak számító 80 millió euróért, hét évre szerződtetett baszk kapust a ráadásban ápolni kellett, Sarri pedig úgy gondolta, nem kockáztat, és beküldi a helyére a cserekapus Willy Caballerót. A 37 éves argentin kabalaként is jó lehetett volna, hiszen 2016-ban – még a Manchester City kapusaként – három tizenegyest is védett, így a Liverpool elleni finálé főszereplője lett. 

Kepa azonban nem volt hajlandó elhagyni a pályát, heves gesztikulálással jelezte, minden rendben van. A negyedik játékvezető sem tudta, ilyenkor mi a teendő, Sarri, illetve segítője, Gianfranco Zola őrjöngött a kispadnál (a menedzser dühében be is ment az öltözőfolyosóra, de végül csak visszament a helyére), de miután Kepa nem jött le, cserélni sem lehetett. Akár jól is elsülhetett volna az „önzés”, mert Leroy Sané lövését megfogta, de miután Jorginho és David Luiz is hibázott, a Ligakupát végül a Manchester City egymás után másodszor, történte során hatodszor megnyerte.

De a helyzetet látva talán a Guardian fogalmazta meg a legtalálóbban: „Kepa lázadása Sarri süllyedő hajójának emblematikus jelképe”.

Érdekes

Kizárva az átigazolásból

Akár Sarri marad az edző, akár másik menedzsert neveznek ki a Chelsea élére, amennyiben a klub fellebbezését elutasítják, nehéz másfél év vár a londoniakra. A klubot ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a 18 éven aluli labdarúgókra vonatkozó átigazolási szabályok megszegése miatt a következő két átigazolási időszakból, 2020 júliusáig kizárta. Ez azt jelenti, hogy a csapat ugyan igazolhat új játékosokat, de őket nem játszathatja. Így meg kell fontolni az esetleges eladásokat is, hiszen egy ilyen helyzetben a Bayern München felé tartó Callum Hudson-Odoi vagy a Real Madriddal kokettáló Eden Hazard pótlása lehetetlenné válna. A Guardian okfejtése szerint a klubot nem érte váratlanul a döntés, nem véletlen, hogy még a télen megszerezte a Dortmund amerikai válogatott játékosát, Christian Pulisicet, illetve vette kölcsön+opciós joggal Gonzalo Higuaínt a Juventustól. 

ANGOL LIGAKUPA, DÖNTŐ

Chelsea–Manchester City 0–0

11-esekkel: 3–4

London, Wembley Stadion, 81 775 néző. Vezette: Moss

Chelsea: Kepa – Azpilicueta, David Luiz, Rüdiger, Emerson Palmieri – Kanté, Jorginho, Barkley (Loftus-Cheek, 89.) – Willian (Higuaín, 95.), Hazard, Pedro (Hudson-Odoi, 79.). Vezetőedző: Maurizio Sarri

Manchester City: Ederson – Walker, Otamendi, Laporte (Kompany, a szünetben), Zincsenko – De Bruyne (L. Sané, 86.), Fernandinho (Danilo, 91.), David Silva (Gündogan, 79.) – Bernardo Silva, Agüero, Sterling. Vezetőedző: Pep Guardiola

Kepa: Félreértés volt az egész

Hiába védte meg címét a Ligakupában a Manchester City a Chelsea ellen, most minden a londoniak kapusáról, Kepa Arrizabalagáról szól Angliában. A spanyol játékos amiatt kénytelen magyarázkodni, hogy szembement Maurizio Sarri döntésével és nem hagyta magát lecserélni.

„Soha nem állt szándékomban megkérdőjelezni az edző döntését. Ez egy félreértés volt, mert a csapat orvosainak kétszer is ápolniuk kellett, és Sarri azt gondolta, hogy nem tudom folytatni a játékot, de amint az orvosi stáb visszaért a kispadra, minden tisztázódott” – mondta a játékos a meccs után, aki állítása szerint nem látta, hogy mi folyik a kispadnál, vagyis nem tudott az edzője dührohamáról.

„Sajnálatos az egész. Őszintén mondom, hogy nem akartam szembemenni az edző utasításával, de meg kell értenie mindenkinek, hogy a mérkőzés végénél jártunk. Csak azt akartam, hogy az edző is tudja, rendben vagyok, nincs szükség cserére. Nem vettem észre, hogy ezután mi történt kispadnál” – fogalmazott a játékos, akit megvédett edzője is. 

„Jó meccset játszottunk. A végén félreértés történt, úgy értettem, hogy Kepának problémája van, és nem tudja vállalni a játékot a tizenegyespárbajban. Ő aztán mondta, hogy rendben van, tudja folytatni, és igaza is volt, azonban így is elbeszélgetek vele” – fogalmazott Sarri a Sky Sportsnak a lefújás után.

A sajtótájékoztatón is arról beszélt a menedzser, hogy félreértették egymást, és akkor eszmélt, amikor a csapatorvos visszatért a kispadhoz. Az olasz vezetőedzőtől azt is megkérdezték, nem érzi-e úgy, hogy elvesztette az öltözőt: „Aki figyelt, láthatta, hogy úgy játszottunk, ahogy kértem, ahogy felkészültünk. Úgy gondolom, kézben tartom a dolgokat” – fogalmazott Sarri. 

Nincs itt semmi látnivaló!

A látottak alapján és a testbeszéd után csak mosolyogni lehetett azon, ahogy Sarri a meccset követően azt ecsetelte, hogy nincs itt semmi látnivaló. „Aki látta a meccset, tisztában lehet azzal, hogy a játékosaim pontosan azt játszották, amit előre megbeszéltünk. Nagyon-nagyon büszke vagyok rájuk, hiszen véleményem szerint a világ legjobb csapata ellen kiválóan futballoztak” – nyilatkozta a szakember. A Sky Sports ki is emelte, hogy az elmúlt időszak kritikáit követően mindent lehetett várni, csak azt nem, hogy Sarri szinte pajzsra emeli játékosait.

Ami a kapusbalhét illeti, szerinte egyszerű félreértés történt, ő úgy értette, Kepa megsérült, és nem tudja folytatni a mérkőzést. Ezután elgondolkodtató az is, ahogy a saját szerepéről beszélt: „Még hogy nem figyelnének rám, és nem lenne tekintélyem?! Én úgy gondolom, kézben tartom a dolgokat.”

Bankszektortól a Serie A dobogójáig

Talán még maga Sarri is érezte, hogy nagy falat lesz számára a hatszoros angol bajnok, bár az is igaz, hogy a feladatoktól sohasem ijedt meg. Az 1959-es születésű szakember sokáig nem is tudta eldönteni, akar-e foglalkozni a labdarúgással komolyabban.

Játékosként sok sikert nem ért el, csupán a toszkán régió Figline Valdarno városkájának amatőrcsapatában szerepelt középső védőként, emellett banki alkalmazottként dolgozott. 31 évesen kezdett el edzősködni, de 40 éves koráig még mindig a bankszektor jelentette számára a fő megélhetést. 

2000-ben aztán válaszút elé érkezett, a hatodosztályú AC Sansovino élén kijelentette, ha nem nyeri meg csapatával az aktuális bajnokságot, örökre befejezi az edzősködést. Bajnok lett, így félretette polgári foglalkozását, és belevetette magát a labdarúgásba. Három évig dolgozott Sansovinóban, itt kapta a „Mister 33” becenevet, mert állítólag 33 különböző pontrúgási variációt talált ki és gyakoroltatott játékosaival. 

A sok kiscsapat után 2012-ben jött el a nagy lehetőség, amikor a Serie B-s Empoli szerződtette. Első szezonjában a 4. helyig és playoff-döntőig vezette a csapatot, a következő évben aztán a második helyen végezve feljuttatta az élvonalba, ahol élete első Serie A-idényében meglepetésre bent is tartotta. Itt figyelt fel rá a Napoli vezetése, és Rafa Benítez helyére őt szerződtette. Sarri pedig megkezdte az építkezést, szerződtette a brazil középpályást, Allant, az albán jobbhátvédet, Elseid Hysajt, majd amikor az első szezont követően Gonzalo Higuaín távozott, az addigi 4–2–3–1-es taktikát 4–3–3-ra változtatta, és betolta a csatársor közepére a belga Dries Mertenst. 

Érdekes

Legalább az Európa Ligában jól megy

A londoni klub egy színtéren büszke lehet az eredményeire: az Európa Ligában veretlenül robog a célja, a végső győzelem felé. A csoportban öt győzelem után egyedül Budapesten veszített pontokat, ahol a Vidi vendégeként csupán 2–2-es döntetlent ért el. Az egyenes kieséses szakasz első párharcát kettős sikerrel vette: Malmőben 2–1-re, otthon 3–0-ra győzött a svéd bajnok ellen. A nyolcaddöntőben a Kádár Tamást is soraiban tudó ukrán Dinamo Kijev következik, míg a másik magyar érdekeltségű meccsen Szoboszlai Dominik együttese, a Salzburg a Napolit kapta ellenfélül. 

Az EL nyolcaddöntőjének párosítása (március 7. és 14.):

Sevilla (spanyol)–Slavia Praha (cseh)

Rennes (francia)–Arsenal (angol) 

Zenit (orosz)–Villarreal (spanyol) 

Eintracht Frankfurt (német)–Inter (olasz)

Dinamo Zagreb (horvát)–Benfica (portugál) 

Chelsea (angol)–Dinamo Kijev (ukrán) 

Napoli (olasz)–Salzburg (osztrák)

Valencia (spanyol)–FK Krasznodar (orosz)

Kepa a kritikák kereszttüzében

Természetesen a nemzetközi sajtót is foglalkoztatja Kepa esete, és számos szakértő szólalt meg az eset kapcsán. 

„Fogalmam sincs, hogy ezt az öltözőben hogyan kezelik majd. Már nem vagyok ott. Hogy félreértés történt? Nyilvánosan aligha mondhat mást. Védenie kell a játékosát” – reagált a mérkőzést a Sky Sports szakértőjeként végignéző korábbi Chelsea-játékos, John Terry.

Terry szerint hiába nyújtott jó teljesítményt a spanyol kapus a mérkőzésen, még az sem jelentett volna mentséget számára, ha a tizenegyespárbaj hőse lesz és a Chelsea megnyeri a trófeát.

„Ha egyszer felmutatják a számod, le kell jönnöd. Teljesíthetsz bárhogy, bármilyen nehéz is lejönni egy ilyen szituációban, ha a menedzser így döntött, el kell fogadnod. Hogy őszinte legyek, meglepett, hogy Sarri maga nem ment be a pályára, hogy lekényszerítse őt… Hogy mi lesz ebből a jövőben a Premier League-ben? A játékosok elkezdik majd visszautasítani, hogy lecseréljék őket? Ez a játékhoz tartozik. A profizmushoz. Kellemetlen vagy sem, le kell jönnöd és ebbe bele kell törődni. Másnapra megbékélsz a helyzettel” – mondta Terry.

Egyetértett vele José Mourinho, a Chelsea korábbi menedzsere is. 

„Van benne kurázsi, mi tagadás. Meg akarta mutatni, hogy rendben van, védeni akart a tizenegyeseknél. Az ilyesmit szeretem – fogalmazott José Mourinho. – De ez nem fér bele akkor sem, ha az utolsó dolog, amit egy játékos ilyen helyzetben szeretne, hogy lecseréljék. Szerencsére sosem kerültem hasonló helyzetbe.”

Kompany a végeredmény ismeretében örült a történteknek:

„Pontosan tudom, hogy Willy milyen jó a tizenegyeseknél. Legutóbb konkrétan ő nyerte meg nekünk a Ligakupát. Nagyon nem szerettem volna, ha beáll. És végül nem is történt meg… Sosem láttam hasonlót. Sokszor éreztem, hogy bárcsak ne kellene lejönnöm a pályáról, de azt egyszer sem, hogy meg is tehetném, hogy maradok” – fogalmazott a Manchester Cityben játszó Vincent Kompany, aki a jelek szerint kimondottan örült Kepa önfejűségének.

A Chelsea játékosai igyekeztek kikerülni a választ. A csapatkapitányi karszalagot viselő César Azpilicueta a mérkőzés után annyival tudta le a kérdést, a pálya túlsó oldalán volt az ominózus pillanatokban, így nem tudja, pontosan mi történt.

A Chelsea egykori játékosa, Chris Sutton fogalmazta meg a legélesebb kritikát:

„Soha többet nem kellene pályára lépnie a Chelsea-ben. Szégyen, amit tett. Soha nem láttam hasonlót. A mai lehetett az utolsó fellépése a csapat mezében – fogalmazta meg erélyes véleményét az egyszeres angol válogatott támadó. – Ha Sarri helyében lettem volna, besétálok a pályára, és ha kell, lehúzom a játékost. Nem lehet így aláásni egy edző tekintélyét. A ma történtek után nem azon kell gondolkodni, hogy Sarrit menesztik-e, hanem, hogy Kepát hogyan rúgják ki.”

Vajon tudja, mit csinál?

A Napoli Sarri három éve alatt sorrendben második, harmadik, majd megint második lett, a Chelsea klubvezetése azért gondolta úgy, hogy egy ilyen ambiciózus, igaz, már 60 éves szakember, aki imádja és preferálja a támadó futballt, képes lesz megújítani a londoniak szerkezetét is.

A szaksajtó csak Sarriball néven emlegeti az olasz mester taktikáját: az innovatív támadójáték iránti elkötelezettség részeként intenzív letámadást és labdatartást vár el játékosaitól, akik állandó mozgással próbálnak fölényt kiharcolni a pálya támadószekciójában. Emellett a védelmi vonalat magasra feltolva próbálja tartani – más kérdés, ha ebbe hiba csúszik, akkor gyors támadókkal életveszélyes kontrákat lehet ellene vezetni.

November közepéig nem volt probléma, a Chelsea öt győzelemmel kezdte a bajnokságot, az első tizenkét fordulóban veretlen maradt, ezalatt legyőzte 3–2-re az Arsenalt, ikszelt a Liverpoollal (1–1) és a Manchester Uniteddel (2–2). Közben továbbjutott az Európa Ligában, döntőig menetelt a Ligakupában, a válság csak 2019-ben kezdett elmélyülni. A csapat kiesett az FA-kupából a Manchester United ellen, a bajnokság legutóbbi négy mérkőzése közül pedig háromszor kikapott, azokon a meccseken be sem talált, ugyanakkor 12 gólt (!) kapott. Az Arsenal 2–0-ra, a Bournemouth 4–0-ra, a Manchester City 6–0-ra verte, a lelátón pedig állandóvá vált a pfújolás, a búú-zás, illetve a „Reggelre repülsz!”, valamint a „Nem is tudod, mit csinálsz” kórus.

Hagyni kell dolgozni

A sajtó már azt is pedzegette, hogy Sarri kapcsolatban áll az AS Romával, azaz ha mennie kell, lesz hová. A szakember szerint azonban ez ostobaság: „Képtelenség, hogy bárkivel is tárgyaltam volna, hiszen szerződésem van a Chelsea-vel a következő szezon végéig.”

Sarri védelmében Ross Barkley kért szót, aki rámutatott arra, hogy annak idején a ManCitynél sem kapkodtak, és rúgták ki Pep Guardiolát: még a világ legjobb edzőjének is időre volt szüksége ahhoz, hogy a játékosai megértsék és átvegyék az ötleteit, taktikáját. 

„Sarri megpróbál minden játékossal külön foglalkozni, javítani a játékukon. Nápolyban ezt már láthattuk, ott kiderült, hogy fejlesztésben elsőrangú. Az elmúlt hetekben egy kicsit hullámzó volt a játékunk, de biztosak vagyunk benne, hogy át fogunk lépni a holtponton, és jönnek majd a sikerek. Mindannyian jó labdarúgók vagyunk, és még jobbak szeretnénk lenni. Edzőnkkel ezért mindennapos tanulást folytatunk. Ha összehasonlítjuk Pep Guardiola első manchesteri szezonját a mienkkel, ugyanezt tapasztaljuk: volt egy kis felfelé út, majd egy kis lejtmenet. Megvan bennünk az ambíció, hogy a világ legjobb csapata legyünk, ehhez megfelelő lesz az a játékstílus, amit a menedzserünk játszatni szeretne. Csak még nem vagyunk a csúcson, de idővel az is el fog jönni” – nyilatkozta Ross Barkley.

Angol menedzser jöhet?

A Guardian már felvázolt egy forgatókönyvet arra az esetre is, ha Sarrinak megköszönnék a munkát, a lap úgy tudja, a poszt egyik esélyese Steve Holland, az angol válogatott másodedzője lehet. A 48 éves szakember komoly labdarúgómúlt nélkül, 21 évesen vágott bele az edzősködésbe, gyorsan megszerezte a munkához szükséges licencet, és a Crewe Alexandra utánpótlásában szerzett tapasztalatot. 2007-ben az UEFA Pro Licence birtokában már a felnőtt csapatot is irányította, majd 2009-ben a Chelsea szerződtette, 2011 és 2017 között pedig André Villas-Boas, Roberto Di Matteo, Rafa Benítez, José Mourinho, Guus Hiddink és Antonio Conte mellett is asszisztensként dolgozott. Közben 2013 és 2017 között Gareth Southgate mellett az angol U21-es válogatottnál is munkát kapott, és amikor főnöke szövetségi kapitány lett, oda is követte.

A Guardian szerint csupán az FA-t kellene meggyőzni arról, hogy a klubmunka és a válogatott melletti ténykedés együtt is teljesíthető. A szakember az elmúlt időszakban sok Chelsea-meccsen felbukkant, a bajnokságban, az Európa Ligában, sőt, még a Monaco elleni, múlt heti ifi Bajnokok Ligája-meccsen is látták a lelátón.

Pincési László

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?