Šramkovában érdemes volt bízni

<p>Šramková vagány bemutatkozása, tökéletes csapategység és jó kapitányi húzások &ndash; összeszedtük az okokat, miért sikerült a szlovák női teniszezőknek idegenben megverni Olaszországot a Fed-kupában.</p>

1. Csapategység

Adja magát az összehasonlítás a Davis-kupa-csapattal: amíg a férfiaknál a magyarok elleni összecsapáson tapintható volt a feszültség a játékosok és a kapitány között, a női teniszválogatottnál teljesen oldott volt a hangulat. „Ez rögtön hétfő reggel látszott, amikor az NTC-ben találkoztunk. A reptérig vezető úton egyfolytában röhögtünk” – árulta el a Fed-kupa-újonc Rebecca Šramková.

„Nagyon jó a légkör a csapatban – tette hozzá Matej Lipták kapitány is. – Minden este vártuk a közös vacsorát, vicceket meséltünk, sztorizgattunk. Utána másnap sokkal könnyebben fogtunk hozzá a munkához.”

Janette Husárová edző megígérte a csapatnak, hogy ha nyernek, a centerpályán fog Michael Jackson zenéjére táncolni. Lipták ezt be is jelentette a hivatalos sajtótájékoztatón, így a meccs után a kiürült stadion hangszóróiból felhangzott a Billie Jean, és kezdődhetett a show.

2. Šramková vagánysága

A 20 éves Šramková nagyszerűen mutatkozott be a Fed-kupában: szombaton Sara Erranit, vasárnap Francesca Schiavonét győzte le, ezzel két ponttal járult hozzá a szlovák sikerhez. „Tudtam, hogy Rebecca játékstílusa pont megfelelő az olasz salakspecialisták ellen, ezért bíztam benne. Csak azt nem tudhattam, mennyi időbe telik feldolgoznia, hogy Fed-kupa-meccset játszik. Az Errani elleni első szettben még látszott rajta némi bizonytalanság, de utána már ő uralta a meccset” – jegyezte meg Lipták.

Šramková az Errani elleni első játszmát elvesztette (ekkor már 1:0-ra vezettek a hazaiak, mert Schiavone legyőzte Schmiedlovát), de azzal ült le Lipták mellé: „Én ezt a meccset megnyerem!”

A rendkívül eltökélt teniszező be is tartotta a szavát, és vasárnap Schiavonétól sem ijedt meg. Az sem zökkentette ki, amikor a közönség a második szett közepén – Schiavone éppen elkapta a fonalat – sportszerűtlenül a szervák között is próbálta bekiabálásokkal megzavarni.

Šramkovának újoncként a meccs előtti közös vacsorán egy kis beszédet is kellett tartania. „Ettől sokkal jobban féltem, mint a játéktól!” – vallotta be utólag nevetve.

„Kapitányként számomra az a legjobb, ha azt látom, hogy egy játékosom nagy kedvvel, örömmel vág neki egy mérkőzésnek. És Rebecca pont ilyen. Erre építettem, tudtam, hogy bátran, vagányan teniszezik, és ez meglepheti az olaszokat” – tette hozzá Lipták.

3. A borítás

Bár a keménypályás szezon kellős közepén járunk, az olaszok házigazdaként a salakot választották. Volt logika a döntésükben: Sara Errani 2012-ben döntős volt a Roland Garroson, Francesca Schiavone két évvel korábban megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot.

Arra egyáltalán nem számíthattak, hogy az ellenfél egyik ismeretlen játékosa éppen salakon érzi magát a legjobban. „Kedvencem a fedett salakpálya, hiszen egész életemben ilyenen edzek Nagyszombatban” – árulta el Šramková, amikor a kedvenc borításáról kérdezték. Forliban tehát pontosan rászabták a pályát.

4. Hantuchová, a mentor

A 33 éves Daniela Hantuchová amellett, hogy vasárnap roppant fontos pontot szerzett Sara Errani ellen, mentorként is sokat segített a csapattársainak. „A taktikába nem szóltam bele, de elmeséltem Rebeccának, milyen volt, amikor én kezdtem a Fed-kupa-csapatban. Hangsúlyoztam, hogy nincsen rajta semmilyen nyomás, ne izguljon, próbáljon felszabadultan teniszezni.”

Bár az egykori világranglista-5. Hantuchová jelenleg nincs benne a legjobb 200-ban, odaadásának köszönhetően ma is hasznos tagja a Fed-kupa-csapatnak. „Példa lehet a fiatalabb lányok számára. Maximálisan komolyan veszi a felkészülést, hogy a lehető legjobb állapotban lépjen pályára” – dicsérte játékosát Lipták.

5. Lipták jó döntései

Dominika Cibulková távollétében (aki ebben az évben az egyéni karrierjére koncentrál, és tervei szerint egyáltalán nem fog pályára lépni a Fed-kupában) Jana Čepelová volt a szlovákok első számú játékosa, de gyomorpanaszok miatt végül egyáltalán nem léphetett pályára Forliban.

„Természetesen megzavarta ez a csapatot, és nekem is át kellett alakítanom a terveimet. Bíztam Jankában, egész héten jól játszott – mondta Lipták. – De lehet, hogy végül ez volt a sikerünk egyik alappillére, és tulajdonképpen szerencsénk volt, hogy így alakult, mert így Daniela is játszhatott.”

Liptáknak nehéz döntéseket kellett meghoznia, de egész hétvégén segítették a megérzései – bár Schmiedlová nem tudta megszorongatni Schiavonét, Šramková beállítása remek döntésnek bizonyult, mint ahogy az is, hogy Daniela Hantuchová is lehetőséget kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?