Sporttörténeti izlandi siker Hollandia ellen

ÖSSZEÁLLÍTÁSSigurdsson legyőzte a tulipánosokat, meglepett cseh újságírók, 15 éves tini a pályán – érdekességek az Eb-selejtezők hétfői játéknapjáról.Hiddink „divatjamúlt”Kilenc vereség és egy döntetlen után történetében először győzte le Izland nemzeti csapata a legutóbbi vb-n bronzérmes holland vá

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Sigurdsson legyőzte a tulipánosokat, meglepett cseh újságírók, 15 éves tini a pályán – érdekességek az Eb-selejtezők hétfői játéknapjáról.

Hiddink „divatjamúlt”

Kilenc vereség és egy döntetlen után történetében először győzte le Izland nemzeti csapata a legutóbbi vb-n bronzérmes holland válogatottat, a 2:0-s végeredményt már az első félidőben kialakította Gylfi Sigurdsson (Swansea).

A vb-harmadik hely után a szövetségi kapitányi posztot a leköszönt Louis van Gaaltól átvevő Guus Hiddink negyedik mérkőzésén harmadik vereségét volt kénytelen elkönyvelni. „Előbb tartsuk kontroll alatt érzelmeinket, higgadtan elemezzük ki a holland futball jelenlegi állapotát, s csak utána beszéljünk arról, hogyan tudunk fejlődni tovább” – ajánlott megoldási receptet a támadások kereszttüzébe került szakvezető (Ronald de Boer szerint például a 67 éves tréner elképzelései már „divatjamúltak”).

„Ez valóban roppant fájdalmas vereség” – mondta Robin van Persie csapatkapitány.

Az izlandi diadal legfőbb összetevője az eredményességen túl a válogatott egységessége volt. „Mindannyian harcoltunk egymásért is, ez a csapat közös sikere volt” – összegzett Kolbeinn Sigthorsson, a hazaiak támadója.

A holland válogatott három mérkőzést követően mindössze három ponttal áll az A csoportban, mivel a szeptemberi nyitókörben szintén kikapott Csehországban, és a kazahok ellen is csak a 82. percben tudta a maga javára fordítani a mérkőzés állását múlt pénteken.

Egy helyett kilenc

A svéd Lars Lagerbäck vezette Izland vizsont a csehekkel együtt eddig mindhárom mérkőzését megnyerte a csoportban. A csehek hétfőn épp Kazahsztánban nyertek simán, 4:2-re, és szövetségi kapitányuk, Pavel Vrba érthetően úszott a boldogságban.

„Maximálisan elégedett vagyok, önök pedig alighanem maximálisan meglepettek – fordult a cseh újságírókhoz Vrba az újabb győzelem után. – Amikor megnéztem a sorsolást, azt mondta magamban, lehet, hogy még év végéig sem bírom ki a nemzeti csapat kispadján. Otthon Hollandia, idegenben Törökország, idegenben Kazahsztán... Az is elképzelhető lett volna, hogy csak egy pontunk lesz most, és most van kilenc! Nagyon örülök, hogy tartjuk a lépést a szlovákokkal.”

Megdőlt a korrekord

Emlékezetes marad a Norvégia–Bulgária (2:1) összecsapás is a H csoportban: Martin Ödegaard, a haziak középpályása lett az Európa-bajnoki selejtezők történetének legfiatalabb játékosa, miután 15 évesen és 300 naposan lehetőséget kapott kapott Per-Mathias Högmo szövetségi kapitánytól. Ödegaard a 64. percben, a közönség üdvrivalgása mellett lépett pályára.

Az eddigi korrekordot az izlandi Sigurdur Jonsson tartotta, ő 1983-ban 16 évesen és 251 naposan szerepelt hazája válogatottjában Eb-selejtezőn.

Ödegaard áprilisban bemutatkozhatott a Strömsgodset felnőttcsapatában, ezzel a norvég élvonal történetének legfiatalabb futballistája lett, majd májusban gólszerzőként is csúcstartóvá vált, végül augusztusban – egy barátságos mecscsen – a válogatottban is történelmet írt. (MTI, TASR, nso)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?