Sokesélyes bajnokság

<p>A világ legjobb edzőivel bizonyítanák az angolok, hogy a PL a legerősebb bajnokság. A kicsik kapaszkodtak, a nagyok összeszedték magukat: sokesélyes a bajnokság.</p>

A vasárnap délután megrendezett Manchester United–Leicester City Community Shield-döntővel elindult a 2016/2017-es angol futballszezon, ami őrültebb és kiszámíthatatlanabb versenyfutást ígér, mint korábban valaha. A liga a korábbi évek elképesztő játékosvásárlási hulláma után most a világ legjobb edzőit importálta, de a mezőny annyira kiélezett, hogy szinte semmilyen végeredményt nem lehet előzetesen kizárni – bár a bukmékerek egyelőre kevesebb pénzt ígérnek a címvédő Leicester City kiesésére, mint a bajnoki duplázásra. 

A Leicester City valószínűtlen bombasikerével véget ért tavalyi szezon nem meglepő módon teljesen felkavarta az állóvizet Angliában. Az előző évben befürdő topcsapatok közül jó páran teljesen új alapokra helyezték a szakmai munkájukat – lásd keretes írásunkat a 15. oldalon –, a kisebbek pedig Claudio Ranieri példáján felbuzdulva immáron nem csak kiváló játékosokat, de nagynevű edzőket igazolva igyekszenek felzárkózni a láthatóan gödörbe kerülő nagyokhoz. Nem csoda hát, hogy a csapatok többségénél mozgalmasan telik a nyár. 

 

A címvédő a keretét bővíti, a Tottenham bajban lehet

Bár félő volt, hogy az általános meglepetésre bajnokságot nyerő Leicester keretét nem lehet majd együtt tartani az új szezonra, egyelőre úgy tűnik – papíron legalábbis –, nem esik szét a címvédő. A tavaly berobbanó francia védekező középpályás, N’Golo Kanté ugyan lelépett a Chelsea-hez (35 millió euróért cserébe), de Jamie Vardy az Arsenal csábítása ellenére is a maradás mellett döntött, és a harmadik kulcsember, az algériai Riyad Mahrez is egyelőre a keret tagja maradt. Melléjük érkezett az idei Európa-bajnokság egyik legjobb fiatal játékosa, a lengyel Cracioviától elcsábított Bartusz Kapustka (9 millió euró); a CSZKA Moszkva nigériai sztárja, a szélvészgyors Ahmed Musa (20 millió euró); a német válogatottal világbajnoki címet szerző rutinos Bundesliga-kapus, Ron-Robert Zieler (3,5 millió euró); valamint az új Kanténak kikiáltott francia labdaszerző, Nampalys Mendy (15 millió euró) is. A csapat kerete tehát ugyan jóval erősebb, mint a tavalyi évben, de nem tudni, hogyan reagálnak a játékosok a kettős terhelésre – ne feledjük, a Leicester biztos első kalapos a BL csoportkörében –, és miképp sikerült beilleszkedniük az új fiúknak Ranieri taktikájába. Külön érdekesség, hogy a csapat sikereinek hátterét biztosító játékosmegfigyelői csapatból is többen távoztak: Ben Wrigglesworth az Arsenalhoz, az igazolások mögötti agytrösztként számon tartott Steve Walsh pedig az Evertonhoz írt alá. 

— Várható kezdőcsapat (4-4-2): 

Schmeichel – Simpson, Morgan, Huth, Fuchs – Mahrez, Mendy, Drinkwater, Musa – Okazaki, Vardy.

 

Az előző bajnokság ezüstérmét az utolsó pillanatban elveszítő Tottenhamnél szintén a kettős terhelés kezelése az előttünk álló szezon legfontosabb kérdése. Mauricio Pochettino ugyan elkezdte bővíteni a keretét, de az összesen 36 millió euróért cserébe megszerzett Victor Wanyama és Vincent Janssen kettőse vélhetően nem lesz elég arra, hogy levegye a terhet az előző szezont gyakorlatilag végigjátszó kezdőcsapatról. A Spurs várható kezdőjéből ráadásul nyolcan (Lloris, Walker, Alderweireld, Verthongen, Rose, Dier, Alli, Kane) a nyári Eb-n is robotoltak, emiatt a felkészülésbe is később kapcsolódtak be, így pedig végképp nehéz lesz összeegyeztetni a közmondásosan kemény Premier League küzdelmeit a Bajnokok Ligája által jelentett terheléssel. 

— Várható kezdőcsapat (4-2-3-1):

Lloris – Walker, Alderweireld, Verthongen, Rose – Dier, Dembélé (Wanyama) – Lamela, Alli, Eriksen – Kane.

 

Ki lesz Manchester ura?

A szezon legérdekesebb kérdése lesz, hogy mihez kezd egymással José Mourinho és Josep Guardiola egy városon belül. Mindketten komoly feladatot vállaltak – sem a City, sem a United nem volt a topon az elmúlt két évben –, ráadásul mivel Mourinho korábban rendre kritizálta Guardiolát, amiért kevésbé kiélezett bajnokságokban edzősködik, most külön bája lesz a személyes versenyüknek.

A katalán edzőzseninek ugyanakkor szinte biztosan nem lesz könnyű dolga. Egyrészt hozzá kell szoknia az angol liga sajátosságaihoz – kemény játékstílus, teljesen egyedi bíráskodás, átláthatatlanul sűrű versenynaptár – másrészt a kerete is alapos ráncfelvarrásra szorult. A támadóegységet sikerült is megerősíteni a nyáron (Sané, Nolito és a fiatal ukrán Zincsenko érkezett, összesen 70 millió euró ellenében), de a középpályán csak a sérüléssel bajlódó Ilkay Gündogan jelent erősítést, a védelembe pedig – annak ellenére, hogy meglehetősen sebezhetőnek tűnik – egyelőre nem jött senki.

— Várható kezdőcsapat (4-2-3-1):

Hart – Sagna, Kompany, Ota­mendi, Clichy – Gündogan, Fernandinho – De Bruyne, Silva, Sané – Agüero.

 

A Unitednél szintén mozgalmasan telt a nyár: már az átigazolási szezon legelején megszerezték a PSG-nél lejáró szerződésű Zlatan Ibrahimovicot, a Dortmundtól 42 millió euró ellenében elcsábított Henrih Mhitarjant, valamint a Villarreal fiatal elefántcsontparti védőjét, Eric Baillyt (38 millió euró). José Mourinho saját bevallása szerint még egy igazolást tervez a középpályára, és ha hinni lehet a pletykáknak – márpedig a Guardiantól a BBC-n át a Sky-ig minden komolyan vehető hírforrás megírta, és maga a portugál edző sem tagadta legutóbbi sajtótájékoztatóján –, akkor a kiszemelt a korábbi United-játékos, 2012-ben ingyen a Juventushoz távozó Paul Pogba, akiért várhatóan rekordösszegnek számító 120 millió eurót kell majd átutalni az olasz szuperklubnak (lapzártánkig erre nem került sor). 

A felkészülési meccsek ezzel együtt felemásan sikerültek – a Dortmund például 4–1-re verte el az MU-t, igaz, a United tartalékosan állt fel –, cserébe viszont megszilárdulni látszik a 4-2-3-1-es formáció. A felépülő Luke Shaw nagyon ütőképes kettőst alkothat majd a pálya bal oldalán Anthony Martiallal, Ibrahimovic szerint Rooney a legjobb játékos, aki valaha kiszolgálta őt, az egyetlen kérdés voltaképp csak az, kik foglalják majd el a két védekező középpályás helyét a csapatban. Pogba megszerzése egyelőre kérdőjeles, az azonban nem, hogy az egy éve a Bayern Münchentől megszerzett német világbajnok, Bastian Schweinsteiger szolgálataira nem számít tovább José Mourinho.

— Várható kezdőcsapat (4-2-3-1): 

De Gea – Darmian, Smalling, Bail­ly, Shaw – Schneiderlin, Her­rera (Pogba?) – Mhitarjan, Rooney, Martial – Ibrahimovic.

 

Wenger utoljára, Conte először fut neki a bajnoki címnek

Az Arsenal legutóbb 2004-ben nyert bajnokságot, és bár tavaly hosszas várakozás után sikerült előrelépniük a második helyre, a Leicester mögött megszerzett ezüstérmet senki nem élte meg sikerként a klub környékén. Idén ráadásul Arséne Wenger menedzser szerződése is lejár a csapatnál, így minden adott ahhoz, hogy utolsó nekifutásra – már ha nem hosszabbít – tényleg a bajnoki cím megszerzése élvezzen prioritást a csapatnál.

Ennek érdekében a klub gyorsan mozgásba lendült az átigazolási piacon: már az Eb rajtja előtt bejelentették a Borussia Mönchengladbach svájci középpályásának, Granit Xhakának a megszerzését, azóta viszont egyetlen komolyabb transzfert sem sikerült nyélbe ütniük. Bár a lapok kitartóan pletykáltak Gonzalo Higuaín megszerzéséről, az argentin támadó a Juventushoz igazolt, így továbbra is Olivier Giroud az egyetlen komolyan vehető csatár a londoniak állományában. Kérdés, hogy a vékonyka keret és a meglehetősen ingatag lábakon álló szerkezet – Özil, Cazorla vagy éppen Ramsey sérülése minden elképzelést fel tud borítani – vajon elég lesz-e ahhoz, hogy Wenger utoljára még neki tudjon veselkedni a PL-trófea megszerzésének.

— Várható kezdőcsapat (4-2-3-1): 

Čech – Bellerín, Gabriel, Koscielny, Monreal – Cazorla, Xhaka – Ramsey, Özil, Alexis – Giroud.

 

A Chelsea-nél ilyen teher nincs, a frissen kinevezett Antonio Conte ugyanis hosszú távú megoldásként került a csapat padjára. A tavalyi tizedik helyezés felülmúlása azonban önmagában nem lesz elég, és ha trófeákat nem is vár tőle azon nyomban Roman Abramovics tulajdonos, illene legalább egy dobogós helyezés formájában kihasználnia azt, hogy neki a riválisokkal ellentétben semmilyen nemzetközi kupasorozatra nem kell majd koncentrálnia a szezon során.

Más kérdés, hogy a csapat újjáépítése egyelőre elég döcögősen halad, a korosodó védelembe például egyetlen új ember sem érkezett, és bár a tehetségesnek tartott belga csatár, Michy Batshuayi megszerzése reménykeltő, könnyen lehet, hogy ez Diego Costa távozását is magával vonja majd. A Leicester tavalyi motorja, N’Golo Kanté minden szempontból jó fogás lehet, de kérdés, vajon egy fecske elég lesz-e ahhoz, hogy újra beköszöntsön a nyár a Stamford Bridge-en.

— Várható kezdőcsapat: 

Courtois – Ivanovics, Terry, Ca­hill, Azpilicueta – Kanté, Matics – Willian, Fábregas, Hazard – Batshuayi. 

 

Ki marad bent

 a feljutók közül? 

A Championship bugyraiból feltörő Middlesbrough, Hull City, Burnley hármas közül főleg utóbbi kettőt fenyegeti a kiesés réme. A Hull háza táján különösen nagy a baj: a csapat tulajdonosa egyelőre egy centet sem fektetett be új játékosok megszerzésébe, sőt eladta a gárda legjobbját, a középpályás Mohamed Diamét a tavalyi kieső Newcastle-nek. Az ambíció hiánya miatt a csapat menedzsere, Steve Bruce már fel is állt a kispadról, így a harmadik helyen feljutó Tigrisek edző és érdemi erősítés nélkül várják a világ legkiegyensúlyozottabb bajnokságának rajtját.

A Burnley a brit futball egyik utolsó mentsváraként szinte kizárólag brit játékosokkal igyekezett kivívni a feljutást, ráadásul edzői fronton is az állandóság hívei: ugyanaz a Sean Dyche irányítja őket, akivel két évvel ezelőtt is feljutottak a PL-be. Akkor nem tudtak megragadni az első osztályban, hogy ezúttal másképp legyen, arról többek között az izlandiak egyik Eb-hőse, a Cardifftól elcsábított Gudmundsson gondoskodhat.

Az újoncok közül a Premier League-be 2009 után visszatérő Middlesbrough tűnik a legerősebbnek. Aitor Karanka csapata olyan neves játékosokkal erősítette meg a keretét, mint az Ajaxtól elcsábított Victor Fischer, vagy a háromszoros BL-győztes, egykori Barcelona- és Manchester United-kapus, Victor Valdés. Rajtuk kívül a Valenciától kölcsönben megszerzett Alvaro Negredo is nagy erősítés lehet, a keret pedig egyébként is nagyon közel van a Premier League középmezőnyéhez, köszönhetően az olyan remek játékosoknak, mint a szintén friss igazolás Gaston Ramírez, Marten de Roon, vagy épp a szintén Valenciából megléptetett jobbhátvéd, Antonio Barragán.

 

Ki lehet a szezon 

meglepetéscsapata? 

Az Everton Ronald Koemannal rengeteget erősödött, és köszönhetően az új, amerikai tulajdonosi körnek, anyagilag is mérséklődött a csapat lemaradása a nagyokhoz képest. Rajtuk kívül az évek óta stabilan teljesítő – zsinórban három kilencedik helyezés jött össze a bajnokságban – Stoke City léphet előre a tabellán, de a már tavaly is egészen remek West Hamre, valamint a csatárt kereső Crystal Palace-ra is érdemes lesz figyelni.

 

Kik esnek vissza a leginkább? 

Messze még az átigazolási szezon vége, de egyelőre úgy tűnik, a Swansea lehet az idei szezon legnagyobb vesztese. Már tavaly is nagyon sokáig a kiesés szélén egyensúlyoztak, de ha Paloschi és Gomis mellett André Ayew is elhagyja a csapatot, akkor már tényleg komoly bravúr lenne tőlük a bennmaradás – még úgy is, hogy épp a napokban vették meg a világbajnok spanyol csatárt, Fernando Llorentét. Az edzőjét vesztő Sunderland egyelőre szintén nem túl aktív az átigazolási piacon, és David Moyes kinevezése is komoly kockázatot rejt magában, de akár a szintén új, Angliában tapasztalatlan edzővel (Walter Mazzarri) próbálkozó Watford is alászállhat a másodosztályba.

 

Ki lesz a szezon 

legjobb üzlete? 

A West Ham tavaly a Lanzini, Payet párost vette meg nevetségesen alacsony áron, idén a Valencia algériai szélsőjét, Szofiane Fegulit léptették meg ingyen. Mellette a korábbi Arsenal-nevelés Havard Nordtveit lehet jelentős erősítés a középpályára – érte szintén nem kellett fizetni –, de a Manchester Unitedtől érkező fiatal csatár, Ashley Fletcher is remekelt a felkészülési meccseken.

Az Everton a tavaly kieső Aston Villa szenegáli labdaszerzőjével, Idrissa Gueyével erősített nagyon jó áron (8,5 millió euró), de a Southampton sem költött sokat a szupertehetséges dán középpályás, Pierre-Emil Höjbjerg megszerzésére (15 millió euró). A Liverpooltól a Stoke-hoz szerződő Joe Allen szintén ekkora összeget kóstált, de a Norwich City is legombolt 13 millió eurót a Southamptontól legtehetségesebb játékosa, a szélső Nathan Redmond játékjogáért cserébe. Aki viszont vitán felül hatalmasat húzott, az Alan Pardew: a Crystal Palace menedzsere ingyen szerezte meg a Marseille-től a remek kapust, Steve Mandandát, aki minden bizonnyal a liga legjobb hálóőrei között lesz majd az augusztus 13-án  induló szezonban.

Kele János

 

 

Angol Szuperkupa

Leicester City–

Manchester United 1–2 (0–1)

52. Vardy ill. 32. Lingard, 83. Ibrahimovic 

 

KERETEK

» Edzőváltások az angol bajnokságban

A húszcsapatos Premier League-mezőny csaknem fele, nyolc együttes döntött úgy, hogy az előző szezon végéhez képest új edzővel képzeli el a folytatást az új idényben. A legnagyobb visszhangot a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Pep Guardiola Manchester City-vel megkötött szerződése keltette, de a Guus Hiddink helyére a Chelsea-hez érkező, korábbi Juve-edző és olasz szövetségi kapitány, Antonio Conte is méretes elvárásokkal néz szembe új munkahelyén. Hogy a Manchester United két év után kiadta az egyetlen kupagyőzelmen kívül semmit fel nem mutató Louis van Gaal útját, senkit nem lepett meg, mint ahogyan az sem, hogy a helyére az utóbbi időben egyre kevésbé eredményes, de épp emiatt roppant módon elszánt José Mourinho került.

A topklubokon kívül is zajlott azonban az élet a menedzserpiacon. A tavalyi szezont bravúrosan kezdő, de tavaszra látványosan leeresztő Watford az eddig csak és kizárólag Olaszországban eredményes Walter Mazzarrira cserélte Quique Sánchez Florest, a Sunderland pedig David Moyest hívta segítségül, miután az angol szövetség elhappolta kapitánynak a csapat eddigi edzőjét, Sam Allardyce-t. Ronald Koeman ligán belül váltott csapatot, és szerződése lejárta előtt, az Everton kedvéért hagyta ott a Southamptont, amely a francia Claude Puelt nevezte ki a holland edző helyére. Az Evertonnál az időközben belga szövetségi kapitánnyá avanzsáló Robert Martínez vált munkanélkülivé, de a legrosszabb helyzetben valószínűleg az újonc Hull City van: miután július közepén a tulajdonossal folytatott vitája miatt felállt a csapat kispadjáról Steve Bruce, még mindig nem sikerült megtalálni az utódját, így jobb híján úgy tűnik, a korábban Sir Alex Ferguson segítőjeként is dolgozó másodedző, Mike Phelan fogja vezetni a csapatot a bajnoki rajton.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?