Sok a favorit, kevés a magyar/szlovák játékos

tenisz
Melbourne |

Vasárnap rajtol el az ausztrál nyílt teniszbajnokság.

119 éves története során először nem hétfőn kezdődik az év első Grand Slam-tornája. A szervezők a vasárnapi rajttal, az egy plusz nap beiktatásával a feszített tempón enyhítenének: az első forduló meccseit a szokásos kettő helyett három nap bonyolítják majd le. Ezzel pedig azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb találkozó nyúljon a késő éjszakába. Tavaly például Andy Murray és Thanasi Kokkinakis összecsapása (helyi idő szerint) hajnali 4 óra után ért véget… A cél érdekében még a két centerpályát is „feláldozzák”, napi három helyett csak két mérkőzés lesz a minimálisan előírt mennyiség a Rod Laver és a Margaret Court Arénákban.

Ami viszont megszokott, az a pénzdíj évenkénti emelése, ami ezúttal sem aradt el: az összdíjazás 13%-kal, több mint 86 millió ausztrál dollárra emelkedett. Főleg a selejtezős és első néhány körös szereplésért járó „fellépti díj” nőtt . A kvalifikáció első körében kiesettek is kaptak 31 ezret – ami persze nem hasonlítható össze a tornagyőztes(ek)re váró 3 150 000-rel.

Ezt az összeget a férfiaknál többen is megkaparinthatják. A címvédő – és Melbourne-ben már tízszeres bajnok – szerb Novak Djokovics ugyanis ezúttal csak egy United Cup-beli szerepléssel melegített a szezonnyitó GS-tornára, ahol két kötelező győzelem mellett az első komoly teszten, az ausztrál Alex de Minaur ellen már elhasalt. 2023-as döntős ellenfele, a görög Sztefanosz Cicipasz is csak a vegyes csapatok nem hivatalos vb-jén játszott, de a spanyol Carlos Alcaraz, az orosz Danyiil Medvegyev és az olasz Jannik Sinner még ott sem. Így aztán a szezont hongkongi tornagyőzelemmel kezdő Andrej Rubljev rögtön komoly favorittá ugrott elő. De a világranglistán utánuk következő teniszezők közül szinte bárki robbanthat, tekintve, hogy a felvezető tornákon már formába lendülhetett.

A sorsolás a biztosan főtáblás magyarokhoz elég kemény volt: Marozsán Fábián a 2017-es döntős Marin Cilicet kapta az 1. fordulóban, igaz, a horvát játékos súlyos térdsérülése után még nem idézi régi önmagát. A kisebb sérülése miatt Adelaide-ben végül nem induló Fucsovics Mártonra pedig az a bolgár Grigor Dimitrov vár, aki hat és fél év után nyert ismét tornát nemrég Brisbane-ben.

A nőknél a korábbi évekkel összehasonlítva látszólag szűkebb a favoritok köre: a világranglista első négy helyezettje remek formában nyitotta a 2024-es évet. A lengyel Iga Swiatek mind az öt meccsét behúzta a United Cupon; a fehérorosz (és mellesleg az AusOpenen címvédő) Arina Szabalenka Brisbane-ben a döntőben kapott csak ki a kazah (és mellesleg az AusOpenen tavaly finalista) Jelena Ribakinától; az amerikai Coco Gauff pedig az aucklandi felvezető tornát zsebelte be.

Persze azért egy hosszú GS-en bármi megtörténhet, már csak azért is, mert a torna történetében még sosem fordult elő, hogy Szabalenkával együtt további öt korábbi győztes legyen ott a mezőnyben: a szülés után visszatérő japán Naomi Oszaka (2021, 2019), az amerikai Sofia Kenin (2020), a dán Caroline Wozniacki (2018), a német Angelique Kerber (2016) és a fehérorosz Viktorija Azarenka (2013, 2012).

A meglepetés erejében bízhat csak az egyetlen biztosan főtáblás szlovák teniszező is: Anna Karolína Schmiedlová a már említett Gauff-fal meccsel az első körben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?