Slama Angelika az elúszott Eb-ről: 
nem tudtunk taktikailag reagálni

Slama Angelika

Tíz év után először nem lesz ott az Európa-bajnokságon a szlovák női kosárlabda-válogatott. Az okokról a csapat somorjai származású játékosával, Slama Angelikával beszélgettünk.

A szlovák női kosarasoknak a selejtezők utolsó meccsén csúszott ki kezeik közül a továbbjutás. Ha Montenegró ellen győzni tudtak volna Rózsahegyen, zsinórban hatodszor is ott lehettek volna az Európa-bajnokságon. A 82:68-as vereséggel azonban csak az A csoport harmadik helyén végeztek, amivel megszakad tíz éve tartó sorozatuk, nem lesznek ott a soros, szerb–lett közös rendezésű kontinensviadalon.

Johnson tarthatatlan volt

„Hiányzott a jobb, taktikusabb játék. A harmadik negyedben kiestünk öt percre. Ez alatt a szakasz alatt szabadon dobhattak kosárra a montenegróiak. Sajnos ekkor nem tudtunk reagálni megfelelően taktikailag. Ellenfelünk megugrott, és onnantól már komfortosan érezte magát – elevenítette fel a sorsdöntő pillanatokat Slama Angelika, a szlovák válogatott szélsője. – Tudtuk, hogy legjobbjuk, a honosított amerikai Glory Johnson csak jobbra megy a labdával, mégsem állítottuk meg, és 27 pontig jutott.”

Generációváltás 

A szlovák válogatott így is négy győzelemmel és két vereséggel zárt a csoportjában – pont olyan mérleggel, amivel két éve simán kijutott az Eb-re, most viszont a rosszabb pontkülönbség miatt Montenegró és Bosznia-Hercegovina mögé szorult a harmadik helyre, így a legjobb másodikok minitabellájára sem tudott odakerülni. „Huszonhárom év körül van a csapat átlagéletkora, vagyis van jövője a fiatal gárdának – mondta Slama, aki szerint teljesen normálisan zajlik a generációváltás. – Nem éreztük, hogy a palánk alatt hátrányban lennénk, amiért a tapasztalt harmincas Jurčenková–Růžičková– Vyňuchalová-hármas helyett Orosz Szabi, Hruščáková és Mikulášiková voltak a centereink. Önmagában az a gond, hogy van egy nagy rés a csapatban, hiányzik egy rutinos, ugyanakkor még nem a pályafutása végén levő kosaras.”

Többet is kosarazna

A nyári Eb-ig (ahol a magyar válogatott is érdekelt lesz) így már csak sepsi klubcsapatára kell koncentrálnia Slama Angelikának, aki gyorsan beilleszkedett a székelyföldi egyesületénél. A SIC mind a hat eddigi bajnokiját megnyerte. 
„Nagyjából 16–20 perceket kosarazhatok meccsenként. Ugyanis két romániai játékosnak mindig pályán kell lennie, és mivel súlyosan megsérült a centerünk, Zoran Mikes vezetőedzőnek kevesebb a variációs lehetősége, lényegében hárman vagyunk az egy szélső pozíciójára. Szerencsére az Európa-kupában nincs ilyen megkötés, ott többet pályán lehetek, és nagyon élvezem ezeket a találkozókat. Sajnos már két vereséget szenvedtünk három forduló alatt, nehéz lesz továbbjutni” – tette hozzá az első légiós évét töltő 24 éves kosaras. 

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?