Sport

Skóciától is kikapott a magyar futballválogatott

Budapest | Georges Leekens szövetségi kapitány második mérkőzésén is vereséget szenvedett a magyar labdarúgó-válogatott, Dzsudzsákék kedd este 1:0-ra kaptak ki Skóciától Budapesten.
Bőd Titanilla

2018. március 27. 22:12

- Somogyi Tibor felvétele

„A játékosok még véletlenül se érezzék úgy, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva: a játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban” - ez a Grosics Gyula idézet állt azon a transzparensen, amelyet a szurkolók a magyar himnusz alatt feszítettek ki a Groupama Arénában. A magyar válogatott pénteken hazai pályán kapott ki 3:2-re Kazahsztántól, s a szurkolók kiábrándulása a foghíjas lelátókat látva is nyilvánvaló volt.

„Hallgatunk, de itt vagyunk” - skandálták a meccs első perceiben az ultrák, jelezve, nem tudnak egykönnyen túllépni a kazahok elleni szégyenen, de nem fordulnak el a válogatottól. Aztán már nem volt hazai szurkolás, a skótok dudái uralták a lelátókat.


 

foci

Georges Leekens szövetségi kapitány öt helyen változtatott a csapatán a kazahok elleni mérkőzéshez képest. Kimaradt a kezdőből Bese, Botka, Elek, Nikolics és Nemanja, helyet kapott benne viszont Guzmics, Hangya, Lovrencsics, Pintér és Varga.

Lovrencsics már az első percektől nagyon aktív volt, a pálya teljes hosszúságát kihasználta, sokszor neki volt köszönhető a magyarok szép labdakihozatala. Helyenként mutatós akciókat vezettek a hazaiak, s bár ezek a skót tizenhatoson elakadtak, a sajtótribünön elhangzott egy megjegyzés:

„Hú, gyerekek, foci van!”
 

foci

Húsz perc játék után Dzsudzsák kapura tartó szabadrúgását Alan McGregor védte, ez volt a hazaiak első nagy helyzete a mérkőzésen. Guzmics pillanatnyi elbizonytalanodása után a skótok is helyzetbe kerültek, de Callum McGregor Gulácsi kezébe passzolt. A másik oldalon Dzsudzsák szabadrúgása után Szalai fejesét könnyedén kapta el a kapus Alan McGregor.

A 39. percben váratlan fordulatot vehetett volna a meccs, a tizenhatos sarkán Kleinheisler feldöntötte Frasert, az osztrák játekvezető tizenegyest ítélt, ám Mulgrew büntetőjét Gulácsi kiütötte! Mindjárt megjött a szurkolók hangja is, zúgott a „Ria-ria-Hungária!”, bár később újra elhallgatott a tábor.

Nem sokkal a szünet előtt Robertson futott fel a bal oldalon, és adott középre Forrestnek, akinek csúnyán csak hátulról üldöztek a védők, de a skót játékos nem tudta rendesen meglőni a labdát, így Gulácsi felszedte. 
A második félidő elején viszont már nem maradt kihasználatlanul a skót helyzet: Forrest beadását a teljes magyar védelem asszisztálása mellett Phillips lőtte be – 0:1. A West Brom támadójának ez volt az első gólja a nemzeti csapatban.
 

foci

Hatvan perc játék után a kaputól lőtávolságban egyedül hagyott Varga Roland tolta meg a labdát egyszer, kétszer, háromszor, majd rá is tűzte, de Alan McGregor a kapu fölé ütötte. 

A 71. percben tíz másodpercen belül kétszer is egyenlíthetett volna a magyar válogatott – Szalai Ádám egy testcsellel elvitte a labdát Mulgrew mellett, és tisztán lőhetett, de a már-már fekvő kapust találta el, majd Lovrencsics jobbról érkező beadását finom mozdulattal centikkel a kapu mellé perdítette.

A magyaroknak voltak jó pillanataik a mérkőzésen, nagyon szép volt például az az akció, amikor Gulácsi bátran messze kifutott a tizenhatosból, pontosan passzolt Németh Krisztiánhoz, aki sarokkal tette tovább Nikolicsnak – csakhogy ez a szép jelenet is hamvába holt. A jó labdakihozatalból csak ritkán lett helyzet, s ha lett is, kimaradt, egyenlíteni nem sikerült. Ezzel szemben a háromfős hátvédsor sokszor volt bizonytalan.

A magyar válogatott második idei mérkőzésén is kikapott, s tizenkét hónapon belül a hetedik vereségét szenvedte el.
 

foci

Magyarország – Skócia 0:1 (0:0)

Góllövők: Phillips (48.)

Sárga lap: Szalai, Elek, Otigba, ill. C. McGregor, Mulgrew.

Játékvezető: Lechner (osztrák), 10 000 néző.

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Otigba, Guzmics – Lovrencsics, Pintér (46. Elek), Hangya (46. Szabó) – Varga (83. Nikolics), Kleinheisler (67. Pátkai), Dzsudzsák (58. Németh Krisztián) – Szalai (77. Böde).

SKÓCIA: A. McGregor – Hendry, Mulgrew, McKenna – Fraser (82. Paterson), McGinn, C. McGregor (90. Cummings), Robertson (66. Douglas) – Armstrong (70. McLean), Phillips (McBurnie), Forrest (77. Christie). 
 

Önnek ajánljuk

Kezdődik a Tompa Mihály Országos Verseny

Getafe–Real Madrid futballmeccs a képernyőn

Hoki-vb: a jegyek 80%-a már elfogyott

Kutatóállomást építene Kína a Holdon

Elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra

Félmillió eurót költenek útfelújításra a galántai járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?