Sir Alex Ferguson az idény végén visszavonul

<p>Manchester. Az idény végén befejezi pályafutását Sir Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgócsapatának vezetőedzője.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A 71 éves skót tréner több mint 26 éve vezette a Vörös Ördögöket, a gárdával a brit futball történetének legfényesebb edzői karrierjét futotta be.

Az 1986. november 6. óta posztján lévő Ferguson irányításával az MU 13 bajnoki címet gyűjtött – a legutóbbit két hete –, kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, ötször az FA-kupát és négyszer az angol Ligakupát. 2011. november 25. óta az ő nevét viseli az Old Trafford északi lelátója, és a trénernek szobra van a stadion előtt.

A szakember korábban a skót St. Mirrennél és Aberdeennél dolgozott. Pályafutása során összesen 48 trófeát szerzett a csapataival.

„A visszavonulásról hozott döntésemet nagyon átgondoltam, és nem hoztam meg könnyen. Fontos volt számomra, hogy a lehető legjobb állapotban hagyjam a csapatot, és úgy vélem, most ez a helyzet” – mondta nyugdíjba vonulásáról Ferguson, aki a jövőben a klub igazgatójaként és nagyköveteként tevékenykedik majd.

A legendává vált tréner a szurkolókhoz is szólt: „Köszönöm nektek. A támogatásotok igazán lenyűgöző. Megtiszteltetés és óriási privilégium volt számomra, hogy vezethettem a klubotokat, megőrzöm az emlékezetemben az éveket, amelyeket a Manchester United menedzsereként töltöttem.”

Ferguson utódjaként az Everton mesterét, David Moyest emlegeti a brit média. Szóba került José Mourinho neve is, ám csak a találgatások szintjén, mivel a portugál mester valószínűleg a Chelsea-nél folytatja pályafutását. Moyes tizenegy éve irányítja az Evertont, s bár nem nyert nagy trófeát a klubbal, van tapasztalata az UEFA-kupa és a Bajnokok Ligája csoportköréből is. David Gill, az MU ügyvezető igazgatója az MUTV-nek elmondta, olyan szakembert keresnek, aki lojális lesz a klubhoz, s aki tudatosítja, hogy a siker nem csak azon múlik, mi történik az első csapatnál. Moyes ebből a szempontból tökéletes jelölt lehet, hiszen az Evertonnál már hosszú távon is bizonyított.

A Vörös Ördögök egykori kapusa, Peter Schmeichel is Moyesre szavazna: „Mi nem olyasvalakit keresünk, aki eljön tíz hónapra vagy három évre. Mi hosszú távra keresünk valakit, aki stabilitást ad a klubnak. Moyes egy évtizedet töltött az Evertonnál, és korlátozott lehetőségek között is fantasztikus munkát végzett.”

Ferguson visszavonulásának hírét pályatársai és egykori játékosai is meglepetten fogadták. „Egyelőre nem tudom felfogni. A Manchester United Sir Alex nélkül nem az igazi” – írta a Twitteren Michael Owen. „Mindent köszönök, főnök!” – tette közzé egy közös fotó kíséretében Cristiano Ronaldo. „Rengeteget tett, nem fogunk hozzá hasonlót látni még egyszer. Emlékszem az első napomra a Manchester Unitednél. Nem mentem át az orvosi vizsgálatokon, és azt hittem, esett a lehetőség, hogy a Man Unitedhez igazoljak. Ő azonban úgy bánt velem, mint a fiával, sosem felejtem el azt a pillanatot” – nyilatkozta Paul Ince.

Az MU vasárnap a Swansea-t fogadja a Premier League-ben – ez lesz a távozó vezetőedző utolsó meccse az Old Traffordon –, majd a zárófordulóban, jövő vasárnap a West Bromwich Albion otthonában lép pályára. Az lesz Ferguson 1500. mérkőzése a Manchester United kispadján. (MTI, guardian)

Képösszeállítás Sir Alex Ferguson pályafutásának legemlékezetesebb momentumairól a keddi Focitippben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?