Simán verte a világbajnok a szlovákokat

<p>A nyolcaddöntővel véget ért a szlovákok számára a labdarúgó-Európa-bajnokság: Ján Kozák együttese a legjobb tizenhat között 3:0-ra kikapott a világbajnok Németországtól.&nbsp;</p>

A világbajnok németek elleni nyolcaddöntőre Ján Kozák szövetségi kapitány több helyen is változtatott a csapatán: a kezdőben kapott helyet Gyömbér, Škriniar, Hrošovský és Ďuriš is, kimaradt Hubočan, Pečovský, Mak és Duda. Bár Hubočan és Mak sérülés miatt nem játszhatott, az összeállítás így is jelezte, hogy a szlovákok a védekezésre akarnak koncentrálni, hogy minél tovább őrizzék a gól nélküli állást.

Csakhogy ez irányú terveik hamar szertefoszlottak: a 7. percben Kroos beadása után Khedira fejesét tolta a kapu fölé Kozáčik. A szögletet ismét Kroos ívelte be, a kifejelt labdát pedig Boateng messziről laposan a hálóba lőtte – 1:0. A mérkőzés előtt sokáig az is kérdéses volt, játszhat-e egyáltalán a Bayern München védője, aki végül felépült, és megszerezte első válogatottbeli gólját.

Hat percen belül pedig majdnem növelte előnyét a világbajnok: Marciniak játékvezető szabálytalannak ítélte, hogy Škrtel állóhelyzetben megfogta Gomez mezét a tizenhatoson belül, ám Özil büntetőjét Kozáčik védte! Ez volt a negyedik kimaradt büntető az Európa-bajnokságon.

A szlovákok nem tudták hosszú ideig megtartani a labdát, a németek térfelére is csak elvétve jutottak el, nemhogy a tizenhatosba.

A világbajnok fölénye érezhető volt, a 24. percben Özil távolról lőtt, és a labda csak alig kerülte el Kozáčik kapuját.  A 40. percben Pekarík beadása után Kucka fejelhetett, Neuer azonban nagy bravúrral kiütötte a labdát, Škriniar távoli lövése pedig nagyon pontatlan volt. S ezúttal beigazolódott a szlovákok által olyan gyakran emlegetett „ha nem adsz, kapsz” mondás, Draxler ment el a bal oldalon, középre adott, Gomez pedig a hálóba passzolt – 2:0.

Az első játékrész megmutatta, Szlovákiának nincs esélye legyőzni a világbajnokot, a németek domináltak, néha kifejezetten komoly nyomás alá helyezték a szlovák kaput, de akkor is ők határozták meg a meccs tempóját, amikor kicsit visszahúzódtak.

A szünetben Weisset Greguš váltotta. A második félidő elején Kuckának volt egy viszonylag jó lövése, de pont oda ment, ahol Neuer állt. A szlovákok a meccsnek ebben a szakaszában valamivel többet birtokolták a labdát, de igazi helyzetük nem volt. A németek pedig ismét igazolták, miért ők a világbajnokok, és szinte minimális erőfeszítéssel újabb gólt szereztek: egy szöglet után Hummels fejesét követően Draxlerhez került a labda, ő pedig félfordulatból a léc alá lőtt – 3:0.

Ján Kozák a végjátékban lehetőséget adott azoknak a mezőnyjátékosoknak is, akik még nem játszottak az Európa-bajnokságon, beállt a válogatottól visszavonuló Šesták, majd Saláta Kornél is.

A ráadás perceiben Kozáčik még kivédte Müller veszélyes lövését, újabb gól már nem esett. A legjobb nyolc közé Joachim Löw együttese került. Az eddigi nyolcaddöntők közül ez volt a legsimább, a németekre a negyeddöntőben az olasz–spanyol párharc győztese vár.

A szlovákok számára a 2010-es világbajnoksághoz hasonlóan a 2016-os Eb is a nyolcaddöntővel ér véget. Ján Kozák együttese nem vallott szégyent, a csoportból való továbbjutással teljesítette a kitűzött célt, a németek legyőzése a bravúr kategóriájába tartozott volna.

 

Németország–Szlovákia 3:0 (2:0)

Lille, 49 822 néző.

Játékvezető: Marciniak (lengyel).

Góllövők: Boateng (8.), Gomez (43.), Draxler (63.).

Sárga lap: Kimmich, Hummels, ill. Škrtel, Kucka.

NÉMETORSZÁG Neuer–Kimmich, J. Boateng (72. Höwedes), Hummels, Hector–Kroos, Khedira (76. Schweinsteiger)–Müller, Özil, Draxler (72. Podolski)–M. Gomez.

SZLOVÁKIA: Kozáčik–Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Gyömbér (84. Saláta)–Škriniar–Kucka, Hrošovský–M. Ďuriš (64. Šesták), Hamšík, Weiss (46. Greguš).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?