Sima magyar siker Izland ellen a kézi-Eb-n, jön a középdöntő

magyar-izland2024

A magyar férfikézilabda-válogatott lehengerlő játékkal 33:25-re győzte le Izland csapatát a németországi Európa-bajnokság csoportkörének utolsó meccsén. Ligetváriék így jó helyzetből várhatják a középdöntőt, ahol csütörtökön 15.30-tól Ausztria ellen játszanak.

A két továbbjutott csapat mérkőzésén a csoportelsőség mellett az volt a kérdés, ki hány pontot vihet magával a középdöntőbe. A találkozó szorosan indult, a 12. percig hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy góllal. Ekkor azonban nem várt fordulat következett, Bánhidi Bence piros lapot kapott. A magyar csapatot azonban nem törte meg világklasszis beállójának hiánya, sőt. Ezt követően folyamatosan növelte előnyét, átlövésekből, betörésekből és a szélről is jól fejeztek be Lékaiék, a szemmel láthatóan a védekezésben elsősorban a beállójátékra figyelő izlandiak ellen. A szigetországiak gyors támadásaikból tartották a lépést ellenfelükkel, de felállt fal ellen nem tudtak eredményesen játszani. A magyar válogatott már néggyel is vezetett, de a szünet előtt hibázott néhányat, így 15:13-nál jött a szünet.

A második félidőt remekül kezdték Máthé Dominikék, akik a 37. percben már ötgólos előnyben voltak. Ebben az időszakban elsősorban az átlövések jelentették a megoldást támadásban, a már említett átlövő mellett azonban a két irányító, Fazekas és Hanusz, valamint Szita is nagyobbnál nagyobb gólokat lőtt. Az izlandi kapusokat hiába cserélte ide-oda a szövetségi kapitány, nem kapták el a fonalat és a különbsg folyamatosan nőtt a két csapat között. Amikor pedig Izland ráérzett, hogy ki kell lépniük az átlövőkre, az addig is hatalmasat küzdő Rosta beállóból lőtt gólokat. A végjátékban teljesen szétestek az izlandiak, így csak az volt a kérdés hét-, nyolc- vagy kilencgólos lesz-e a magyar siker, végül 33:25-nél ért véget a találkozó. A mezőny legjobbjának azt a Palasics Kristófot választották, aki elbizonytalanítva az ellenfél játékosait, 11 védéssel járult hozzá a sikerhez.

„Bánhidi Bence piros lapja megváltoztatta a meccset és a terveinket, de utána is remek munkát végeztünk támadásban és védekezésben is. Nagyon büszke vagyok a csapatomra – nyilatkozta a meccs után Chema Rodríguez, aki hozzátette, Imre Bence az első világversenyén szerepel, amelyen először volt keretben, de mégis úgy játszott, mintha háromszázadik alkalommal lett volna válogatott. – Öt percig ünnepelhetünk, utána máris készülnünk kell a folytatásra” – hangsúlyozta a magyar szövetségi kapitány.

„Régóta játsszunk Izlanddal, egy kicsit furcsa is, hogy szinte minden tornán őket kapjuk. Lassan meg kell tanulnunk a himnuszukat is. Nekünk minden összejött, nagyon jól játszottunk, és úgy érzem, nagyon megérdemeltük ezt a győzelmet, ahogyan az előző kettőt is – értékelt a Németországba igazolása óta jelentősen jobb teljesítményt nyújtó Sipos Adrián. – Lehet mondani, hogy talán szintet léptünk, mert stabilabbnak tűnik a teljesítményünk. Szeretnénk ezen az úton folytatni, de meccsről meccsre kell gondolkodnunk, még nem szabad a végjátékkal foglalkoznunk” – tette hozzá a beálló.

A magyar válogatott korábban még sosem tudta mindhárom csoportmeccsét megnyerni egy kontinenstornán, így a nagy különbség mellett ezért is történelminek nevezhető a keddi siker. „Eltaláltam az arcát, de nem volt ütőmozdulat, illetve nem volt semmi szándékosság benne. Ligetvári Patriknak besegítettem, vízszintesen volt a levegőben az ellenfél játékosa, és nekiugrott a kezemnek – idézte fel a kiállítás előtti jelenetet Bánhidi Bence, aki a mérkőzés után viccesen azt mondta a szövetségi kapitánynak, látom, nem kellek a csapatnak, úgyhogy mehetek haza. – A viccet félretéve: szerencsére nélkülem is megoldották, úgyhogy volt egy kis pihenőm” – mondta a beálló.

A góljai mellett több labdát is szerző Imre Bence elmondta, a Himnusz alatt érzett némi izgatottságot, de miután pályára lépett, már csak a játékra koncentrált. „Ritkán nézem az ellenfelek arcát, de amikor Bajnokok Ligája-győzteseken, bundesligás éljátékosokon, a világ legjobbjain azt látom, hogy próbálkoznak, akarnak, de erőlködnek és nem találják az ellenszert, az fantasztikus érzés – mesélte szerdán az MTI-nek a Ferencváros játékosa. – Fantasztikus este volt. A csapatunkon azt láttam, hogy önbizalommal telve játszott, mindenki örült a másik sikerének, szinte felrobbantunk minden sikeres védekezésnél, gólnál, védésnél; szerintem ez hozta meg a sikert. Szerencsére hátulról oda tudtam nyúlni a labdákra, tudtam labdát szerezni, elütni labdákat. Ezek nekem többet érnek, mint a gólok, mert ezek olyan dolgok, amik nagyot lendíthetnek rajtam és a csapaton is” – emlékezett vissza a pimasz labdaszerzésekre a 21 éves kézilabdázó, aki kiemelte, sokat jelent számára, hogy érzi a bizalmat a szakmai stáb és a csapattársak részéről is, így sikerülhetett ennyire jól a debütálás a rajta kívül az első Eb-jükön szereplő Palasics Kristófnak, Bartucz Lászlónak és Krakovszki Zsoltnak is. Utóbbi két játékos a szerbek elleni csoportmeccseken remekelt.

A kölni középdöntőben csütörtökön a spanyol válogatottal döntetlent játszó, így az előző Eb ezüstérmesét kiejtő Ausztriával kezdenek Szitáék. Papíron mégis ez lesz a legkönnyebb ellenfél, hiszen szombaton Horvátországgal, hétfőn a házigazda Németországgal, szerdán pedig az olimpiai címvédő Franciaországgal találkozik a magyar csapat. Utóbbi két találkozó pokolian nehéznek ígértkezik, de az egy-két fontos játékosát nélkülöző horvátok is legyőzhetőek, ha újra az Izland elleni formájukat hozzák Lékaiék. A csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

„Az osztrákok ellen is nagyon kemény meccsre számítok, nem véletlenül jutottak tovább a horvátok és a spanyolok csoportjából, ráadásul mindkettővel döntetlent játszottak” – beszélt a következő ellenfelekről Imre. A magyar küldöttség szerdán utazott Münchenből Kölnbe, de csak csütörtök délelőtt edzhet a mérkőzéseknek otthont adó Lanxess Arénában.

Eredmények

Férfikézilabda-Eb

A csoport: Franciaország–Németország 33:30 (17:15), Észak-Macedónia–Svájc 29:27 (13:9).

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 5 pont, 2. Németország 4, 3. Észak-Macedónia 2, 4. Svájc 1.

B csoport: Spanyolország–Ausztria 33:33 (15:17), Horvátország–Románia 31:25 (16:12).

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 5 pont, 2. Ausztria 4, 3. Spanyolország 3, 4. Románia 0.

C csoport: Izland–Magyarország 25:33 (13:15), magyar gólok: Szita, Hanusz 5-5, Fazekas, Ancsin, Máthé, Rosta, Imre 4-4, Lékai, Bóka, Ligetvári 1-1; Szerbia–Montenegró 29:30 (14:15).

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Izland 3, 3. Montenegró 2, 4. Szerbia 1.

Középdöntő, II. csoport: Norvégia–Portugália 32:37 (15:18).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?