Sikert hozó aranynyilak

Sokan úgy érzik: Lyócsa Imre – túl a negyvenen – íjászklasszissá érett. A szepsi mozgássérült versenyző élete második paralimpiáján indul Athénban, és a sydneyi bronzéremmel, valamint egy-egy Eb- és vb-címmel a tarsolyában esélyesként ül a lővonalra.

Lyócsának (jobbról) remek formáját kell megőriznie AthénigTolókocsin forgolódik körülöttem, de amikor a nyilat kell a céltábla felé céloznia, leül a vetélytársai közé, és könnyűszerrel éri el a pontosabbnál pontosabb találatokat. „Egy székről lövök, s mivel a lábam a földön van, már az állók közé tartozom, így ebbe a kategóriába soroltak. A tolókocsisok más csoportban versenyeznek.”

Sydney óta 2002-ban Lengyelországban Európa-bajnok, tavaly Madridban világbajnok lett, s egyszeriben versenyszáma legnagyobb esélyesévé lépett elő. „Túl hosszú a sikersorozatom, és kicsit aggódom is, hogy nem ér-e már véget. Remélem, nem Athénban fog megszakadni. Két aranyos év után talán bejön a harmadik is, de sehol sincs megírva, hogy ennek így kell történnie.”

Szép válasza van a sokak által feltett kérdésre: Hogyan került a nálunk kevésbé ismert sportág vonzásába? „Nekem úgy tűnik, mintha az íjászat talált volna meg engem. Én nem nagyon kerestem, csak kedveltem. Véletlenül kerültem a megszállottjai közé: valamikor kilencvenötben egy atlétikai versenyen láttam bemutatót, ki is próbálhattam, s rögtön mondták, keressek klubot, mert láttak bennem fantáziát. Alig féléves versenyzés után második lettem a szlovák bajnokságon, ami jelezte, hogy milyen íjászadottságaim vannak. Mozgássérültként az egészségesek között is versenyzek. Sajnos, Szlovákiában fogyatkozik a sportágunk. Kilenc éve még hatvanan is összejöttünk a bajnokságon, jelenleg a harmincöt-negyven fős mezőny számít a legnagyobbnak.”

Úgy érzi, jól sikerült az athéni felkészülése, idén a formája is remek. Kétszer egyéni csúcsot lőtt, jelenleg 1266 pontnál tart az 1440 lehetségesből. „Tavalyig 1241 volt a legjobb eredményem, de azt két évvel korábban értem el, erre tettem rá az idén két lapáttal is. Már csak egy hónapot kell kibírnia a formámnak, s akkor Athénban is jól szerepelhetek. A családtagok, a barátaim már előre aranyérmesnek tekintenek. Nem szeretnék senkinek csalódást okozni. Tudom, hatalmas harc lesz köztünk, hiszen mindenki erre készült. Azt ígérhetem, mindent megteszek a sikerért.”

Szeptember huszonharmadikától huszonhatodikáig naponta ül majd a lővonalra, s mi izgatottan várjuk, hány nyila csapódik be a legértékesebb körökbe. „Ha harminchat versenyzőből bejutnék az első hatba, akkor már boldog lennék, az újabb érem csak növelné boldogságomat” – latolgatta esélyeit, de szavaiból kitűnik, igazán az aranyérem tenné boldoggá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?