Sikeres vb-debütálás után cél az olimpiai pótkvalifikáció

<p>Több mint fél évszázad után volt újra magyar páros a&nbsp;műkorcsolya-világbajnokságon: Daria Beklemiseva és Magyar Márk a 24. helyen végzett Helsinkiben.</p>

Interneten ismerkedni a legtermészetesebb dolognak számít a páros műkorcsolyázóknál és a jégtáncosoknál. Magyar Márk már túl jól ismeri a folyamatot.

Ismét új partnerrel

Hat éve még az ukrán Anna Knicsenkovával alkotott egy párt, ezután a francia Camille Foucher-vel korcsolyázott együtt, a tavalyi pozsonyi Eb-n pedig az amerikai Anna Marie Pearce szerepelt az oldalán.

„Nem volt a legjobb a nyári felkészülésünk Annával, és augusztusban egy verseny után elgondolkodtunk rajta, érdemes-e így folytatni. Anna úgy döntött, számára ez nem annyira fontos. Nekem egy kicsit ijesztővé vált a helyzet, hiszen már kész programjaink voltak” – mesélte vb-debütálása után a 26 éves Magyar Márk.

Jöhetett újra a szokásos párkeresés, az icepartnersearch.com (ez egy kimondottan „szingli” párosozókra és jégtáncosokra szakosodott weboldal), ahol egymásra találtak a 19 éves orosz Daria Beklemisevával.

„Már nem tervezem ezt többször eljátszani” – jegyezte meg nevetve Magyar Márk. A két éve junior Grand Prix-döntős Beklemisevával kezdettől fogva jól ment a közös munka, bár a felkészülés elején egy sérülés miatt hosszú ideig nem gyakorolhatták az emeléseket, pörgetéseket, dobásokat. Hogy összeillenek, azt az is megmutatta, hogy a nagyon késői kezdés ellenére is megszerezték a vb-induláshoz szükséges technikai pontszámot, és Helsinkiben is jól szerepeltek.

1966 után most először volt magyar páros a világbajnokságon, s a Beklemiseva, Magyar duó huszonnyolc páros közül a 24. helyet szerezte meg. Külön öröm volt számukra, hogy először sikerült nekik versenyen megugrani a tripla toeloopot.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"270567","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"409"}}]]

„Elégedettek vagyunk, a fő célunk az volt, hogy eljussunk a vb-re. Jól éreztem magam Helsinkiben, óriási élmény volt” – mondta lapunknak Magyar Márk, hozzátéve, hogy a következő cél az oberstdorfi olimpiai pótkvalifikáció.

Elveszve Helsinkiben

A kettős Minneapolisban készül, ahol korlátlan jégidő áll rendelkezésükre. Amikor Beklemiseva októberben kiutazott új partneréhez, még gondjai voltak az angollal, és teljesen új életformát kellett megszoknia a szülei nélkül. De más szempontból is óriási volt a váltás: „Nem lehet gyalogolni, minden csak autóval elérhető!” – háborgott a lipecki születésű korcsolyázó, aki azóta már nagyon jól beszél angolul.

A rendszeres gyaloglás annyira hiányzik neki, hogy Helsinkiben gondolkodás nélkül nekiindult a városnak. „Mentem, amerre láttam, nem is gondolkoztam. Aztán egyszer csak rájöttem, hogy nem tudom, hol vagyok!” – mesélte élményeit Daria. Állítása szerint csak a kedves helyieknek köszönheti, hogy visszakeveredett a hotelbe.

De ennél komolyabb tényezők is megnehezítették a magyar kettős vb-bemutatkozását: nagyon nehezen álltak át a helsinki időzónára, csak késő éjjel tudtak elaludni, hatkor pedig már kelhettek edzésre.

A legjobb szó: pulyka!

Az első tréningen ráadásul épp egy emelés közben ütköztek a csehekkel. „Rögtön a legelső elemünknél történt. Hátrafelé korcsolyáztam, és amikor megfordultam, a cseh lány éppen előttem ért földet egy dobott ugrásból. Ilyenkor nem is magamra gondolok, hanem Dariára, őt kell védenem. Ha én elesek, ő lezuhan. Szerencsére megúsztuk, nem ütöttük meg egymást, csak egy kicsit meghúztam a hátam” – írta le a riasztónak tűnő esetet Márk.

Daria hozzátette: „Szerencsénk volt, ráadásul nem is emlékszem egyáltalán semmire az egészből. Az agyam kikapcsolt.”

Az orosz korcsolyázó magyar válogatottként már néhány magyar szót is ismer. Az obligát „igen-igen”, „puszi-puszi” és „nem tudom” mellett a kedvenc szavát is elárulta: „Pulyka! Ez egy nagyon vicces szó! Olyan, mintha valami beleesne a vízbe: puly, pulyka! Az én orosz agyamnak ez fantasztikusan hangzik.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?