Senki sem védte meg elsőségét

Egyetlen tavalyi győztes sem tudta megvédeni első helyezését a Laureus- más nevén Sport Oscar-díj szavazáson. Az ötszörös Forma–1-es világbajnok Michael Schumachert legyőzte az amerikai profi kerékpáros Lance Armstrong.

Lance Armstrong közvetlenül a díjátadás után. TASR/EPA-felvéteKedd este negyedik alkalommal adták át a monte-carlói Forum Grimaldiban a sportolók Oscar-díjait. A jelöltek névsorát március 25-én hozták nyilvánosságra, 75 ország több mint négyszáz sportújságírójának szavazata alapján.

Mind a hét kategóriában öt sportolót jelöltek, a győztest pedig az évente egy fővel bővülő, jelenleg 41 fős Világ Sportakadémia hirdette ki. (A Sportakadémia tagja többek között: Mark Spitz, Katarina Witt, Sebastian Coe, Alberto Tomba, Franz Beckenbauer, Boris Becker, Michael Johnson, Miguel Indurain, Nadia Comaneci.)

Az előzetes jelölés alapján a legnagyobb versenyre a férfiaknál lehetett számítani, hiszen tavaly Michael Schumacher begyűjtötte ötödik világbajnoki címét is, Lance Armstrong ugyanakkor sorrendben negyedszer is megnyerte a Tour de France-t. Schumacher esélyeit rontotta, hogy a tavalyi díjátvétel után nem ment el a kötelező sajtótájékoztatóra, ehelyett helikopterre ült, és hazament. (A Osztrák Nagydíjon aratott botrányos győzelme lehetett a gyors távozás hátterében.)

Schumacher ezúttal is megjelent az eseményen, de most nem őt jutalmazták, hanem Lance Armstrongot. A hölgyeknél a tavalyi legjobb, Jennifer Capriati a jelöltek között sem volt, így az ugyancsak teniszező, tavaly három Grand Slam-elsőséggel büszkélkedő, Serena Williams kapta a legtöbb szavazatot.

A csapatok között Brazília futballválogatottja lett az első, az év visszatérője címet a vb gólkirálya, Ronaldo érdemelte ki. Az év felfedezettje a NBA-ban játszó kínai center, Jao Ming lett (Daniela Hantuchová is a jelöltek között volt, s meg is jelent a díjkiosztáson).

Külön elismerésben részesült Arnold Schwarzenegger osztrák-amerikai egykori testépítő, filmszínész a sport érdekében kifejtett tevékenységéért.

A DĺJAZOTTAK

Az év férfi sportolója: Lance Armstrong

Az év női sportolója: Serena Williams

Az év csapata: Brazília

Az év visszatérője: Ronaldo

Az év felfedezettje: Jao Ming

Az év mozgássérült sportolója: Michael Milton (ausztrál, alpesisí)

Az év „extrém” sportolója: Dean Potter (amerikai, falmászás)

Életmű-díj: Gary Palmer (dél-afrikai, golf)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?