Sebastian Vettel zsinórban negyedszer nyert

<p>A világbajnoki címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) nyerte a Forma–1-es Indiai Nagydíjat, miután az első helyről indulva rajt-cél győzelmet aratott, és ezzel megerősítette vezető pozícióját az összetettben. Másodikként Fernando Alonso (Ferrari) futott be, míg a harmadik helyen Vettel csapattársa, az ausztrál Mark Webber ért célba. Vettel újabb, immár harmadik bajnoki címe egyre valószínűbbnek tűnik, bár Alonso még képben van.</p>

GYÖRGY NORBERT

Seb Vettel távol-keleti kiruccanása úgy sikerült, mint egy álom: nyert Szingapúrban (a 23. körben Hamilton váltóhiba miatt kiállni kényszerült, azóta más, mint Vettel nem vezetett F1-es futamon), majd Japán és Dél-Korea következtek, végül a tegnapi indiai menet, ahol megint csak a Red Bull hátsó szárnyát nézhették a többiek: a rajttól a célig. Illetve még azt sem, mivel Vettel gyorsan elhúzott mindenkitől, és különösebb megerőltetés nélkül győzött. Ha még emlékszünk: a szezon elején az első hét futamot hét különböző pilóta nyerte, és akkora káosz volt (jó értelemben) az F1-ben, hogy olyat még senki nem látott. És reménykedtünk is, persze, hogy a végén akár öten, hatan, tízen is harcban lehetnek majd a bajnoki címért. Nem így történt. Az indiai futam után már kockázat nélkül kijelenthetjük, hogy a világbajnoki cím Sebastian Vettel és Fernando Alonso között fog eldőlni. Abban meg csak bízhatunk, hogy a döntés az utolsó, brazil futamon fog bekövetkezni, mert egy ilyen évad megérdemelné a drámai végjátékot. Seb Vettel és a Red Bull őszi formáját látva viszont hajlamosak vagyunk a szkepticizmusra, s egyfajta deja vu érzés kerít minket hatalmába – igen, a tavalyi szezonra gondolunk, és arra, hogy ha Seb az élen autózik, akkor ő ott is marad.

Ami az indiai futamot illeti: ezúttal nem fogunk újra virtuálisan belerúgni az F1 nagyhercege, Bernie Ecclestone hátsó felébe (tegnap ünnepelte 82. szülinapját, hát isten éltesse), és nem kérdőjelezzük meg a „nagy európai klasszikusok” kárára szigorú anyagi megfontolások alapján elkövetett indiai, koreai, bahreini stb. futamok létjogosultságát. Továbbá: nem gondoljuk azt sem, hogy Seb Vettel csak azért nyerte meg az utolsó négy versenyt, mert övé volt a legjobb kocsi a mezőnyben – ehhez azért több kell. S végül a futam röviden:

A Red Bullok az első, a McLarenek a második, a Ferrarik pedig a harmadik sorból vágnak neki a hatvan körnek, és marad is minden a régiben, egészen a hátsó hosszú egyenesig, ahol Alonso egy bevállalós manőverrel a két McLaren elé kerül. Végül Buttonnak a féktávon sikerül áthámoznia magát a Ferrarin, a harmadik helyről rajtoló Hamilton viszont egyelőre marad az ötödik helyen. Schumacher defektel, kiáll, cserél, visszajön és tökutolsó. Schumi nagyon peches az idén, mondják – hát igen. Vettel közben sorra futja a leggyorsabb köröket, és ellép az élen. Alonso az 5. körben erőből elmegy Button mellett, és már a harmadik. Később Buttont csapattársa, Hamilton is megelőzi, talán valami gond van a McLarenjével? A 15. körben Sergio Perez alatt teljesen elfogynak a gumik, Hülkenberg a Force Indiával támadja, előzi, és ezzel feljön a nyolcadik helyre. Több esemény már nem történik a versenyen: az élen mindenki tisztes távolságban egymástól, s ha valami technikai malőr nem adódik (amit ugye senkinek nem kívánunk), félő, hogy a végeredményt látjuk. Pedig a verseny fele még hátravan. Vettel takarékon autózik, de amint Alonso picit közelebb kerül hozzá, rögtön odatesz egy leggyorsabb kört. A mezőny nagy része egykiállásos taktikával kacérkodik, és a sorrend természetesen marad… bár Alonso, most úgy tűnik, mintha közelebb került volna Webberhez. Igen, a 35. körben már támadja is az ausztrált, de egyelőre sikertelenül. A 49. körben végül legyűri a KERS nélkül szenvedő Red Bull-ost, és feljön a második helyre. Alonso megint emberfelettit teljesít. Ha szavazáson múlna, nyilván ő lenne az év bajnoka: áthámozta magát a McLareneken, megverte Webbert, egyedül Vettel az, akivel nem bír. S számára ez a legnagyobb gond.

„Nem vagyunk elég gyorsak, főleg nem szombaton, de javíthatunk a helyzetünkön Abu-Dzabiban vagy Amerikában. Három futam van, pár pontot kell ledolgoznunk, ám előre kell lépnünk, mert jelenleg képtelenek vagyunk nyerni. Új alkatrészek kellenek már a következő futamtól, hogy versenyképesebbé váljunk, és közelebb kerüljünk a Red Bullhoz, pláne az időmérőn. Brazília miatt nem aggódom, remélhetőleg ott már boldog leszek” – ezt Alonso nyilatkozta a futam után.

Vettel pedig a következőket mondta: „Jelen pillanatban a dolgok jól mennek számunkra, de ez nem véletlen. Az eredmények mögött rendkívül sok munka van, és azt sem szabad elfelednünk, hogy három verseny még mindig hátravan a szezonból. És bármi megtörténhet.”

Matematikailag még Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton és Mark Webber is világbajnok lehet Vettelen és Alonsón kívül, de hát kit érdekel a matematika. Két kétszeres világbajnok fog összecsapni a végső győzelemért: csak remélni tudjuk, hogy felejthetetlen, nagy csata lesz. Mert ez az évad tényleg megérdemelné.

Eredmények a 19. oldalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?