Schumi: a gumik dönthetnek

Montreal. Vasárnap futják a Forma–1-es Kanadai Nagydíjat, az észak-amerikaiak két klasszis pilótát (Gilles és Jacques Villeneuve-öt), valamint egy számos rekordot felállító pályát adtak a sportágnak.

Gilles Villeneuve 67 nagydíjon vett részt 1977 és 1982 között. Ebből hatot megnyert, és 107 világbajnoki pontot gyűjtött. Fia, Jacques, tavalyelőtt lépte túl azt a számot, ahány versenyen édesapja elindult. 105 (az idei futamokkal együtt) nagydíjon indult eddig, 209 pontot gyűjtött (idén még egyet sem), miközben 11 versenyt megnyert. Rajtuk kívül azonban egy kanadai sem szerzett világbajnoki pontokat.

Ami a nagydíjat illeti: az 1999-es versenyen négyszer is a pályán láthattuk körözni a biztonsági autót. Ebben az évben három világbajnok esett ki az első kanyarban: Damon Hill, Michael Schumacher és Jacques Villeneuve. Azért a tavalyelőtti esős verseny is alapos leckét adott a versenyzőknek.

Az idei lesz a 34. Kanadai Nagydíj, és a 24., amit a Gilles Villeneuve pályán rendeznek meg. Ez a harmadik pálya Kanadában, amelyen Forma–1-es verseny lesz. Az első Kanadai Nagydíjat 1967-ben a Mosport Parkban tartották meg Toronto mellett Ontarióban, aztán a verseny színhelye váltakozott a montreali melletti Mont Tremblant pályával megépülése első négy évében. Amennyiben Ralf Schumi győzne, a Williams utolérné a Ferrarit és a McLarent.

A legsikeresebb pilóták Kanadában Nelson Piquet és Michael Schumacher voltak. Schumacher négy, Piquet pedig három győzelmet tudhat magáénak. Piquet 1984-ben rajt-cél győzelmet aratott, és a leggyorsabb köridőt is elérte. Michael Schumachernek ugyanez először tíz évvel később, 1994-ben, majd 2000-ben sikerült.

A Kanadai Nagydíj néhány érdekesebb rekorddal is rendelkezik. Ezt a GP-t állították le először eső miatt 1971-ben a 80 körös verseny 64. körében. 1980-ban is megállították a versenyt a startvonalnál történt baleset miatt, a következő évben újra leállították, eső miatt a két óra leteltével. A következő évben ismét nagy baleset volt a startvonalnál, úgyhogy ismét megállították a versenyt. Mike Thackwell nem tudott újra elrajtolni 1980-ban, de még így is a legfiatalabb pilóta, aki nagydíjon részt vett: 19 éves és 182 napos volt. Manapság Tackwell tanár Angliában, Guildfordban.

A közelmúltban is leállították a versenyt egynéhányszor, így 1995 elején, amikor is nézők tűntek fel a pályán. Olivier Panis balesete miatt is megállították a mezőnyt 1997-ben, majd 1998-ban az első kanyarban lévő baleset vetette elő a piros zászlókat. Az 1999-es volt az első verseny, melyet a biztonsági autóval fejeztek be Heinz-Harald Frentzen balesete miatt. Ez azt jelentette, hogy az első hét pilóta – még egy körön belül – mindössze 5.0004 másodpercen belül ért célba. Ami rekord, még ha nem „normális” körülmények közt született is.

u Michael Schumacher ugyan jó szereplésre számít a Forma–1-es Kanadai Nagydíjon, ám tart az erős BMW-motorral hajtott Williamstől, és azt mondja, sok múlik majd a gumikon is. A német pilóta a Monacói Nagydíj vége óta Észak-Amerikában pihen, s kényelmes, 33 pontos előnnyel érkezik a Gilles Villeneuve pályára. Schumit a Williams két sofőrje, Juan Pablo Montoya és Ralf Schumacher üldözi.

Tavaly Michael második lett öccse, Ralf mögött, akinek sokat segített a montreali ringen tökéletesen működő autója, ideértve természetesen a Michelin-gumikat is. Ezzel együtt M. Schumacher a Kanadai Nagydíj legeredményesebbje, négyszer nyert, s azon kívül is háromszor állhatott dobogóra itt.

A ferraris szerint a megfelelő gumiválasztás a legfontosabb a győzelemhez: „Rengeteg minden számít, ám az abroncsok kiemelkedően fontosak, mert ezen a pályán nem rendeznek év közben versenyeket. Láttuk Monacóban, hogy a gumik eldönthetik a futamot. Másrészt Imolában idén jól szerepeltünk, pedig tavaly az a pálya nem passzolt a kocsinkhoz.”

„Összességében úgy érzem, nem kell tartanunk Montrealtól. Meg kell várnunk a pénteki első szabadedzést, akkor tisztább képet kapunk. Szeretem ezt a pályát, bár nem kimondottan a kedvencem. Nem tudom miért, de mindig ment nekem Kanadában, pedig nem az én vezetési stílusomnak kedvez. Szeretem a gyors kanyarokat, Montrealban pedig egy ilyen sincs, szóval én sem igazán értem” – fejtegette Schumacher.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?