Šatan: „Én fogom pótolni magamat”

<p>Visszatért a Slovan jégkorongcsapatába Miroslav Šatan. A 39 éves támadó a szezon végén befejezi a pályafutását, hazai szurkolók előtt szeretne búcsúzni. A szocsi olimpiára még nem gondol, és az is biztos, egyelőre nem lesz belőle edző.</p>

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

A szlovák hokiválogatott ikonja utoljára májusban, a világbajnokságon játszott tétmeccset. Előtte is közel fél évet kihagyott, a Lev Praha elleni KHL-meccsen ugyanis Zdeno Chára úgy nekilökte a palánknak, hogy megsérült a nyakcsigolyája. Sokáig az sem volt biztos, jégre léphet-e még egyáltalán (egy rossz mozdulat következtében meg is bénulhatott volna!), s a vb-n sem tudott a régi fényében csillogni a csatár, aki a szlovák válogatott mind a négy világbajnoki éremszerzésében kulcsszerepet vállalt.

A szezon végén elutazott pihenni második otthonába, az Egyesült Államokba, de mindenki biztosra vette, ősszel újra a Slovanban kergeti majd a korongot. Végül mégis minden másképp történt.

Vůjtek adta meg

a végső lökést

„Májusban tárgyaltam a Slovan vezetőivel, elmondtuk egymásnak az elképzeléseinket. Elutaztam Amerikába, és aztán már nem vettük fel újra a kapcsolatot. Ahelyett, hogy telefonon egyeztettek volna velem, inkább a sajtón keresztül üzengettek, ami nem volt túl szerencsés – utalt Šatan érkezése utáni sajtótájékoztatóján az elmúlt hónapok történéseire. – Én jól éreztem magam Amerikában, a sérülés és a szlovákiai médiafelhajtás után jólesett anonimitásban élni, csak a családommal törődni. Nem tudtam, akarok-e még hokizni, de nyitva hagytam egy kiskaput a visszatérésre, rendszeresen edzettem. Eleinte a New York Islanders játékosaival, később egyénileg. A végső lökést azonban Vladimír Vůjtek látogatása és Richard Lintner barátom erősködése adta meg.”

A szlovák válogatott szövetségi kapitánya az elmúlt hetekben Amerikában járt, és Šatannal is találkozott. „Megmondta nekem, hogy ha nem fogok rendszeresen játszani, akkor semmiképp nem lehetek ott a válogatottban, ami teljesen logikus. Eközben Rišo Lintner, aki szinte már az ügynököm lett, három ajánlatot is letett elém az asztalra európai klubokból. Amikor viszont eldöntöttem, hogy visszatérek, egyértelmű volt, hogy nem akarok valahol Kuopióban szállodában lakni, idegen szurkolók előtt játszani. Nem volt kérdés, hogy a Slovanba jövök” – magyarázta Šatan.

Már ma pályára lép?

„Ez mindkét félnek jó – tette hozzá a szlovák válogatott történetének legeredményesebb játékosa. – Én itthon lehetek, a Slovan pedig úgyis keresett valakit a helyemre. Vagyis én fogom pótolni saját magamat.”

Az égszínkékek teljesítménye a KHL-ben elmarad a tavalyitól. Míg tavaly újoncként a Slovan bejutott a playoffba, most erre már kevés esélye van, a nyugati főcsoportban az utolsó előtti helyen áll, és 14 pont a lemaradása a playoffot jelentő nyolcadik helytől.

„Meg kell nyernünk a következő mérkőzéseinket, már csak a szurkolókért is, és ha elrugaszkodunk a gödör aljáról, akkor akár még a playoffért is harcolhatunk – nyilatkozta Šatan, aki a mai, SZKA Szentpétervár elleni összecsapáson még nem biztos, hogy jégre lép. – Sokat kihagytam és még az átállás sem sikerült, hétfőn reggel érkeztem meg New Yorkból. Keddre virradóra csak két órát aludtam, nem tudom, milyen állapotban leszek. Az edző csak a mérkőzés előtt dönti el, számít-e rám.” Az első tréningen Šatan Radivojevičcsel és Hudáčekkel alkotott egy támadósort.

Tavaly Šatan volt a Slovan csapatkapitánya, most azonban nem tart igényt a C betűs mezre: „A gárdának megvan a csapatkapitánya (Milan Bartovič – a szerk. megj.), én menet közben érkeztem, ráadásul ki tudja, milyen formában leszek.”

Nem Szocsi motiválta

Épp a formája megjósolhatatlansága miatt nem akar Šatan még a szocsi olimpiára gondolni. „Tudom, hogy sokan azt hiszik, csak Szocsi miatt tértem vissza. De egyáltalán nem biztos, hogy beférek a csapatba, így nem is ez motivál. A szezon végén visszavonulok, és a saját szurkolóim előtt akartam elbúcsúzni” – nyilatkozta a támadó.

Pályafutása végeztével Šatan pihenni akar. „Egy-két évig biztosan nem akarok a hokival foglalkozni, csak a családomnak akarok élni. Egyelőre az edzősködésre sem gondolok, pedig szerintem jó edző lennék. A múltkor a fiamék edzője nem tudott eljönni egy meccsre családi összejövetel miatt, és a többi szülő engem kért meg, hogy irányítsam a csapatot. Hat vesztes meccs után győztek! 11:6 lett az eredmény, a kis Mirkónak is nagyon jól ment, nyolc gólt ütött. Szóval győzelemmel mutatkoztam be a kispadon” – mondta nevetve Šatan. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?