RÖVIDEN

Devínsky nem lesz budapesti nagykövet?
Pozsony. A TA3 hírtelevízió szerint Ivan Gašparovič államfő nem ért egyet azzal, hogy Ferdinand Devínsky legyen Szlovákia magyarországi nagykövete. Sem az elnöki hivatal, sem a külügyminisztérium sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Devínsky nem lesz budapesti nagykövet?

Pozsony. A TA3 hírtelevízió szerint Ivan Gašparovič államfő nem ért egyet azzal, hogy Ferdinand Devínsky legyen Szlovákia magyarországi nagykövete. Sem az elnöki hivatal, sem a külügyminisztérium sem kívánt nyilatkozni az ügyben. Gašparovič állítólag azt követeli a kormánytól, hogy „nemzeti beállítottságú személyt” jelöljön a posztra. Meg nem erősített információk szerint az államfő elhatározása mögött az állhat, hogy sokszor ellentmondásba keveredett Devínskyvel, amikor az a Komenský Egyetem rektora volt, ő pedig docensként dolgozott az intézményben. (ú)

Felvételik a Selye János Egyetemen

Komárom. A korábbi hírekkel ellentétben a Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán is megtartották tegnap a felvételi vizsgákat. A jelentkezőknek matematikából kellett számot adni tudásukról, illetve szóbeli beszélgetésen kellett megfelelniük. A tanárképző fakultáson az érdeklődők még holnap is tehetnek alkalmassági vizsgát. A levelező tagozatos tanító- és tanárképzésre augusztus 15-éig lehet jelentkezni. A vizsga időpontja augusztus 30–31. (rv)

Többen jutnak vezetékes ivóvízhez

Pozsony. Szlovákiában a lakosság 84 százalékának van vezetékes ivóvize – derül ki a környezetvédelmi tárca tegnap ismertetett elemzéséből. Az országon belül azonban jelentős regionális eltérések vannak. A Pozsonyi kerületben messze a szlovákiai átlag fölött van a vezetékes ivóvízzel ellátott háztartások száma, a Kassai és az Eperjesi kerület azonban messze lemaradt a többi régiótól. A vízvezetékre rákötött lakások száma tavaly enyhén emelkedett, viszont a szennyvízcsatorna-hálózatra csatlakozó háztartások száma az elmúlt időszakban a nyitrai és érsekújvári régióban csökkent. Jelenleg így országos átlagban a lakások 55 százaléka van rákötve a csatornahálózatra. (SITA)

Megvan a hivatalos Gašparovič-fotó

Pozsony. Végre elkészült a hivatalos portré a nemrég beiktatott köztársasági elnökről, Ivan Gašparovičról. Az iskolákba és hivatalokba tíz napon belül jut el a szemüvegben lefényképezett államfő fotója. Gašparovič képmása kisebb változatban – nyolckoronás bélyegen – is visszaköszön ránk. (TASR)

Rusko bánata, Flašík javaslata

Pozsony. A politikus az újságíróval folytatott küzdelemben könnyen alulmarad, hiszen az elferdített tények helyreigazítása akár évekbe is beletelhet – mentegetőzött Pavol Rusko gazdasági miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján a közszolgálati televízióban bemutatott riportfilm kapcsán. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, a zsolnai autógyár területén fekvő telkekről és a Kia/Hyundai-befektetésekről szóló film készítőjét, Marcela Voškovát jogosan nevezte korábban ostobának és dilettánsnak, és a szerkesztőnőhöz hasonlóan a gazdasági minisztérium is a bírósághoz fordul, amiért szerinte csorbát ejtettek a tárca tekintélyén. Sajtóhírek szerint Fedor Flašík, a Smer marketingvezetője azt ajánlotta a zsolnai beruházásban érintett földtulajdonosoknak, hogy ne adják el ingatlanjukat a gazdasági minisztérium által ajánlott áron. (SITA)

Lopás a nagykövetség szomszédságában

Pozsony. Ellopták az Egyesült Államok nagykövetségével átellenben lévő ház vaskapuját. Az épület fenntartója eljárást kezdeményezett az ügyben, és értetlenségének adott hangot, hogy egy ilyen, fegyveres őrök által egész nap védett területen senkinek nem szúrt szemet, amint fényes nappal elcipelnek egy kétszárnyú, két méter magas kaput. A lakástulajdonosoknak tízezer koronás káruk származott a lopásból. (TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?