Rosberg hibázott, Hamilton nyert

<p>A brit Lewis Hamilton idei hatodik győzelmével zárult az 53 körös Olasz Nagydíj, másodikként csapattársa, Nico Rosberg zárt, aki többször is hibázott. A dobogó harmadik fokára Felipe Massa állhatott fel.</p>

LŐRINCZ TAMÁS

Az időmérő edzést uralták a Mercedes-motorral felszerelt autók, kibérelték az első hat pozíciót a rajtrácson. Az első rajtkockát végül Hamilton szerezte meg.

Hamilton viszont nagyon rosszul indult, csapattársa, Rosberg le is rajtolta, Magnussen és Massa is a brit pilóta elé került. A harmadik helyről rajtoló Bottas a tizenegyedik pozícióba esett vissza. Az ötödik körben a McLaren dánja két pozíciót vesztett, amikor Massa és Hamilton is elment mellette. A hatodik körben Chilton hibázott, a lassító megdobta autóját, és a kavicságyban végezte, ezalatt Massa Hamiltonnal a nyakán üldözőbe vette Rosberget, hátrányuk 3,5 másodperc volt a Mercedes német versenyzője mögött. Három körrel később Rosberg mérte el a célegyenes végi sikánt, amivel előnye lecsökkent. A tizedik körben Hamilton a célegyenes végén nyitott hátsó szárnnyal megelőzte Massát, és átvette tőle a második helyet. Bottas folyamatosan előzésekkel zárkózott fel, a 18. körben már a hatodik helyen haladt.

Féltávnál Rosberg haladt az élen, a kerékcseréről visszatérő Hamilton autózott mögötte, Ricciardo volt a harmadik, pontszerző helyen autózott még Massa, Kvjat, Vettel, Magnussen, Pérez, Bottas és Button. A tervezett kiállások után folytatódott a csata az élen és a hátsó régiókban is. A 29. körben az élen álló Rosberg másodszor is elnézte a célegyenes végi féktávot, ami elég volt csapattársának, Hamiltonnak arra, hogy megelőzze őt. Még ebben a körben a Ferrari hazai pályáján Fernando Alonso motorprobléma miatt kénytelen volt feladni a futamot. Magnussen öt másodperces büntetést kapott, amiért leszorította Bottast a pályáról. A 39. körben Pérez és Button vívott öldöklő, élvezetes csatát a hetedik helyért. A Force India mexikói pilótájának azonban sikerült megőriznie pozícióját, nem úgy három körrel később, akkor Ricciardo ment el mellette. A Red Bull ausztrál versenyzője a 47. körben már csapattársát, Vettelt is megelőzte, s már az ötödik pozícióban haladt.

Az 51. körben Grosjean és Gutiérrez akadt össze, utóbbi húzta a rövidebbet, autójának bal hátsó gumija defektet kapott. Az ütközetet a versenybírák a futam után vizsgálták. Egy körrel a leintés előtt Kvjat későn fékezett a célegyenes végén, elrántotta a kormányt, de óriási szerencsével megfogta autóját, így elkerülte a fallal való találkozást.

Az 53 körös Olasz Nagydíjon Lewis Hamiltont intették le elsőként, aki pályafutása során másodszor ünnepelhetett Monzában, másodikként márkatársa, Nico Rosberg ért célba. Idén először állhatott dobogóra Felipe Massa, aki a harmadik pozícióban zárt. Pontszerző helyen ért célba még: Bottas, Ricciardo, Vettel, Pérez, Button, Räikkönen és Magnussen (öt másodperces büntetése után hátrasorolták). Az összetettben Rosberg előnye 22 pontra olvadt Hamiltonnal szemben.

A győztes Hamilton a dobogón állva a drukkereket dicsérte: „Hihetetlen a közönség, elképesztő látni az egész célegyenest, tele van szurkolókkal. Igazából miattatok van a verseny, köszönöm a támogatást.”

Rosberg így értékelte a versenyt: „Csalódott vagyok a hibám miatt, de a második hellyel sok pontot gyűjtöttem, ezért nem történt katasztrófa.” A Mercedest irányító Toto Wolff szerint Hamilton megérdemelten nyert: „Nicót nagy nyomás alá helyezte, megérdemelte a győzelmet. A tempója káprázatos volt.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?