Rocky Marciano csak egy van

Hamburg. Minden adva volt az ünnephez, 15 ezer szurkoló a hamburgi Color Line Arenában (és milliók a televíziókészülékek előtt), a küszöbön álló csúcs meghódításától motivált Dariusz Michalczewski (48–1), a WBO (Bokszvilágszervezet) világbajnoki öve és az ezzel járó háttér, csak éppen „senki sem szólt” Julio César Gonzáleznek (35–1), hogy neki itt ki kell kapnia.

A mexikói semmiféle extrát sem mutatott be, pusztán okosan bokszolt, és megosztott pontozással (Németországban, WBO-bírók előtt, a világbajnok ellen!) megverte a lengyel-német Tigrist, és elvette tőle a WBO félnehézsúlyú koronáját. Michalczewski nagy álma ezzel szertefoszlott, már biztos, hogy nem tudja felülmúlni a legendás Rocky Marcianót, aki hibátlan mutatóval, 49 győztes meccsel a háta mögött, világbajnokként vonult vissza.

Tulajdonképpen az egész mérkőzés szokatlan forgatókönyv szerint zajlott le. Az Universum Box-Promotion frontembere szokásától eltérően nem aludta át a találkozó elejét, a közelmúltbeli meccseivel ellentétben az első perctől kezdve maximális összpontosítással, jól védekezve bokszolt. A második menetben egy fejeléstől ugyan felrepedt a bőre, de ez különösebben nem zavarta. Az már sokkal inkább, hogy nem tudott mit kezdeni a szokatlan stílusban bunyózó Gonzálezzel. A kihívó eltáncolt előle, „lehetetlen” ütemben végrehajtott közbeütéseivel egyre-másra zavarba hozta, a Tigrisnek esélye sem volt a kibontakozásra.

Michalczewskinek a harmadik menetben egy balhoroggal rövid időre sikerült megfognia riválisát, ő azonban gyorsan túltette magát a pofonon, és a következő felvonástól kézbe vette az irányítást. Ment előre ugyan a világbajnok, de Gonzálezt sokkal ritkábban érte el, mint eddigi vetélytársait. A mexikói sokkal pontosabb volt nála, és ha nem is eget rengető ütésekkel, de tartotta az előnyét. Ekkor már az Universum vezetői is érezték a bajt, Klaus-Peter Kohl tulajdonos többször is bekiabált, hogy „Ennél több kell!”, Fritz Sdunek edző folyamatos támadásra buzdította védencét – kevés sikerrel. Michalczewski fáradt (a tizenegyedik menet előtt nem felelt arra a kérdésre, hogy jól van-e), nem is volt pontos, de González nem volt annyira meggyőző, hogy egyértelműen lehetett volna tudni, kinek a kezét emeli a magasba Joe Cortez bíró. Az első pontozónál 116:112-re a kihívó, a másodiknál (ő volt a német döntnök) 115:113-ra a világbajnok állt jobban, és amikor a műsorközlő bemondta, hogy a harmadik pontozó 116:112-vel Gonzáleznek adta a meccset, elnémult a csarnok. Michalczewskit ennél már jobban is megverték, akkor nem merték odaadni a meccset a kihívónak. Most igen. Biztos, hogy hetekig vitatkoznak még ezen az ítéleten a bokszbarátok, de a döntést utólag már nem fogják megváltoztatni.

Az Universum legnevesebb férfi világbajnoka elveszítette az övét, a hamburgi klub pedig a megmentojét. Eddig ha baj volt (például Vitalij vagy Vladimir Klicsko vereségét követoen), a Tigris mindig kihúzta az istállót a pácból. Most új Messiás után kell nézni...

„Ez csak sport, nem kell szomorkodni – mondta a mérkőzést követően a könynyeivel küszködve a volt világbajnok. – Még nem tudom, mi lesz velem. Először fel kell dolgoznom a kudarcot, és ki kell pihennem magam. Még nem tudom, bokszolok-e még egyszer.”

Marciano produkciója tehát továbbra is unikum. Most Michalczewskinek tört bele a bicskája. Korábban az amerikai Larry Holmes is a 49. mérkőzésén bukott el (az IBF, a Nemzetközi Bokszszövetség nehézsúlyú világbajnoki övéért pontozással kapott ki honfitársától, Michael Spinkstől), a mexikói Ricardo „Finito” López a 48. meccsén mondott búcsút hibátlan mérlegének (döntetlent ért el Rosendo Álvarez ellen, de később legalább veretlen világbajnokként vonult vissza), míg a mexikói Julio César Chávez 87 meccset nyert meg zsinórban, azt követően négy vereség és két döntetlen is elcsúfította a mérlegét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?