Revansra készül az érettebb Veszprém

<p>A szezon legfontosabb hétvégéje előtt áll a veszprémi férfi-kézilabdacsapat: a Bajnokok Ligája kölni négyesdöntőjében, a Velux EHF Final 4-ban ma (18.00) a Kiellel találkozik a döntőbe jutásért. A másik ágon a Barcelona a Kielcével játszik (15.15), a bronzmeccset és a döntőt vasárnap rendezik.</p>

Az elmúlt két szezonban a Kiel vetett véget a veszprémi álmoknak. A német együttes két éve a BL negyeddöntőjében állította meg a Veszprémet, tavaly pedig a kölni elődöntőben győzte le riválisát 29:26-ra.

„Ne lőjenek 30 gólt!”

„Azóta érettebbek, egységesebbek vagyunk – mondta a sajtónak tegnap délután a veszprémiek kapitánya, Nagy László. – Tavaly újoncok voltunk, ha nem is voltunk megilletődve, azért csak szokatlan volt nekünk az egész. Belementünk a nyílt meccsbe, a Kiel pedig a labdaeladásainkat kihasználva lekontrázott minket. Tizennégy gólt kaptunk lerohanásból! Ha ezt lecsökkentjük tíz alá, vagy még jobb esetben ötre, akkor partiban lehetünk velük. Mindenképpen meg kell akadályoznunk, hogy harmincnál több gólt lőjenek.”

A Kiel az idei 14 BL-meccse közül csak négyen lőtt 30-nál kevesebb gólt, s ebből kettőt el is vesztett.

A Kiel gyorsan játszana

„Természetesen pontosan ugyanolyan gyors kézilabdát akarunk játszani, mint tavaly! Minél több gólt szerzünk indításból, annál jobb lesz – nyilatkozta lapunknak Filip Jícha, a Kiel cseh csapatkapitánya. – A Veszprém Európa egyik legjobb csapata, úgyhogy várható volt, hogy előbb-utóbb az utaink keresztezik egymást.”

A Kiel a negyeddöntőben a Szegeddel került össze, és az első mérkőzést 31:29-re elvesztette. Jícha szerint azonban ebből az egy meccsből nem lehet komolyabb következtetéseket levonni. „A Veszprém elleni elődöntő teljesen más 60 perc lesz” – hangsúlyozta a 2010-es év legjobb kézilabdázója.

A veszprémieknél ott lesz az a Christian Zeitz, aki tavaly még a Kiel játékosa volt. „Ez előny lehet a Veszprémnek, de végül is tavaly is volt a keretükben egy volt kieli kézilabdázó, Momir Ilics, mégis megvertük őket” – mondta Jícha.

A kulcs a védekezés

A veszprémiek Carlos Ortega vezetőedző irányításával a jó védekezésre építenek. Kapusaik, Mikler Roland és Marko Alilovic rendre remek teljesítményt nyújtanak, a Final Fourban pedig ez döntő lehet. Alilovic szerint ezen a szinten amúgy is bármi megtörténhet. „Tavaly a Flensburg, két éve a Hamburg okozott meglepetést” – mutatott rá a veszprémiek horvát hálóőre.

A Veszprém az eddigi 14 idei BL-mérkőzésén csak háromszor kapott harmincnál több gólt, és két esetben így is fölényesen győzött.

Az egyetlen veretlen

A négyesdöntő mezőnyében egyetlen veretlen együttes van, a magyar szövetségi kapitány, Talant Dujshebaev klubcsapata, a Kielce. „Most már nem számít, mi történt eddig. Csak ez a két meccs a fontos, ami előttünk áll” – mondta lapunknak Dujshebaev, aki egyedüliként mondhatja el magáról, hogy edzőként és játékosként is megnyerte a legrangosabb kupasorozatot. A Veszprém diadalával Carlos Ortega is elérhetné ezt a bravúrt. „Edzőként teljesen más világ a BL. Ez egy másik háború. Játékosként csak magadért felelsz, edzőként az egész csapatért” – jegyezte meg Dujshebaev, aki kiegyenlítettnek látja a Barcelona elleni esélyeket.

Ugyanígy vélekedik a katalánok francia átlövője, Nikola Karabatic is: „Ez már egy nagyon szoros verseny, ahol nincs favorit és nincs outsider, mind a négy csapatnak ugyanakkora az esélye a végső győzelemre.”

Ki lesz a gólkirály?

A gólkirályi címre két játékos esélyes: a veszprémi Momir Ilics és a Barcelonában játszó Kiril Lazarov. Ilics tavaly is a sorozat legeredményesebb játékosa volt, akkor egyedüliként jutott száz gól fölé (103).

Az idei góllövőlistát a dán Mikkel Hansen vezeti 105 góllal, de csapata, a PSG már nincs versenyben. Ilics jelenleg 101 találatnál tart, Lazarov kettővel kevesebbet dobott. A szerb balátlövő az EHF hivatalos honlapjának elmondta, szívesen átengedi a gólkirályi címet az egykor szintén Veszprémben kézilabdázó Lazarovnak: „Legyen Kiro a gólkirály, ha miénk lesz a BL-trófea!”

Bőd Titanilla, Köln

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?