Remákot nem érték utol

Budapest. Remák Zoltán, a Podbrezová szepsi versenyzője tavalyi győzelme után idén is megnyerte a magyar kerékpáros körversenyt – ehhez hasonló bravúrt utoljára 1956-ban jegyzett a Tour de Hongrie.

Tour de Hongrie 2004: a győztesnek kijáró sárga trikót Remák Zoltán, a Podbrezová szepsi kerekese kapta. Aki átadta: Jean-Marie Leblanc (jobbra), a Tour de France versenyigazgatója. dh.hu-felvétel)A címvédés nem ígérkezett könnyűnek, hiszen a körverseny ezúttal már bekerült a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hivatalos versenynaptárába (2.6-os UCI-kategória), s ennek megfelelően erős nemzetközi mezőny állt rajthoz: ausztrál (Cyclingnews.com), német (Team RSH, Profiline), svéd (Cykelcity), cseh (Joko Velamos) és holland (Noordelijke Groeningen, Amsterdam Combination) csapatok mellett az osztrák U23-as válogatott is elindult a versenyen, de jelen volt az athéni olimpiára készülő ukrán pályaválogatott is, soraiban a világbajnok Poplatajkóval. A mezőny erős volt, de a trónfosztás elmaradt. Hét szakasz (közel 850 kilométer) megtétele után ugyanis ismét Remák Zoltáné lett a sárga trikó, amelyet a körverseny díszvendégeként jelen lévő Jean-Marie Leblanc, a két hete befejeződött Tour de France versenyigazgatója adott át a szepsi biciklistának.

„Tudtam, hogy a címvédés sokkal nehezebb feladat lesz, mint a tavalyi összetett győzelem megszerzése. Ilyenkor minden vetélytárs fokozottabban készül a legutóbbi sárga trikós ellen, és sokkal inkább odafigyelnek a szökési kísérleteire“ – tudtuk meg a Podbrezová csapatkapitányától. Idén azonban semmi sem segített Remák ellen, aki a prológon és az első szakaszon egyaránt a 3. helyen ért célba, hogy aztán az első hegyi etapon dobbantson: amikor a 20. kilométernél szökni próbált, még tizenketten tartották vele a lépést, de fokozatosan lemorzsolódtak mögüle, s végül az ausztrál Philip Thuaux-szal teljesen leszakították a mezőnyt. Akkor még az ausztrál vezetett összetettben, de a másnapi csapatidőfutamot a Podbrezová fölényesen nyerte, s ennek köszönhetően Remák került az élre. A 27 éves biciklista tavaly még az FTC csapatkapitányaként győzött, ezért aztán érthető volt, hogy éppen a Fradi edzője volt az, aki azt ígérte: mindent megtesznek annak érdekében, hogy Remák ne érezhesse magát páholyban a hátralévő három szakaszon.

A riválisok egyetlen reménye a Kékestető meredek emelkedője volt. „A Kékesen nagyon megszenvedtem, nem véletlenül nevezik királyetapnak: amikor célba értem, azt hittem, elájulok a kimerültségtől“ – idézi fel a befutót Remák, akit nem ziláltak szét a támadások, s végül összetettben több mint két perccel előzte meg Thuauxt.

A szlovák szövetség nem nevezte Remákot az olimpiára – a szepsi biciklista a Tour de Hongrie-n csattanós választ adott az illetékeseknek.

NÉVJEGYKÁRTYA

Születési hely/idő: Szepsi/ 1977.01.15. Magasság/testsúly: 175 cm/68 kg. Pulzus: min. 33/max. 195. Egyesülete: CK Šport Podbrezová.

Sikerek: 2000: FIAT-Gemenci Nagydíj – szakaszgyőzelem, összetett 1. hely; 2001: FIAT-Gemenci Nagydíj: szakasz-győzelem; 2002: Tour de Hongrie – szakaszgyőzelem, Kassa–Tátra–Kassa – szakasz-győzelem; 2003: Gara Cyclista de Milionaria – 2. hely, Tour de Hongrie – szakaszgyőzelem, összetett 1. hely; 2004: Kassa–Tátra–Kassa – összetett 1. hely, Stoll-Gemenci Nagydíj – összetett 1. hely, Tour de Hongrie – összetett 1. hely.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?