Reális lehet a közös liga

<p>Mindkét fél támogatja a közös cseh&ndash;szlovák futballbajnokság gondolatát, derült ki a cseh és a szlovák szövetség vezetőinek tegnapi prágai találkozóján. A következő lépés egy munkacsoport kialakítása lesz, de ennek konkrét határidejét nem szabták meg.</p>

Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) elnöke a tárgyalás után elmondta, a cseh féllel három fő témakört jelöltek ki, amelyekre minél előbb megoldást kell találniuk: a projekt finanszírozása, a sporttechnikai problémák megoldása, illetve az infrastrukturális licencfeltételek teljesítése kivételek nélkül. Kováčik hangsúlyozta, a kormány stadionfelújítási programja (amelynek keretében az állam 10 év alatt 45 millió eurót fordít a létesítmények rekonstrukciójára) nélkül a találkozóra sem kerülhetett volna sor, hiszen korábban a cseh fél mindig azt kifogásolta, hogy Szlovákiában nincsenek megfelelő létesítmények.

„Most mindkét fél tárgyalni fog a klubokkal, s ha az ötlet elnyeri a tetszésüket, akkor kialakíthatunk egy munkacsoportot. Nem szabtunk meg semmilyen konkrét határidőt” – nyilatkozta Kováčik.

Daniel Svoboda, a cseh bajnokságot irányító ligaszövetség elnöke kiemelte, hogy a legutóbbi egyeztetés óta a szlovák fél sokat lépett előre: „Amikor három éve először találkoztunk, inkább csak filozófiai síkon beszélgettünk a lehetőségekről. Most úgy érzem, reális a közös bajnokság. Ez mindkét ország számára előrelépést jelentene, de erről a széles nyilvánosságot is meg kell győznünk.”

A közös bajnokság gondolatát most már az UEFA sem veti el, s az is nyilvánvaló, hogy a szlovák klubok sokat profitálnának a cseh–szlovák ligából. A nagy kérdés az, hogyan viszonyulnak a kérdéshez a cseh egyesületek. „Élvezné a Liberec, hogy Eperjesre kell utaznia? Többen lennének kíváncsiak a Spartára, ha a rózsahegyieket fogadná, mint ha a České Budějovicét?” – teszi fel a költői kérdést az idnes.cz internetes portál.

Ezzel a helyzettel Ján Kováčik is tisztában van: „A legutóbbi, olomouci találkozónk során elhangzottak cseh részről olyan érvek, hogy azok a drukkerek, akik még emlékeznek a Trnava vagy a Slovan elleni derbikre, hamarosan kihalnak. De én gyakorlatias ember vagyok, és mindent meg fogok tenni azért, hogy létrejöjjön a cseh–szlovák bajnokság” – mondta a SFZ első embere a közelmúltban a sportnapilapban. A cseh szurkolókat tényleg nem hozza lázba a közös bajnokság: az idnes.cz internetes szavazásán tegnap háromezren támogatták az ötletet, viszont csaknem kétszer annyian ellenezték.

Az előzetes tervek szerint egyébként a cseh–szlovák közös bajnokságban tizenkét cseh és hat szlovák klub szerepelne.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?