Prága szeretné megpályázni a 2016-os vagy a 2020-as olimpia megrendezését

Prága szeretné megpályázni a 2016-os vagy a 2020-as nyári olimpia rendezésének a jogát – jelentette be tegnap Pavel Bém prágai főpolgármester, aki szerint erről kedden döntött a cseh főváros tanácsa.

Prága szeretné megpályázni a 2016-os vagy a 2020-as nyári olimpia rendezésének a jogát – jelentette be tegnap Pavel Bém prágai főpolgármester, aki szerint erről kedden döntött a cseh főváros tanácsa.

„Prága földrajzi helyzete, történelme és városképe miatt olyannyira egyedülálló a világon, hogy megfelelő hely lenne egy ilyen nemzetközi fontosságú esemény megrendezésére“ – állítja a főpolgármester. A városi tanács ezzel kapcsolatban elfogadta „Az olimpiai Prága“ elnevezésű dokumentumot, amely rögzíti a legközelebbi feladatokat. Ezek között a legfontosabb egy átfogó tanulmány elkészítése, amely kimutatná, hogy reális-e az elképzelés vagy sem. A prágai nyári olimpia megrendezésének kérdése azzal összefüggésben merült fel újra, hogy június végén és július elején a cseh fővárosban ülésezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Az olimpiai megrendezéséhez szükséges fejlesztésekkel és a háttéranyagok összegyűjtésével, illetve feldolgozásával most a városi tanács illetékes szakbizottsága fog foglalkozni a cseh testnevelési szövetséggel együttműködve. A főpolgármester szerint most elsődlegesen azt kell felmérni, hogy milyen forrásokból lehetne az olimpiai játékokat megvalósítani, s nem lenne-e szükség kölcsönök felvételére.

Cseh politikai körök, valamint az ismert sportolók aránylag tartózkodóan fogadták az elképzelést. Szinte mindenki azt mondta: szívesen látná a nyári olimpiai játékokat Prágában, de nem biztos, hogy annak költségeit a város anyagilag fedezni tudná.

Előzetes becslések szerint egy prágai olimpia költségei 2,7-3,7 milliárd dollár között lennének. Összehasonlításul: az ausztráliai Sydneyben 2000-ben megrendezett olimpiai költségei több mint három milliárd dollárra rúgtak.

„Nagyon örülnék egy prágai olimpiának, de őszintén megvallom, hogy félek. Egy ilyen akció hatalmas összegekbe kerül, s nem tudom államunk elég gazdag-e ahhoz, hogy ezt előteremtse“ – nyilatkozta például Dana Zátopková olimpia bajnok (gerelydobás, 1956, Melbourne) a néhány éve elhunyt legendás futó, többszörös olimpiai bajnok Emil Zátopek felesége.

Milan Jirásek, a Cseh Olimpiai Bizottság elnöke szerint az elképzelés reális. „Az utóbbi időben egyetlen város sem fizetett rá a nyári olimpia megrendezésére“ – jelentette ki Jirásek.

Csehország területén eddig még sosem rendeztek olimpiát. A cseh főváros a múltban, 1968-ban egyszer már úgy döntött, hogy megpályázza a nyári olimpiai játékok megrendezését, mégpedig 1980-ban. Akkor azonban a csehek végül is visszaléptek, s az 1980-as olimpia Moszkvában került megrendezésre.

Nemrégiben Magyarországon zajlott le vita egy budapesti nyári olimpia megrendezésének lehetőségeiről 2012-ben. A magyar gazdasági szakértők és a vezető politikai garnitúra végül is nem találták reálisnak az elképzelést. Érdekes lesz kivárni, mire jutnak a csehek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?