Póló-vb Pozsonyban?

Pozsony. A Szlovák Vízilabda Szövetség két jelentős seregszemle megrendezését is megpályázta: a 2003-as junior világbajnokságot, valamint a 2004-es olimpiai selejtezőt. Gianni Lonzi, a nemzetközi szövetség (TWPC) elnöke kétnapos „terepszemlét” tartott a szlovák fővárosban.

Ebben a medencében rendezték 1998-ban a junior Európa-bajnokságot. Akkor megfelelt a nemzetközi előírásoknak a Matador strandfürdő, azóta viszont változott a helyzet... Eugen Vojtišek felvétele „Mivel az utóbbi időben – minden korosztályban – figyelemre méltó eredményeket értek el a szlovák pólósok, úgy döntöttünk, támogatjuk a szlovákok mindkét pályazatát. Utoljára 1998-ban jártam Pozsonyban (ekkor volt a junior Eb – a szerk. megj.), azóta sokat fejlődött ez a város. A két uszoda viszont korántsem felel meg a nemzetközi előírásoknak, főleg a ligetfalui Matador strandfürdőt kellene átalakítani” – mondta tegnap déli sajtótájékoztatóján a TWPC olasz elnöke.

Mivel a junior vb-n 24 válogatott indul, így két helyszínre lenne szükség, viszont az ötkarikás kvalifikáción 12 csapat száll vízbe. Az utóbbi viadalt csak a pasienkyi 50 m-es fedett uszodában bonyolíthatnák le. Ez a csarnok viszonylag kevés pénzből, rövid idő alatt könnyen felújítható. Csupán a klímaberendezés okozna némi gondot, ugyanis már évek óta működésképtelen.

„Az igazat megvallva, mi jobban örülnénk, ha az olimpiai selejtezőt rendezhetnénk meg, mert a junior vb lebonyolítása összehasonlíthatatlanul többe kerülne. Könnyen előfordulhat, hogy nem lesz több jelentkező, s akkor nálunk lesz a korosztályos világbajnokság. A pályázatot még az előző elnökség nyújtotta be, a vezetőség tagjaként én is támogattam azt. Az olimpiai selejtezővel kapcsolatban csak annyit, hogy – szerintem – itt nagyobbak az esélyeink, mivel az európai pólónagyhatalmak már kiharcolták az ötkarikás részvételet, Németország zsinórban kétszer is rendezett már kvalifikációs tornát, Ázsiából pedig nincs jelentkező” – nyilatkozta Eduard Prelovský, a Szlovák Vízilabda Szövetség elnöke.

A napokban az oktatásügyi minisztérium is áldását adta mindkét pályázatra, a pénzügyi támogatásról egyelőre még nem született döntés. Prelovský szerint az a legnagyobb probléma, hogy a Matador strandfürdő nincs a Szlovák Testkultúra Szövetség tulajdonában, éppen ezért a ligetfalui önkormányzat segítségére is számítanak.

„Fukuokában, a legutóbbi felnőtt vb-n úgy határoztunk, hogy a 2003-as junior vb-t esetleg Szlovákia rendezhetné meg, ez korántsem volt végleges döntés, hiszen decemberig várjuk a pályázatokat, az olimpiai selejtező helyszínéről jövő év közepén döntünk. Látogatásom után beszámolok a látottakról. Most csak annyit mondhatok, Szlovákia az esélyesek között található, még akkor is, ha a két uszoda felújításra szorul” – állapította meg Gianni Lonzi.

Nyolc nap múlva rendkívüli ülést tart a Szlovák Vízilabda Szövetség vezérkara, amely kizárólag a két pályázatról tárgyal majd. „Addig megkapjuk a nemzetközi szövetség hivatalos jelentését, amely sok mindenre választ ad. Például, ha csak az olimpiai selejtező lebonyolítására lesz esélyünk, akkor könnyen előfordulhat, hogy lemondunk a vb-rendezésről. Mindenképpen választanunk kell, melyik seregszemlét részesítjük előnyben. Utána pedig elkezdődhet a sportdiplomáciai csata, valamint a szponzorkeresés. Mert, sajnos, a nemzetközi szövetségtől anyagi támogatást nem kapunk – jegyezte meg Eduard Prelovský.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?