Polgár Judit tekintélyt szerzett

Polgár Judit saját bevallása szerint második helyével élete legnagyobb sikerét érte el a hollandiai Wijk aan Zee-ben megrendezett hagyományos szupertornán.

Polgár Judit és Anatolij Karpov A magyar klasszis remekül kezdte a viadalt, hiszen két döntetlent követően előbb a hazai színekben versenyző Jan Timmant, majd rögtön utána a volt világbajnok Anatolij Karpovot győzte le. A későbbiekben a biztonságot tartotta szem előtt, aminek köszönhetően az indiai Viswanathan Anand mögött mindössze fél ponttal lemaradva került fel a dobogóra. A női világranglistát már tizennegyedik éve vezető nagymester teljesítményével 15 Élő-pontot és mellé 7000 eurót szerzett. Polgár Judit úgy véli, pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el Wijk aan Zee-ben.

Milyen visszhangja volt szereplésének ellenfelei körében?

Nem tapasztaltam semmi különöset, talán a spanyolországi Benidormban megnyert rapid tornának és az olimpiai éremnek köszönhetően. Tekintélyt szereztem a 2700-as értékszám elérésével is. Stabilan versenyeztem, erre azért felfigyeltek.

Az utóbbi időszakban nem vett részt hasonló erősségű körmérkőzéses szupertornán. Mit várt magától Wijk aan Zee-ben?

Tudtam, hogy körübelül ötven százalékot kell elérnem. Ezt próbáltam meg mint minimális célt teljesíteni.

Mikor érezte, hogy ennél többre is képes?

Miután Timmant és életemben először klasszikus sakkban Karpovot is sikerült legyőznöm, tudtam, itt most lehet valamit alkotni.

Milyen taktikával versenyzett?

Minden partimban úgy játszottam, hogy alaposan megnéztem a megnyitás után kialakult állást, és azután döntöttem a továbbiakról. Ha úgy tűnt, reális esély van arra, hogy nyerjek, akkor mindent beleadtam. Viszont ha azt láttam, hogy nem érdemes kockáztatni, akkor inkább a biztonsági játékot választottam, vagy megosztoztam ellenfelemmel a ponton, és pihentem a következő partira. Azért játszottam így, mert ha valaki túl sokat kockáztat, akkor könnyen becsúszhat egy vereség, és az visszavetheti a versenyben.

Melyik volt a legnehezebb pillanata a viadal során?

Kramnyik ellen nehéz időszakot éltem túl. Világossal a megnyitás után nem álltam túl fényesen, ellenfelem átvette az irányítást. Szerencsére a végjátékot jól játszottam, így sikerült megmentenem a pont egyik felét, bár sokan azt gondolták, hogy az orosz le fog győzni.

A legnagyobb sztárok, Anand kivételével sorra betliztek. Kramnyik ugyan nyert négy partit, de mellé három vereséget is begyűjtött. A FIDE-világbajnok Ruszlan Ponomarjov még nála is rosszabbul járt.

Legtöbbször a pont sorsa nüanszokon múlik. Kramnyik nagyon régen vett részt hasonló tornán, talán ez is közrejátszott abban, hogy csak egy pluszt szerzett. Ponomarjov esete más, mindenki tudta, hogy vitája van a FIDE-vel, bizonyos dolgokat kifogásol a Kaszparov elleni döntőről szóló szerződésében. A közös reggeliknél nem tűnt úgy, hogy ez zavarja, de biztos nagy nyomás alatt sakkozott.

Térjünk vissza önre. A bledi olimpia óta nagyot ugrott előre a ranglistán (jelenleg 13.), pedig azóta alig pár hónap telt el. Azelőtt az Élő-pontszáma évekig szűkebb sávban mozgott, most azonban már bőven 2700 felett van.

Ezt annak köszönhetem, hogy rendeztem az életvitelemet. Nemrég lakást vettünk a férjemmel, azt rendeztük be. Ez elvette az energiám egy részét, így nem tudtam túl sokat foglalkozni a sakkal. Továbbá mostanra sokkal jobban megszerveztem edzéseimet. Ez is fontos volt.

Hol láthatjuk legközelebb Polgár Juditot?

Egyelőre csak az áprilisi budapesti verseny biztos, más tornákra eddig még nem kaptam meghívást. Elképzelhető, hogy kisebb rapid versenyeken elindulok, és azokon próbálok meg sikereket elérni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?