Pistorius öt év börtönt kapott

<p>Megszületett az ítélet Oscar Pistorius paralimpikon ügyében, a műlábú futót ötévi szabadságvesztésre ítélték azért, mert tavaly Valentin-napon a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az egész világ által figyelt per egyik kulcskérdése volt, hogy szándékos vagy gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítik-e az esetet. A hatszoros paralimpiai bajnok futó kezdettől fogva azt állította, azt hitte, egy betörő tartózkodik a fürdőszobában, ezért lőtt.

A több hónapon át húzódó meghallgatások és tanúvallomások után szeptemberben Thokozile Masipa bírónő felmentette Pistoriust az előre megfontolt emberölés vádja alól, és gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek.

Gerrie Nel ügyész tízéves börtönbüntetés kiszabását követelte, a sztársportoló védője, Barry Roux viszont háromévi részleges lakhelyelhagyási tilalmat, valamint közmunka kiszabását kérte az ügyben.

Masipa bírónő végül ötévi börtönbüntetést szabott ki Pistoriusra, miután előzőleg mérlegelte a védelem és az ügyészség álláspontját. Hangsúlyozta, hogy az ítéletnek tisztességesnek és igazságosnak kell lennie a társadalom és a vádlott számára is. „Szomorú nap lenne ez az országnak, ha úgy tűnne, külön törvény vonatkozik a szegény, hátrányos helyzetűekre, illetve a gazdagokra és híresekre” – jelentette ki Masipa.

Az ügyészség szerint Pistoriusnak feltehetően az öt év egyharmadát, legalább húsz hónapot kell majd mindenképpen börtönben töltenie. Nathi Mncube, az ügyészség szóvivője tegnap azt mondta, az ügyészség egyelőre nem döntött arról, hogy megfellebbezi-e a döntést.

Az ítélethirdetés után a rendőrök kivezették a könnyeivel küszködő Pistoriust a teremből, hogy börtönbe szállítsák.

A Steenkamp család ügyvédje úgy vélekedett, hogy „igazságot szolgáltattak”. Újságíróknak azt mondta, hogy a bíró „a megfelelő ítéletet hozta meg”.

A sportoló védője, Barry Roux arra számít, hogy védence csupán tíz hónapot lesz börtönben, a többit pedig házi őrizetben tölti le.

Egy másik vádpontban, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklásában három év felfüggesztett börtönre ítélték a 27 éves atlétát. Ez utóbbi cselekményeket Pistorius még barátnője megölése előtt követte el, egy étteremben az asztal alatt elsült a fegyvere.

Egyelőre nem tudni, melyik börtönbe vonul majd be Pistorius, de a dél-afrikai börtönhelyzet egyáltalán nem rózsás. A létesítmények túlzsúfoltak, az életkörülmények olykor megalázóak. Emberjogi szakértők azonban úgy vélik, Pistorius számára biztosan jobb cella jut majd, ahogyan a bírósági eljárás során is jobb bánásmódban részesült, mint az átlagember. Nagy rá az esély, hogy Pistorius külön cellát kaphat.

Masipa bírónő kiemelte, egyáltalán nem lát okot arra, hogy valaki azt gondolja, a börtönbüntetés alatt nem lehet kezelni Pistorius depresszióját, poszttraumás állapotát. Az is kivitelezhető, hogy egy kis padot biztosítsanak neki a zuhanyozáshoz (a lábprotézisei nélkül ugyanis így tud biztonságosan tisztálkodni).

Barry Roux, a sportoló ügyvédje többször érvelt azzal is, hogy ha például az egyik leghírhedtebb börtönbe, a Kgosi Mampuru II-be kellene bevonulnia védencének, ott csak egy orvos jut 7000 fogvatartottra. Komoly veszélyt jelent a HIV-fertőzöttek és a tuberkolózisos betegek jelenléte is. Pistorius azonban korábban azt nyilatkozta, bármi is lesz az ítélete, elfogadja, s ha börtönbe kell vonulnia, reméli, ott elindíthat egy futóklubot, vagy egyéb sportolási lehetőségeket szervezhet sorstársainak.

Pistorius profi sportolói karrierje azonban immár biztosan véget ért. Elméletileg ugyan előfordulhat, hogy a 2016-os riói olimpia és paralimpia idején már házi őrizetben lesz, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság azonban jelezte, a dél-afrikai atléta semmiképp nem indulhat el Rióban, mivel büntetése öt éve alatt sehol nem versenyezhet. (MTI, o-o, CNN)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?