Peterhansel verhetetlen

A két ambiciózus szlovák motoros, Štefan Svitko és Ivan Jakeš számára az idei volt pályafutásuk legrosszabb Dakarja. Az is kiderült, hogy Stéphane Peterhanselt még mindig nem lehet legyőzni.A szervezők az elején azt mondák, hogy az idei Dakar lesz a legnehezebb.

A két ambiciózus szlovák motoros, Štefan Svitko és Ivan Jakeš számára az idei volt pályafutásuk legrosszabb Dakarja. Az is kiderült, hogy Stéphane Peterhanselt még mindig nem lehet legyőzni.

A szervezők az elején azt mondák, hogy az idei Dakar lesz a legnehezebb. Amit persze senki nem vett komolyan, mert hát mindig ezt mondják. Aztán kiderült, hogy tényleg ez volt a legnehezebb. Brutális esőzések, földcsuszamlások. Viszont ha sütött a nap, akkor átlagban úgy 40–45 fok volt a dél-amerikai homokozóban. Két szakaszt törölni kellett az extrém időjárási viszonyok miatt, de a többi sem volt sétagalopp. Nagy bajnokok buktak sorra: a motorosoknál a címvédő és szuperesélyes Toby Price, az autósoknál Nasszer al-Attijah és Carlos Sainz volt az, aki már az első héten feladta.

„Gyorsan el kéne felejteni ezt az egészet” – nyilatkozta Svitko, miután bő háromórás időbüntetéssel sújtották, mivel kimerültség miatt nem tudott időben megjelenni a szálláshelyen. Bár az orvosok infúziókkal gyorsan rendbe rakták, a hátrasorolást nem kerülhette el. „Ilyen alaposan még soha nem készültem fel a Dakarra, mint az idén. Minden csodálatosan összeállt. A motor is nagyon jól ment. És most itt ez a 25. hely. Nem tudok mit mondani.”

Svitko csalódottsága érthető: időbüntetések nélkül a hetedik helyen végzett volna, ami a tavalyi második helyhez viszonyítva nyilván ugyanúgy csalódás lett volna számára. De Svitko legalább végigment.

Ennél is rosszabbul járt Ivan Jakeš, aki a verseny előtt szintén nem titkolta azon ambícióit, hogy szeretné megnyerni a viadalt. Ehelyett a harmadik szakaszon villámcsapás érte, ami, úgy tűnik, több volt, mint rossz előjel, mert két nappal később bukott a sivatagban, csuklóját törte, és feladni kényszerült a viadalt. Az optimizmusát viszont nem veszítette el: „Hogy ez egy szerencsétlen Dakar volt? Egyáltalán nem. Furcsa volt és érdekes. Új élményekkel gazdagodtam. És jövőre újra nekivágok.”

A motorosoknál végül az angol Sam Sunderland diadalmaskodott, akinek először sikerült befejeznie a kéthetes tortúrát. Nem ő volt a legvagányabb, viszont végig okosan ment, s amíg a többiek a sivatagban bóklásztak, addig ő csendben hazamotorozott.

Az autósoknál a Peugeot háziversenyét az immáron tizenháromszoros Dakar-győző francia Stéphane Peterhansel nyerte meg honfitársa, a kilencszeres ralibajnok Sébastien Loeb előtt. Csatájuk végig szikrázó volt, és az utolsó pillanatig kétesélyes. „Nem merném kijelenteni, hogy azért nyertem, mert én voltam a leggyorsabb. Éles helyzetekben Seb szinte mindig megvert. A győzelmet inkább a tapasztalatomnak köszönhetem” – nyilatkozta a már most Dakar-szimbólumként emlegetett francia veterán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?