Pénzt és rendet kell teremteni

Pozsony. Soha nem volt még szlovákiai döntőse az EuroTel Slovak Indoor női teniszviadalnak. Idén meg kettő is lehetett volna. Ez a váratlan fordulat két dologról árulkodik.

Az olasz Rita Grande biztosan nyerte a pozsonyi tenisztornát TASR-felvétel

Pozsony. Soha nem volt még szlovákiai döntőse az EuroTel Slovak Indoor női teniszviadalnak. Idén meg kettő is lehetett volna. Ez a váratlan fordulat két dologról árulkodik.

Először is arról, hogy a szlovák női tenisziskola továbbra is megbízható utódokat nevel. De sajnos arról is, hogy az egyetlen hazai WTA-torna színvonala nem sokat változott, s ha valamennyit mégis, nem pozitív irányban. A színvonalról csak annyit, hogy 1999-ben még Mauresmo és Clijsters játszotta a döntőt. Tavaly már Bedáňová és Oremans volt a két legjobb, idén pedig Grandéval és Suchával kellett beérnie a nagyérdeműnek, amely az elődöntőkig elég szerény számban képviseltette magát a lelátón. Persze, 110 ezer dollárból nem lehet Top Ten partit rendezni. Az EuroTel Slovak Indoor nem is ezért született, hanem azért, hogy teret adjon a hazai mezőny reménységeinek. Ezt a küldetését pedig – bármennyire kifogásoljuk is a nívót – eddig sikeresen teljesítette. Pozsonyban mutatkozott be két évvel ezelőtt az a Daniela Hantuchová, aki idén már azt is megengedhette magának, hogy több pénzt kérjen a válogatottban való részvételért, és aki egy hete negyeddöntős volt Zürichben egy egymillió dolláros tornán, de ez még mindig semmi: majdnem a négy közé is jutott, mert az első játszmát simán megnyerte a világranglista harmadik legjobbja ellen. Persze, a hazafias szurkolók sohasem fogják megbocsátani neki, hogy nem „Közép-Európa Svájcát” választotta, de a fehér sport drága mulatság, Nyugaton pedig mindig többet szoktak fizetni.

Egyszer talán Suchá is megengedheti magának, hogy egy rangosabb torna kedvéért lemondjon Pozsonyról. Márpedig a jelek szerint van rá esélye. Az idei US Openen a 3. fordulóig jutott, néhány héttel később Quebecben az elődöntőig, Pozsonyban pedig meg sem állt a döntőig. Ezzel 19 helyet ugrott előre a világranglistán (a 76.-ról az 57.-re), és a harmadik legjobb szlovákiai játékos lett Nagyová (21.) és Hantuchová (40.) mögött. A legjobb százban egyébként még ketten tartózkodnak, Husárová a 71., Cervanová a 88. Utóbbi szintén a pozsonyi viadalnak köszönheti visszatérését az „elitbe” – egy hete még a 115. helyen tanyázott, az EuroTel Slovak Indoorban azonban beverekedte magát a legjobb négy közé, aminek az lett az eredménye, hogy jelenleg öt szlovák hölgy szerepel az első százban. Ez főleg a következő szövetségi kapitányra nézve jó hír, hiszen ha (a korábbi szokásoktól eltérően) sikerül megtalálnia a közös nevezőt a szövetség és a lányok között, akkor lesz miből válogatnia a jövő évi Fed Kupára. Ha viszont nem sikerül rendet teremteni, annak sem lesz sok értelme, hogy a szlovák főváros nemzetközi tornának adjon otthont.

Azt persze nem is lehet tudni, lesz-e jövőre EuroTel Slovak Indoor. A Szlovák Tenisz Szövetség ugyanis 1999-ben három évre szóló szerződést kötött a torna fő támogatójával, a megállapodás pedig ez év végén érvényét veszti. A hogyan továbbra egyelőre egyik fél sem tudja a választ – lehet, hogy a szövetség új partner után néz (bár Szlovákiában nem sok olyan cég akad, amely évente 110 ezer dollártól képes megválni), de előfordulhat, hogy minden a régiben marad. Vagy csak majdnem minden. A kulisszák mögött ugyanis már jó ideje azon dolgoznak, hogy egyszerre bonyolítsák le a két legrangosabb hazai tenisztornát, az EuroTel Slovak Indoort és a férfiak számára rendezett Tatra Banka Slovak Opent. Szerény számítások szerint azonban erre még legkevesebb két évet kell várni, egyelőre ugyanis nincs olyan sportkomplexum Szlovákiában, amely egyszerre több mérkőzésnek adhatna helyet – a Nemzeti Tenisz Központ pedig leghamarabb 2003-ra készül el.

Addig talán lesz idő a színvonalon is elgondolkodni. Hogy a pozsonyi tenisztornák ne csak a játékosokat, hanem a nézőket is szolgálják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?