Pénteken Diákolimpia 2016

Dunaszerdahely |

<p>Harmadik döntőjéhez érkezik pénteken az alapiskolások Diákolimpiája. 2012 és 2014 után ismét Dunaszerdahely látja vendégül a régiós versenyek legjobbjait, mintegy kétszázötven diákot.</p>

Hagyományosan öt sportágban folynak a csatározások. A fiúk és lányok atlétikai négytusában – ezen belül 60 és 300 m-es síkfutásban, távolugrásban és krikettlabdadobásban –, asztaliteniszben és sakkban versenyeznek. Kézilabdában a lányoknak, kispályás fociban a fiúknak lesz külön tornájuk. „Utóbbiban a régiós válogatottak is bemutatkoznak – teszi hozzá Lépes György, a sportversenyek koordinátora. – A regionális fordulókban ötven iskola mintegy hatszáz diákja kapcsolódott be, kétszázötven pályára lép a dunaszerdahelyi döntőben, amely a sportgimnáziumban, a Vámbéry-alapiskolában és a városi sportcsarnokban lesz. Úgy vettem észre, ahol kevesebb iskola van a déli tájainkon, ott nagyobb a ragaszkodás, jobban megbecsülik a Diákolimpiát, mint ahol több az iskola. Nagy élmény a szervezőknek és gyerekeknek egyaránt, hogy versenyezhetnek egyedülálló játékunkon. Vannak visszatérők is, akik már várják, készülnek az újabb szereplésre. Tapasztaltuk: dunaszerdahelyi versenyzése után több gyerek jött ide tanulni, futballozni.”

Ismét látványos megnyitója lesz a Diákolimpiának, kicsiben olyan, mint az igazi ötkarikás játékokon: ünnepélyes bevonulással, zászlók behozatalával, olimpiai himnusszal, igazi olimpikonjaink jelenlétével… „Négy éve bemutattuk csallóközi olimpikonjainkat, most is jelen lesznek, és három kiemelkedő sportszemélyiséget is meghívtunk a diákok közé, őket külön üdvözöljük – árulja el a megnyitóval kapcsolatban Szabó László, a Diákolimpia egyik elindítója, a sportgimnázium igazgatója. – Örülök, hogy újra sikerült megszervezni a döntőt. Annak is örülök, hogy a vállalkozók segítettek az anyagi háttér előteremtésében. Rengeteg munka van amögött, hogy újra Dunaszerdahely láthatja vendégül az alapiskolások felső tagozatos diáksportolóit.”

Két kísérőrendezvénye is van a döntőnek. Harminc alkotás érkezett a képzőművészeti pályázatra, ezek beküldői a Kodály-alapiskolában találkoznak, és ott lesz a verseny kiértékelése. Újdonság a sporttémájú eszszépályázat kiírása, melynek kiértékelése – a pályamunkák bemutatásával együtt – a sportgimnáziumban lesz. „A sportban sikeres személyiségekről öt írás érkezett, ezt értékeljük ki – teszi hozzá Pék László, a Diákolimpia másik ötletgazdája. – Már a regionális versenyek is jelezték, van érdeklődés, több helyen odafigyelnek versenyünkre. Örülök annak is, hogy az atlétika és a labdajátékok mellett az asztalitenisz és a sakk is meghonosodott olimpiánkon. Abban is bízunk, hogy újabb tehetségek is felbukkannak, olyanok, akikre a jövőben még büszkék lehetünk.”

A II. világháború utáni országos versenyeink között a Diákolimpia a harmadik, a kistestvér. Az első a Csehszlovákiai Sport Vándorserlege volt, amelyben a középiskolások versenyeztek 1967 és 1973 között. Ennek későbbi utóda a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnoksága, amely 1994 óta létezik, és idén is voltak, lesznek tornái.

Mészáros Károly

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?