Hét órába sűrített 3. Diákolimpia

Dunaszerdahely |

<p>Diákolimpia&nbsp;volt pénteken Dunaszerdahelyen, országos döntő immár harmadszor. Hét órába sűrített sportesemények sora.&nbsp;</p>

Kilenckor az ünnepélyes megnyitóval kezdődött, öt sportágban folytatódott, délután négykor az utolsó eredményhirdetéssel zárult. 

Közel háromszáz délszlovákiai felső tagozatos alapiskolás versenyzett.  Pillanatképek a történtekről.

Szép gesztus a megnyitón 

2012 és 2014 után harmadszor adott Dunaszerdahely otthont a nagy eseménynek. Először rövidült a műsor egy naposra, annak is hétórájába. Már az ünnepélyes megnyitó lázba hozta a jelenlévőket. A városi sportcsarnokban egymás után vonultak be az egyes régiók (Bodrogköz, Szepsi és Kassa, Rimaszombat, Komárom, Galánta és Dunaszerdahely) képviselői. Hozták az olimpiai zászlót, hallottuk az ötkarikás himnuszt, a sporthoz írt ódát, elhangzott a sportolói eskü. Az ünnepi szónokok is bátor és nemes versengésre szólították fel a sportolókat. A megnyitó végén a Bősi Tánc- és Tornastúdió táncosai szórakoztatták a lelátóra vonult diákokat és a közönséget. Kellemes színfoltjai, sajátosságai is voltak az ünnepségnek. Külön köszöntötték, és emlékérmet adtak át három csallóközi olimpikonnak: két egykori kézilabdázónak, Némethné Dömény Jolánnak és Polacsekné Angyal Piroskának, akik tagjai voltak az 1980-ban Moszkvában ötödik csehszlovák válogatottnak, valamint Orosz Csaba volt kenusnak, aki az 1996-os atlantai olimpián volt kétszer döntős. Nagy megtiszteltetés ért három dél-szlovákiai nyugalmazott pedagógust és edzőt, akik sportemberi tevékenységük elismeréseképpen kerültek reflektorfénybe. Emlékplakettet vett át Németh Pál, a nyárasdi női kézilabda elindítója, hosszú éves edzője, aki a csallóközi faluban kémia-biológia szakos tanítóként is ismertek.

Mátyusföldről érkezett Czigler Sándor, ő ott bábáskodott a II. világháború utáni első csehszlovákiai magyar diákbajnokságnak, a Csehszlovák Sport Vándorserlegének 1967-es elindításakor, miközben évtizedekig a galántai Kodály-gimnáziumban tanított. Ipolyságra vitte az emlékplakettet Révész Ferenc, aki 44 éven át tanított az ottani magyar gimnáziumban, 1994-ben elindította a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságát, amelynek 2013 novemberéig volt a motorja, 2007-ben pedig létrehozta a Szokolyi Alajos Olimpia Klubot, amely az egyik legaktívabb az országban. Szép gesztus volt, hogy a 3. Diákolimpiaszervezői triumvirátusa – Szabó László, Pék László és Masszi János – gondolt rájuk. 

Teniszező a zöld asztalnál 

Nem tartottak sokáig a versenyek, gyorsan pörögtek az események, s a végén tizenhét bajnokot avattak. És díjazták a kísérőrendezvények (képzőművészeti rész, esszéírópályázat) legjobbjait. 

Asztaliteniszben tarolt mind a két bajnok: a fiúknál a nádszegi Almási Alfréd, a lányoknál a farkasdi Varga Judit játszmaveszteség nélkül lett győztes. A fiúverseny 13 éves első helyezettje sportágat váltott a Diákolimpiára, és teniszezői tapasztalatait is kamatoztatta. Sportágában idén korosztályos csapatbajnok volt, és jelenleg harmadik évjárata hazai ranglistáján. Volt benne némi versenyzői izgalom, de ezzel könnyedén megbirkózott, akárcsak ellenfeleivel. Varga Judit két éve harmadik volt, most már nem talált legyőzőre. 2012 óta asztaliteniszezik, tavalytól újra komolyabban, és Gútára jár edzésekre. Megérte újra rákapcsolni. A végén egy meglepetés várt az asztaliteniszezőkre: ellátogatott közéjük a dunaszerdahelyi Csejtey Richárd ötszörös paralimpikon, aki szintén emlékérmet kapott Szabó László házigazdától, a sportgimnázium újraválasztott igazgatójától. 

Varga négy aranya 

Atlétikában volt a legtöbb versenyszám. Négytusában más-más helyzet alakult ki a lányoknál és a fiúknál. Varga Nikolett, a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskola tanulója fölényesen megnyerte az összetett pontszámot, és három számban is ő győzött. Távolugrásban (440 cm), valamint a 60 és a 300 méteres síkfutásban (8,35 mp, 49,60 mp). Krikettlabdadobásban második lett, ezt az alistáli Ollé Anna (47,25 m) nyerte. Ennél sokkal szorosabb volt a fiúk versenye: a csilizradványi Peőcz Bálint úgy lett négytusabajnok, hogy egyik számban sem győzött, de volt három második és egy harmadik helyezése, s így összpontszáma az élre repítette. Mindössze hétpontos előnnyel nyert. A versenyszámonkénti bajnokok: krikettlabdadobásban a rimaszombati Gregor Krisztián (69,60 m), távolugrásban az egyébként magasugró, bősi Tóth Gergely (520 cm), 60 méteres síkfutásban a szepsi Karafa Tamás (7,44 mp) és 300 méteres síkfutásban a bősi Világi Máté (42,50 mp). 

Vámbérysek kézidiadala 

Dunaszerdahelyi fölény jegyében zajlott a lányok kézilabdatornája: a Vámbéry Ármin Alapiskola csapata mindhárom ellenfelét könnyedén legyőzte. Némethné Koday Lívia tornaszervező szerint Rajkovics Orsolya és Némethné Dömény Jolán védencei kimagaslottak a mezőnyből, korosztályukban országos szinten is jegyzett játékosokról van, akik nagyon jók, összeszokottak, és szinte teljes, bajnokságokban szereplő csapatuk pályára lépett. Nehéz volt velük lépést tartaniuk a nagymegyerieknek, a nyárasdiaknak és a csilizradványiaknak, akiknek nem volt ennyi képzett játékosuk, de együtt lehettek velük, játszhattak ellenük, s tapasztalhatták, hogy hová lehet fejlődni. 

Hetesek döntöttek 

Két kispályás focitorna is volt a 3. Diákolimpián. Négy csapat indult a régiók, dupla annyi az iskolák versengésében. Zsákovics Tibor volt a történések egyik felügyelője. Szerinte, aki a dunaszerdahelyi körzetből kiharcolja a döntőbe jutást, az már a bajnoki címre is érett. Idén a bősiek és a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola volt a diákolimpiás fináléban, és esélyeshez méltóan szerepelt mindkét együttes, s végül a döntőben találkoztak. Játék közben nem tudták eldönteni, hogy melyik a jobb, hétméteresekkel a kodályosok diadalmaskodtak. Számos olyan játékos lépett pályára, aki valamilyen módon a DAC hátországába tartozik, vagy a klub korosztályos labdarúgója. A régiók tornáján is a Csallóközt képviselő dunaszerdahelyiek lettek az elsők. Három sima győzelemmel. Csak mikorra átvehették volna a győztesnek járó érmeket, még hímondó sem maradt belőlük az eredményhirdetésre. Nélkülük zajlott a díjazás. 

Komáromi fölény 

Másodszor ültek asztalhoz a sakkozók a Diákolimpián. Idén harmincheten, ebből három lány, akik a fiúkkal játszottak nyílt, hétfordulós tornát. A várakozásnak megfelelően a komáromi Munka utcai Alapiskola diákja, Jakab Béla lett a bajnok. Jól játszott, mindössze fél pontot vesztett, s tetszett neki a verseny. Tavaly tudta meg, hogy létezik a Diákolimpia, s rögtön jelentkezett is. Egyébként a komáromi KSC játékosa, azóta már túl van egy újabb győztes bajnoki partin. A legjobb lány, Pivoda Réka is Komáromból érkezett. Ő az Eötvös utcai Alapiskola tanulója. Négy pontot rabolt a fiúktól, és ezzel lett diákbajnok. Két éve sakkozik, versenyszerűen szintén a KSC-ben. Pallag György szerint nagyon jó verseny volt. Minden az erőviszonyok szerint alakult, megmutatkozott, hogy a komáromiaknak erős játékosaik vannak, mondta a torna irányítója. 

Kiállítás és foglalkozás 

Kilenc intézmény harminc diákja kapott meghívót a 3. Diákolimpia képzőművészeti részének országos döntőjére. Az ő munkáikat láthatták a városi sportcsarnokban az olimpia alatt. Kétszáz pályamunka érkezett. A meghívott diákok – pedagógus kíséretében –négyórás kötetlen képzőművészeti foglalkozáson vettek részt, tájékoztatott Fodor Mária, aki a fiatal képzőművészekkel foglalkozott. A döntőn már nem versenyezteti a diákokat, hanem a felkészítő tanárukkal együtt megismerteti velük azokat az eszközöket, technikákat, amelyekkel esetleg a saját iskolájukon nem találkoztak még. Idén is ez történt. Végül két kategóriában hirdettek győztest: az 5–6. osztályosok között Bolla Dóra, a hetényi Tarczy Lajos Alapiskola diákja, a 7–9. osztályosok mezőnyében pedig Zsigárdi Sarolta, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola tanulója győzött. 

Munkák sportemberekről 

Először volt esszéíró-pályázat a Diákolimpián. Öt pályamunka érkezett, a szóbeli bemutatón hárman vettek részt, egy gimnazista versenyen kívül indult: a komáromi Nagy Balázs dédnagyapja, Sarlós József életútját mutatta be. A zsűri Molnár Orsolyának, a búcsi Katona Mihály Alapiskola diákjának munkáját és bemutatóját találta a legjobbnak. Szülőfaluja szülöttjéről, Rácz Norbert karateedzőről készült írását ismertette. Különdíjban részesült Nagy Judit, a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola diákja, aki Horváth Ferenc, a példakép című munkájával pályázott. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?