Ostapenko szenzációja, Nadal jubileuma

A világranglistán 47. lett Jelena Ostapenko nyerte meg a 116. francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, a szombati döntőben szetthátrányból fordítva 4:6, 6:4, 6:3-ra legyőzte a román Simona Halepet.

A világranglistán 47. lett Jelena Ostapenko nyerte meg a 116. francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, a szombati döntőben szetthátrányból fordítva 4:6, 6:4, 6:3-ra legyőzte a román Simona Halepet. Nadal tizedszer lett a párizsi salak királya.

Az előjelek a 2014 után a Roland Garroson másodszor döntős Halep mellett szóltak, aki 15 tornát nyert már, ráadásul a 25 éves román játékos annak tudatában lépett pályára, hogy első Grand Slam-trófeájával rögtön világelső is lehet.

A 20. születésnapját győztes elődöntővel ünneplő Ostapenko ugyanakkor a verseny meglepetésembere volt: a szerb Ana Ivanovics 2007-es részvétele óta a legfiatalabb női döntős, továbbá 1983 óta az első nem kiemelt finalista. A rigai játékos még egyetlen tornát sem nyert a felnőttmezőnyben, és Gustavo Kuerten váratlan diadala óta ő lehetett az első, aki rögtön egy Roland Garros-győzelemmel kezdi meg karrierjét. A brazil 1997. június 8-án nyert először Párizsban – éppen ezen a napon született Ostapenko, akinek a tenyerese gyorsabb, mint a férfi világelső Andy Murrayé.

A szombati fináléban a tenisztörténelem első lett Grand Slam-döntőse a szokásos megalkuvás nélküli teniszét hozta, minden labdát megtámadott, és látványos nyerő ütések mellett sokszor rontott is. A harmadik helyen kiemelt Halepről ugyanakkor falként jöttek vissza a labdák, ő stabilitásával és elképesztő lábmunkájával próbálta ellensúlyozni riválisa agresszív harcmodorát. A labdamenetek ennélfogva a világranglistán 47. Ostapenko nyerőjével vagy rontásával értek véget. Halep már 6:4, 4:0-ra vezetett, de ellenfele hihetetlen tenyereseivel fordítani tudott (4:6), s ezt a harmadik szettben is megtette 3:1-es hátránynál, zsinórban öt gémet nyerve ő ünnepelhetett (6:3). A meccs képéről sokat elárul, hogy Ostapenko 54 nyerő és ugyanennyi rontott ütéssel zárt, míg Halepnél csupán 8 és 10 ez a két számadat.

„Nem hiszem el. Elképesztő torna áll mögöttem, óriási élmény volt. Hátrányban sem adtam föl a küzdelmet, bár Simona nagyon jól játszott. Tudtam, hogy még agresszívebbnek kell lennem, minden pontért harcoltam, és megérte. Már gyerekként is a Roland Garros volt a kedvenc versenyem, és most valóra vált az álmom, megnyertem” – mondta Ostapenko, aki pályafutása első tornagyőzelmével rögtön Grand Slam-bajnok lett, s egyben ő az első 1933 óta, aki nem kiemeltként hódította el a Suzanne Lenglen-kupát.

A férfiak döntője jóval kevesebb izgalmat hozott, a spanyol Rafael Nadal kezdettől fogva esélyt sem adott a svájci Stan Wawrinkának: 6:2, 6:3, 6:1-re győzött, jubileumi tizedik sikerét aratva a párizsi salakon. „Hihetetlen pillanat ez számomra. Tizedszer megnyerni a Roland Garrost, elképesztő. Köszönöm mindenkinek a támogatást. Nagy érzelmek dúlnak bennem. Az első fordulótól kezdve jól játszottam, de az, amikor a Philipp Chatrier-ről elnevezett pályán a bajnoki címért küzdök, semmivel sem hasonlítható össze. Egyetlen tornán sem vagyok ennyire ideges és nincs bennem ennyi adrenalin. Ez számomra mindig a szezon legfontosabb tornája” – mondta a 31 éves spanyol teniszező.

Nadalnak ez összességében a 15. GS-győzelme volt. Hétfőtől a második helyre lép előre a világranglistán.

A fiúk páros juniorversenyében magyar siker született, a 17 éves Piros Zsombor a spanyol Nicola Kuhnnal az oldalán a Vaszil Kirkov, Danny Thomas amerikai kettőst győzte le 6:4, 6:4-re. (MTI, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?