Orvosi vizsgálatra köteleznék a regisztrált sportolókat

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁSAz oktatásügyi minisztérium kötelezővé tenné az évi legalább egyszeri orvosi vizsgálatot valamennyi regisztrált sportoló számára.

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az oktatásügyi minisztérium kötelezővé tenné az évi legalább egyszeri orvosi vizsgálatot valamennyi regisztrált sportoló számára. A kormány által már elfogadott sportpolitikai koncepcióban azzal számol Dušan Čaplovič miniszter, hogy ezzel sikerül csökkenteni a tragikus balesetek és komoly sérülések számát, amelyek következtében sok fiatal sportpályafutása törik derékba.

Itt az ideje

„Egészen 1989-ig teljesen normális volt, hogy egy sportoló nem állhatott rajthoz anélkül, hogy ne lett volna bejegyezve regisztrációs kártyájára, hogy abszolválta az egészségügyi vizsgálatot. Ehhez akarunk visszatérni” – indokolta a tervezetet Branislav Delej sportorvos, a Sportmed magánklinika alapítója, aki részt vett a javaslat kidolgozásában.

„Pont itt az ideje, a világban mindenhol így működik ez” – reagált a javaslatra Lengyel Károly birkózóedző, a besztercebányai Dukla szakembere. Lapunk megkeresésére elmondta: jó, ha az ember tisztában van vele, hogy milyen állapotban van a teste. „Akár évente kétszer is lehetne, persze gyerekeknél elég volna kevesebb vizsgálat is. De a kadettektől kezdve már nagyon fontosnak tartanám.”

Lesznek kivételek?

Más kérdés, hogy a pozitívumok ellenére valóban mindenkinek szüksége van-e az orvosi felügyeletre – mert mondjuk egy kisváros túraklubjában többségben levő nyugdíjasok nem valószínű, hogy túlhajszolnák magukat. „A versenyszerűen sportolók esetében támogatom a kötelező vizsgálat bevezését – nyilatkozta Érsek Árpád (Híd) parlamenti képviselő, aktív vívóedző. – A sporttal kapcsolatos halálesetek ugyanis a legtöbbször a különféle szabadon hozzáférhető teljesítményfokozó szerek túladagolásával hozhatók öszszefüggésbe, nem magával a sporttal, amely a betegségek megelőzését is szolgálja.”

Sportorvosok előnyben

Az mindenesetre tény, hogy Magyarországon is érvényes: versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet. Persze sportorvos és sportorvos között is nagy különbség lehet. „Ha saját tapasztalatomból indulok ki, akkor azt kell mondjam, nincs nagy eltérés a sportorvos és egy nem specializálódott orvos diagnosztizálása közt, szerintem egy körzeti rendelőben dolgozó szakember is el tudja végezni ezeket a vizsgálatokat” – mondta az Új Szónak Stano Tamás, a nánai Kayak Canoe Team vezetője.

A sportorvosok szerepe az egész rendszer kidolgozásában lenne fontos: meghatároznák, hogy egyes sportágak esetében milyen vizsgálatokra lenne szükség – figyelembe véve a sportolók életkorát és addig nyújtott teljesítményét is. „Mindenhol, minden rendelőben ugyanezeket a méréseket kellene elvégezni, hogy az így szerzett adatok összehasonlíthatóak legyenek és le lehessen belőlük vonni a következtetéseket. Ezért nem szükségszerű, hogy csak a sportorvosok végezhessék ezt harminc szlovákiai városban” – tette hozzá Érsek.

Nagyok a költségek

Az ugyanis már a javaslat ismertetésekor felmerült, hogy a 30–80 euróba kerülő vizsgálatokkal egyesek jól járnának – persze ha lesz, aki kifizesse ezt az összeget, hiszen a klubokban való sportolás nem egy esetben így is nagy anyagi megterhelést jelent. „A gyerekeknek ez nagyon drága lenne, feltehetően nálunk is akadna, aki nem tudná vállalni ezt az újabb költséget, a tehetségekért pedig kár volna” – mondta Stano Tamás.

Sok kisebb sportklub számára egy újabb költségvetési tétel akár a megszűnést is jelenthetné, ezért az is felmerült, az egészségbiztosítók téríthetnék a vizsgálat árát, mivel aki sportol, általában ritkábban szorul orvosi segítségre. A minisztérium egyelőre nem közölt ezzel kapcsolatban részleteket. (ot)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?