Nyugalom honol az aranyhajó fedélzetén

Hatvanhat nappal az athéni olimpia megnyitója előtt nyugalom honol a komáromi kajaknégyes tagjai között. Egyiküket sem foglalkoztatja az esetleges terrorveszély réme, s a szkiniászi ötkarikás versenyre is csak elvétve gondolnak.

Hatvanhat nappal az athéni olimpia megnyitója előtt nyugalom honol a komáromi kajaknégyes tagjai között. Egyiküket sem foglalkoztatja az esetleges terrorveszély réme, s a szkiniászi ötkarikás versenyre is csak elvétve gondolnak. Akkor mi jár az eszükben június elején az augusztus huszonhetedikei nagy próbatételre készülőben?

Vlček Erik, aki amúgy is a nyugalom megtestesítője, nem talál magában semmilyen zavaró körülményt. „Mentünk az edzésen egy viszonylag jó időt négyesben. A 2:57 perc a mi pályánkon a tavalyi eredmény megismétlése. Egy éve csak a világbajnokság előtt voltunk ennyire jók, idén már a második próbálkozáskor értük el ugyanezt. Nem tagadom, nyugtatóan hatott rám.” A szkiniászi olimpiai pálya ötven kilométerre fekszik Athéntól, ott ver sátort a legénység, és nem az olimpiai faluban. „Ezért kimondhatom: nem fenyeget olyan terrorveszély, mint máshol, komolyan nem is foglalkoztat a kérdés.” Hetente kétszer-háromszor már eszébe jut a nagy verseny, vagyis a K4-esek ezer méteres olimpiai viadala. „Lassan fejben is készülődik az ember, leginkább a rajt szokott felelevenedni bennem, próbálom előre átélni a várható helyzeteket.”

Riszdorfer Mihály az idősebb fivér a hajóban. Ő annak örül, hogy tegnap komoly támogatói szerző-dést kötött az egység a Szlovák Gázművekkel. „Ebből a pénzből vehetünk egy póthajót is” – fűzte hozzá. Közeledik az olimpia, s mivel az elvárásoknak eleget akarnak tenni, ez magával hoz bizonyos belső feszültséget. „Tapasztalt kajakos vagyok, ezért tudom, mi vár rám. Szélsőségek nélkül élem át a felkészülés hétköznapjait, a versenyre is nyugodt fejjel megyek. Remélem, a terroristák is meggondolják magukat, és nem a sportolók legnagyobb seregszemléjén töltik ki a bosszújukat. Egy hónappal a szkiniászi regatta előtt már arra gondolok majd, addig nemigen.”

Öccse, a két évvel fiatalabb vezérevezős, Riszdorfer Richárd úgy tapasztalja, hogy zavartalanul halad a hajóban ülő fiúk felkészülése. „Akadnak rosszabb és jobb napok, de ez tavaly is volt, és az edzésmunka természetes velejárója.” Öröm számára, hogy tovább javult a teljesítménye, amiről időeredményei tanúskodnak a legjobban. „Most a račicei Vk-viadal jár a fejemben, legközelebb arra készülünk, az olimpiai verseny csak augusztus végén lesz. Szoktam álmodni a K4-esről, de nem arról, hogy az ötkarikás távon hajtunk.”

Soós Tibor edző csupa vidámság. Nincs oka semmilyen nyugtalankodásra. „Ahogy közeledik az olimpia, úgy fokozódik majd bennünk az izgalom, de amennyire csak lehet, nem mutatom magamon. Eltűnt a feszültség körünkből, ilyen évünk korábban még egyszer sem volt. Ideális, harmonikus időszakot élünk együtt, összeérett a társaság. Kölcsönösen elfogadjuk egymást, s ez a kellemes, jó hangulat előidézője. Úgy vélem, meghatározó lehet a végső siker szempontjából is.”

Augusztus huszonhetedikén lesz a komáromiaknak a versenyek versenye. „Most azon töprengek, hogy a rajtunk előtti héten mivel töltsük el hasznosan a kinnlétet, a felkészülés időszaka már végleges.”

Juraj Bača legjobban az egészségét félti, a többi már rajtuk múlik. „Nyugtatóan hat rám, hogy a gázművek vezetése lát fantáziát és jövőt bennünk. A tegnap aláírt szerződés talán rögtön nem hoz észlelhető eredményeket, de hosszú távon mindenképpen hasznos lehet. Felkészülésünk néhány éve Athénra irányul. Erről szól az életünk jelenlegi szakasza, de különösen nem gondolok rá, még most sem. Engem a rám váró holnapok kötnek le.”

Mi vár Szkiniászig a K4-esre?

Bő két és fél hónap van hátra a komáromi K4-es olimpiai színrelépéséig. Soós Tibor haditerve: „A hétvégén egyesben indulnak a fiúk a komáromi versenyen. Utána hétfőn már útra kelünk a račicei Vk-ra, amely a jövő hét végén lesz. Tudtommal ott nem találkozunk a magyarokkal, de eljönnek a németek és az Eb-második norvégok is. Lesz tehát összehasonlítási alap. Felkészülésünk otthon, Komáromban folytatódik, s ezt júliusban egy tíznapos račicei edzőtábor szakítja meg.” (jmk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?