Nyolc között a Bayern és az MU

Még egy forduló van hátra a labdarúgó BL második szakaszának csoportmérkőzéseiből, s kezd kialakulni a negyeddöntő. A Real és a La Coruna után szerdán a Bayern München és a Manchester United is biztosította helyét a nyolc között. De nem ez volt a tegnapelőtti nap eseménye, hanem az AS Roma-Galatrasaray meccs után kirobbant botrány.

Ole Gunnar Solskjear (jobbra) a földön fekvő Steffan Effenberg mellett kapura tör a Manchester United–Baydern München BL-meccsenTASR-felvételA találkozót követően a két csapat játékosai, illetve vezetői összeverekedtek egymással, és a botrányos jelenetek odáig fajultak, hogy a rohamrendőrségnek kellett közbeavatkoznia. Hogy mi történt? Az olasz sajtó megpróbálja utólag összerakni a részleteket. A tudósítások szerint talán az adta meg az első lökést a verekedéshez, hogy a török Emre és Batistuta „összeakasztotta bajszát“. Az incidens kirobbanásának másik szikráját az jelentette, hogy Lima túlságosan hevesen reagált a törökök sértéseire, ugyanis a brazil középpályás korábban Törökországban szerepelt, így jól értette, mit mondanak az ellenfél játékosai. Lima ököllel ütött, Fabio Capello, az AS Roma edzője csak nehezen tudta őt és a többieket az öltöző felé terelni. A tömegverekedés aztán öntörvényűen terjedt szét, tizenhatan sebesültek meg, köztük nyolcan olasz rendőrök voltak.

Törökország nagykövetének is meg kellett jelennie a helyszínen, hogy „kiválthassa!“ a hatóságilag elszigetelt Galatasaray-játékosokat. Az egyik rohamrendőr egyébként azt mondta az újságíróknak: „Havi kétmillió líra (ezer euró) fizetésért nem hagyjuk, hogy ilyen emberek köpdössenek le minket“.

„A lehető legrosszabban végződött az ügy“ írja a La Repubblica, amely szerint az olimpiai stadion ringgé változott. „Hatalmas verekedéssé fajult egy sportesemény, amelynek következménye a sportvilág határain túlra terjednek“ olvasható a La Stampa hasábjain. Minden olasz lap egyetért abban, hogy a kupa történetének elmúlt tíz esztendejében nem volt példa ilyen botrányra.

Török részről azt kifogásolják, hogy a rendfenntartók kizárólag a Galatasaray küldöttségének tagjaival szemben használtak gumibotot. A egyik illetékes úgy nyilatkozott, három futballista, Mondragon, Perez és Emre meg is sérült a túlságosan kemény fellépés következtében.

Ismail Cem külügyminiszter szókimondóan fogalmazva azt mondta, hogy az eset Mussolini fasiszta Olaszországára emlélkeztette. Természetesen a török lapok nagy terjedelemben számoltak be az eseményekről. Az egyik azt írta: „Miután az olaszok nem tudták legyőzni a Galata-játékosokat, hát negverték őket“.

A két tréner is nyilatkozott az incidenssel kapcsolatban. A román MIRCEA LUCESCU, aki korábban a Bresciát irányította, a sajtót tette felelőssé a a történtekért: „A meccs előtt belenéztem a Gazzetta dello Sportba, s azt olvastam, védenceim tehetségtelen mészároslegények. Miért ír egy újságíró ilyesmit fontos meccs előtt? Óvatosabban kell fogalmazni, mert a gyalázkodás erőszakhoz vezet. Nem vagyunk gengszterek, csak olasz csapatok neveznek másokat mészárosoknak, önmagukat az egekig dicsérik, hogy milyen sportszerűek“.

FABIO CAPELLO: „Nagyon nehezen tudtam a játékosaimat az öltöző felé terelni, rendkívül idegesek voltak, így csak azt tehettem, hogy néhányukat kihúztam a tömegből. Nem számít, ki kezdte a verekedést, ilyen helyzetben mindnyájan hibásak. Nem próbálkoztam megállapítani, mi okozta a gondot. Védenceimet betuszkoltam az öltözőbe, s aztán már nem láttam semmit“.

Egyébként volt meccs is, 1:1-re végződött, s ami érdekes: a Galata az eddigi öt összecsapásán mindig döntetlenezett. A B-csoport másik találkozóján, a Barcelona-Liverpool összecsapáson is remi született, az angolok továbbra is nyeretlenek a második szakaszban. A mérkőzés előtt három erőszakoskodó, erősen ittas angolt tartóztattak le, mert az egyik bár mosdójába hurcoltak egy prostituáltat.

Az A-csoport meccseivel kellett volna kezdenünk összefoglalónkat, de hát ott csak annyi történt, hogy a manchesteri döntetlen a negyeddöntőt jelentette a Unitednak és a Bayern Münchennek, a nantes-i 1:1 pedig a Boavista kiesését. Egyébként a Manchester United-Bayern meccset 10 millió néző követte figyelemmel a német RTL-csatornán. (T. V)A–CSOPORT: Manchester United–Bayern München 0:0. Játékvezető: Veissiere, 67 ezer néző. FC Nantes–Boavista Porto 1:1 (1:0), góllövők: Moldovan, ill. Martelinho. Jv.: Dallas; 28 500 néző.

1. Manch. Utd. 5 2 3 0 10:3 9

2. Bayern 5 2 3 0 3:1 9

3. Boavista 5 1 2 2 2:5 5

4. FC Nantes 5 0 2 3 3:9 2

A következő forduló párosítása (március 19.): Bayern München–FC Nantes, Boavista Porto–Manchester United.B–CSOPORT: FC Barcelona–FC Liverpool 0:0. Játékvezető: Vassaras; 90 ezer néző. AS Roma–Galatasaray Istanbul 1:1 (0:1), g.: Cafú, ill. Ümit Karan. Jv.: Frisk; 58 600 néző.

1. AS Roma 5 1 4 0 6:3 7

2. FC Barcelona 5 1 3 1 6:7 6

3. Galatasaray 5 0 5 0 5:5 5

4. FC Liverpool 5 0 4 1 2:4 4

A következő forduló párosítása (március 19.): Galatasaray Istanbul–FC Barcelona, FC Liverpool–AS Roma.

Vizsgálatot indít az UEFA

Nyon. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vizsgálatot indít az AS Roma-Galatasaray BL-mérkőzés után kitört verekedés kapcsán. Az illetékes testület a játékvezető, az ellenőr és a létesítmény-igazgató jelentésének tanulmányozása, illetve az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékok után hozza meg a döntését, várhatóan márcis 28-án. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?