Nincs még döntés Matej Tóth ügyében

<p>A Szlovák Atlétikai Szövetség fegyelmi bizottsága nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy Matej Tóth élt-e tiltott szerekkel vagy módszerekkel, így a gyalogló által benyújtott bizonyítékokat szakértőkkel fogja átvizsgáltatni. Az ügy így még további hetekig húzódhat, de az olimpiai bajnok bizakodó.</p>

„A fegyelmi bizottság megállapította, hogy nem nyert egyértelműen bizonyítást, hogy tiltott szerek vagy módszerek használatára került sor. Matej Tóth részletes dokumentációt nyújtott be, amelynek elemzésére szakértőket kérünk fel” – mondta kedden délután az újságírók előtt Ján Čilík, a Szlovák Atlétikai Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke.

Matej Tóth, akinek versenyzési jogát felfüggesztette a nemzetközi szövetség (IAAF), miután statisztikai eltéréseket talált a biológiai útlevelében, nem mondhatott konkrétumokat ügyről, de azt elárulta, hogy a védekezése 250 oldalnyi anyagot tesz ki, 25 melléklete van, és hat ország hét szakértőjétől tartalmaz szakvéleményt. „Természetesen kész vagyok együttműködni, ha további vizsgálatokra lenne szükség” – tette hozzá Tóth, aki hangsúlyozta, továbbra is elutasít bármilyen doppingvádat. „Az IAAF és a WADA a számos doppingteszt ellenére – pályafutásom során több mint százszor adtam mintát – soha nem talált nálam semmilyen tiltott szert. A személyem elleni vádak csak statisztikai eltérések alapján keletkeztek, és nem veszik figyelembe az egyéni variabilitásomat valamint a mintavételt megelőző körülményeket” – mondta az atléta.

A fegyelmi bizottság elnöke hozzátette, azért van szükség arra, hogy Tóth terjedelmes bizonyítékait szakértők vizsgálják, mert a bizottság öt tagja nem szakértője az orvostudománynak és közelebbről a hematológiának. Az SAZ szintén külföldi szakértőket szeretne felkérni a bizonyítékok elbírálására, hogy a kétség leghalványabb árnyéka se vetülhessen rájuk.

Doppinggyanú esetén ugyanis a nemzeti sportági szövetség illetékes dönteni, amely az eredményt továbbküldi a nemzetközi szövetség illetékes szervének (az IAAF esetében ez az ún. AIU, az Athletics Integrity Unit, azaz az atlétika integritásáért felelős szervezet). Ha az egyetért vele, akkor az ügy lezárul, ha nem, akkor fellebbezhet a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz.

„250 oldalnyi anyagot áttanulmányozni nem kevés idő, így nem tudom megjósolni, mikor születhet végleges döntés. Biztos, hogy még legalább néhány hétig elhúzódik az ügy” – fogalmazott Čilík.

Matej Tóth kiegyensúlyozottnak tűnt a sajtótájékoztatón, s bár látszott rajta, hogy megviselték az előző hetek eseményei, többször el is mosolyodott. „Azt gondolom, én a legnehezebben már túl vagyok. Össze kellett állítanom az érvelést a saját védelmemre, és ezt bizonyítékokkal kellett alátámasztanom. Ez nem volt egyszerű folyamat, lelkileg is megviselt. Örülök, hogy itt most nem olyan döntés hangzott el, amely engem büntetne, már ez is egy kis győzelem. Természetesen a folyamat még tart, de érzek egyfajta megkönnyebbülést, hogy az érvelésem jól felépített. Nem tudom elképzelni, hogy az alapján bárki is arra a következtetésre jutna, hogy tiltott szereket használtam, ezért most optimista vagyok” – nyilatkozta Tóth. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?