Nincs egyértelmu esélyes

Párizs. Ma megkezdodnek a francia nyílt teniszbajnokság küzdelmei. A nem hivatalos salakpályás világbajnokság már régóta az egyik kedvelt Grand Slam-torna, hiszen Párizsban nem az adogatás, a szerva-röpte, hanem inkább a türelmes alapvonaljáték érvényesül.

Párizs. Ma megkezdodnek a francia nyílt teniszbajnokság küzdelmei. A nem hivatalos salakpályás világbajnokság már régóta az egyik kedvelt Grand Slam-torna, hiszen Párizsban nem az adogatás, a szerva-röpte, hanem inkább a türelmes alapvonaljáték érvényesül. Ez ugyanakkor több férfi klasszis számára nem elonyös, amire a legjobb példa Pete Sampras. Az amerikai játékos a többi GS-viadalon összesen 13 egyéni elsoséget szerzett – ezzel világcsúcstartó –, a francia fovárosban azonban eddig csupán az elodöntoig jutott, még 1996-ban.

Az idei szerényebb salakpályás eredményei ellenére a címvédo, háromszoros gyoztes brazil Gustavo Kuertent most is a favoritok közé sorolják. A dél-amerikai klasszis február végén csípomutéten esett át, és csupán néhány hete tért vissza. Játékán még érzodik a hosszú kihagyás, de mivel Párizsban mindig remekel, egyáltalán nem kizárt az újabb diadala. A brazil dolgát elsosorban a spanyolok nehezíthetik meg, a kétszeres elodöntos Juan Carlos Ferrero, az 1998-as bajnok Carlos Moyá, a kétszeres finalista Alex Corretja, vagy a megbízható Albert Costa. Az 1999-es gyoztes amerikai Andre Agassit sem lehet leírni, sot! Az egykori világelso éppen a római salak pályás viadal megnyerésével bizonyította: továbbra is az élmezony kiemelkedo tudású klasszisa.

A noknél rövidebb az esélyesek listája. A mezonybol kiemelkedik az amerikai Venus és Serena Williams, valamint a címvédo Jennifer Capriati. Mellettük még a hetek óta remeklo belga Justine Henin számíthat jó eredményre, de honfitársa, a tavalyi döntos Kim Clijsters sem esélytelen. A legnagyobb hiányzó az 1997-es és 1999-es döntos Martina Hingis, aki bokasérülés miatt már hetek óta távol marad a tornáktól. A svájcin kívül az idén még egyetlen versenyen sem induló amerikai Lindsay Davenport is kihagyja a párizsi Grand Slam-viadalt.

Szlovákia elso számú játékosa Dominik Hrbatý (56.), ellenfele a svájci Kratochvíl lesz (49.). Már kétszer találkoztak egymással, a mérleg 1:1. Nehér ellenlábas vár Karol Kueerára (73.), aki az elso fordulóban a 15. helyen kiemelt argentín Canasa ellen lép pályára. Kueera az utóbbi idoben nem tudja visszanyerni régi formáját, s esetleges gyozelme az argentin ellen meglepetés lenne. A nok között a legnehezebb ellenfelet Martina Suchá (39.) kapta, a harmadik helyen kiemelt amerikai Serena Williams ellen kell mérkoznie az elso fordulóban. Suchá tavaly már találkozott a fiatalabbik Williams lánnyal, a US Openen simán kikapott tole. Daniela Hantuchovát a 11. helyen emelték ki a rendezok, s a továbbjutásért a zimbabwei Black ellen kell megküzdenie. A 18 éves Hantuchová az idén már találkozott ellenfelével, s három játszmában kikapott tole. A szlovák lányok további mérkozései: Nagyová–Razzano (francia), Husárová–Fusai (francia), Cervanová–Osterloh (amerikai).

A magyarok közül a hagyományos világranglista 68. helyén álló Sávolt riválisa, a belga Rochus a 66., tavaly szerepelt eloször a Roland Garroson, a harmadik fordulóban búcsúzott. A tavalyi negyeddöntos Mandula Petra (63. a világranglistán), ellenfele, a 29 éves német Rittner a 81., és 11-szer játszott már Párizsban. Gubacsi Zsófia(76.) elso riválisa, az amerikai Reeves a világranglista 80. helyén áll. Kapros Anikó kapta a legnehezebb riválist, a belga Justine Henin személyében. (sr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?