Németország elődöntős, padlón az argentinok (frissítve: 18:30)

Fokváros |

<p>Németország jutott be harmadikként Hollandia és Uruguay után a legjobb négy közé a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, miután a szombati, fokvárosi negyeddöntőben 4-0-ra legyőzte Argentínát.</p>

Rögtön a találkozó elején előnyhöz jutott Joachim Löw legénysége, s a gól valósággal megbénította a riválist, amely lassan tért magához a sokkból. Aztán a félidő derekától már lehetett jól megkomponált argentin akciókat is látni, de igazi gólveszélyt csak néhány kísérletük hordozott magában. A szünet után rákapcsoltak Messiék, ekkor már akadtak komolyabb lehetőségeik is, ám ahelyett, hogy egyenlítettek volna, újabb gólt, sőt gólokat kaptak, a németek némi meglepetésre fölényes biztonsággal, gyakorlatilag KO-val intézték el Diego Maradona alakulatát.
Németország a 20:30 órakor kezdődő Paraguay-Spanyolország párharc továbbjutójával találkozik a szerdai elődöntőben.
Eredmény, negyeddöntő:
Németország-Argentína 4-0 (1-0)
-------------------------------
Fokváros, Zöld Pont Stadion, 64.100 néző, v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
gólszerző: Müller (3.), Klose (68., 89.), Friedrich (74.)
sárga lap: Müller (35.), illetve Otamendi (11.), Mascherano (80.)

Németország:
------------
Manuel Neuer - Philipp Lahm, Arne Friedrich, Per Mertesacker, Jerome Boateng (Marcell Jansen, 72.) - Sami Khedira (Toni Kroos, 77.), Bastian Schweinsteiger - Thomas Müller (Piotr Trochowski, 84.), Mesut Özil, Lukas Podolski - Miroslav Klose
Argentína:
----------
Sergio Romero - Nicolas Otamendi (Javier Pastore, 70.) Martin Demichelis, Nicolas Burdisso, Gabriel Heinze - Javier Mascherano, Maxi Rodriguez, Angel Di Maria (Sergio Agüero, 75.) - Lionel Messi, Carlos Tévez, Gonzalo Higuaín

I. félidő:
----------
3. perc: a bal oldalról Schweinsteiger ívelt be szabadrúgást, s Müller az ötösről csúsztatott az argentin kapuba, Romero csak hozzáérni tudott a labdához, hárítani nem (1-0).
22. perc: az első veszélyesebb dél-amerikai megmozdulás során Messi indította Tévezt, aki elől az utolsó pillanatban szedte fel a labdát Neuer.
35. perc: mutatós cselek után Higuaín a 16-oson belülről riogatta a németeket, ám ballábas lövése gyengére sikeredett.
36. perc: a magukhoz térő, s egyre jobban támadó argentinok lesgólt értek el, egyszerre négyen is "tiltott" helyen tartózkodtak, így hiába jutott a német kapuba a labda.    
II. félidő:
-----------
48. perc: az állandósuló argentin nyomás közepette Di Maria messziről eresztett meg egy ballábas bombát, amely alig kerülte el a német kaput.
68. perc: a 100. válogatott meccsén szereplő Klose pályafutása 51., egyszersmind 13. vb-gólját is megszerezte, egy sakk-matt akció végén Podolski önzetlenül tálalt elé, ő pedig 4 méterről gond nélkül helyezett az üres kapuba (2-0).
74. perc: a nagyszerű mezőnymunkát végző Schweinsteiger a fél argentin csapatot kicselezte, majd "felszolgált" az akciót követő Friedrichnek, aki a kapuba kotorta a labdát (3-0).
89. perc: a kegyelemdöfést a hajrában kapták meg az argentinok, megint Klose volt a legjobbkor a legjobb helyen: Öziltől kapott elronthatatlan passzt, s a duplázó csatár belsővel küldte a hálóba a játékszert (4-0).

Néhány, kölcsönösen kemény belépő után a németek támadtak aktívabban, és már a 3. percben vezetést szereztek egy remek Schweinsteiger-Müller összjáték után. Az ifjú csatár ráadásul nem akármilyen gól gazdája lett: az ő nevéhez fűződik immár Németország 200. világbajnoki találata.
Az argentinok ocsúdása jó negyedóra múlva kezdődött, de az első érdemi akciójukra a félidő közepéig kellett várni. Igyekezetüket azonban nem díjazta az élet: nem tudták bevenni Neuer kapuját, bár a szünetig már hírnevükhöz méltó mutatványokkal is előálltak.
A második félidőre egy még elszántabb argentin csapat jött ki, amely próbálkozott, de egyre kevesebb meggyőződéssel, miközben a németek megint elkezdtek játszani, egyre jobb és mind szebb akciókkal lohasztották Messiék igyekezetét. A Löw-legénység a gólig is eljutott, ráadásul háromszor is. A vége 4-0 lett, a németek a szokásos forgatókönyv szerint futballoztak, akaratuk gyors, tudatos és főleg eredményes játékkal párosult, ennél fogva csak a különbség lehetett meglepő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?