Nem törlik a foci-Eb-t

A pénteki párizsi merényletek a hétvégi sporteseményekre is rányomták bélyegüket.A francia labdarúgó-válogatott védekező középpályásának, Lassana Diarrának az unokatestvére is az áldozatok között van. „Nehéz szívvel mondom, hogy személyesen is érintettek a támadások.

A pénteki párizsi merényletek a hétvégi sporteseményekre is rányomták bélyegüket.

A francia labdarúgó-válogatott védekező középpályásának, Lassana Diarrának az unokatestvére is az áldozatok között van. „Nehéz szívvel mondom, hogy személyesen is érintettek a támadások. Az unokatestvérem igazodási pont volt számomra” – írta közösségi oldalára a Marseille játékosa.

Válogatottbeli csapattársa, Antoine Griezmann a németek elleni barátságos meccs lefújása után a húgáért aggódott, aki részt vett az Eagles of Death Metal zenekar koncertjén, a Bataclan klubban, amelyet szintén megtámadtak, de a fiatal nőnek nem esett bántódása.

Diarra és Griezmann is kezdő volt a Németország elleni péntek esti barátságos mérkőzésen. A 2:0-s francia győzelemmel végződött párizsi találkozó közben a stadionban is lehetett hallani az első robbanásokat. A meccs normálisan lezajlott, de a német válogatott a tervezettnél egy nappal korábban, már szombaton hazatért Párizsból.

A történtek ellenére lejátssza keddi, londoni barátságos mérkőzését a francia válogatott az angolokkal. A francia szövetség elnöke, Noel Le Graet megerősítette, hogy a csapat biztosan elutazik a Wembley-be.

A merényletek után felmerült, hogy a jövő nyáron épp Franciaországban rendezendő foci-Eb megtartható-e, de az érintettek eltökéltek. „A kockázat már januárban egy szinttel megnőtt, s ez most még magasabbra szökött” – mondta Jacques Lambert, az Eb szervezőbizottságának elnöke, utalva az év elején szintén Párizsban történt terrortámadásra. Szerinte a stadionokban a biztonsági intézkedések jól működnek, ugyanakkor lényegesen nagyobb a veszély az utcákon, ott, ahol spontán gyülekeznek az emberek. „Ha fontolgatnánk a 2016-os Európa-bajnokság törlését, azzal azt a játékot játszanánk, amit a terroristák akarnak” – mondta Lambert.

David Luiz kétségei

A merényletek miatt Európában minden jelentős sporteseményt fokozott biztonsági intézkedések mellett rendeztek: pl. a női tenisz Fed-kupa prágai döntőjét, illetve a labdarúgó Eb-pótselejtezőket is.

A párizsi régióban minden hétvégi sporteseményt töröltek, a rögbi Európai Bajnokok Kupája meccseit vagy a férfikézilabda BL találkozóit sem rendezték meg. A műkorcsolya Francia Grand Prix műsorának második napját is lefújták a francia kormány döntése nyomán, pedig ezt Bordeaux-ban tartották volna.

Több Franciaországban légióskodó sportoló azon gondolkodik, hogy nem tér vissza klubjába. „Ott lakik a barátnőm és a család néhány barátja is. Nem tudom, hogy mit fogok tenni, egyáltalán visszatérek-e a városba. A PSG-nél játszom, ez a munkám, de ha rajtam múlna, nem mennék vissza Párizsba” – nyilatkozta a brazil védő, David Luiz.

Martin Kližannak nem kell ezzel a dilemmával megküzdenie, a szlovák teniszező néhány órával a robbantások előtt utazott haza a francia fővárosból, ahol a helyi teniszbajnokságban lépett pályára. „Pénteken 12.00-kor még Párizsban voltam, néhány óra múlva pedig elkezdődött a pokol. Tartsatok ki, akik ott vagytok, mindenkiért imádkozom” – írta ki közösségi profiljára Kližan.

Emlékezés világszerte

A tragikus eseményekről az egész világon megemlékeztek a sportolók. Az NHL több mérkőzése előtt lejátszották a francia himnuszt is, s a jégre a francia trikolór színeit vetítették ki. A Forma–1-es Brazil Nagydíj pilótaparádéján is francia zászlóval díszített kamionról integettek a nézőknek Hamiltonék. Szinte minden sportesemény gyászszünettel kezdődött, s egyénileg is számtalan sztár fejezte ki részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. (MTI, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?