„Nem nyugszom bele a pontlevonásba”

<p>Dicséri a szurkolókat, az edzők munkájába nem szól bele, s harcolni fog a klubot sújtó büntetés ellen. Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi futballklub új tulajdonosa többek között erről is beszélt a csütörtöki DAC-fórumon.</p>

A rendezvényt, amelyen az fcdac1904.com munkatársai, Nagy Krisztián és Poór Tibor faggatták a klubtulajdonost, nagy érdeklődés kísérte. Az egyik szurkoló meg is jegyezte: „Többen vagyunk, mint az őszi DAC-meccseken…”

Világi elmondta, hogy december elején szólította meg őt Antal Barnabás a klubeladással kapcsolatban, s január közepén váltak intenzívvé a tárgyalások.

Kilenc játékost igazoltak a zárónapon
„Amikor megszületett a döntés, és pénteken reggel megkaptam a hírt, hogy aláírták a szerződést, éreztem, jól tettem, hogy megvettem a klubot, és biztos voltam benne, hogy sikeres lesz a dolog” – mondta a klubvásárlásról Világi Oszkár, aki hozzátette, hogy Khashayar Mohseni korábbi tulajdonossal személyesen nem is tárgyalt, csak Antal Barnabással. – Egyébként éppen azon a napon zárult le az átigazolási időszak, az éjféli határidőig kilenc játékost sikerült szerződtetnünk, az utolsó átigazolást este tízkor ütöttük nyélbe.”

A klubtulajdonos leszögezte, nem akar pereskedő egyesületet, ezért a korábbi bírósági ügyeket le kell állítani. Hozzátette, hogy tárgyalásokat folytat a város vezetőivel arról, hogy az önkormányzat milyen szerepet vállalna a DAC működtetésében, előzetesen tízéves szerződésről lehetne szó.

Nem szól bele a szakmai munkába
Világi elismerte, nem számított ilyen jó tavaszi eredményekre, mert az új szerzeményeknek nem volt idejük összeszokni, a kassaiak elleni nyitányon szinte még társaik nevét sem tudták. „Meccsről meccsre javult a csapat. Radványi Miki remek munkát végez, és rendre jó taktikát dolgoz ki. Egyébként az edző szakmai munkájába egyáltalán nem szólok bele, a kapocs köztem és Radványi között Németh Krisztián, aki a sportigazgatói posztot tölti be. Jelenleg a legfontosabb, hogy a csapat ne essen ki a bajnokságból.”

Levelet írt Kováčiknak
A helyzetet nehezíti, hogy a DAC-tól négy játékos bundaügye miatt 6 pontot levonnak. „Az UEFA múlt csütörtöki közgyűlésén elfogadták, hogy szigorúan kell büntetni azokat a futballistákat, akik meccseket manipulálnak. De a határozat szerint nem büntethető a klub, ha tudtán kívül történt a manipuláció. Ezt a tanácskozáson küldöttként részt vevő Ján Kováčik is jóváhagyta – hangsúlyozta Világi. – Erre egy nappal az UEFA-döntés után a szlovák szövetség fellebbviteli bizottsága elutasítja a fellebbezésünket. Nem nyugszom bele, hogy elvegyék a hat pontot, ezért hivatalos levelet írtam Ján Kováčik SFZ-elnöknek. Ha nem tárgyalnak erről a keddi végrehajtó bizottsági ülésen, akkor sajtótájékoztatót hívok össze az ügyben. Hiszen a rendőrség a bundameccsek előtt már figyelte a játékosokat, lehallgatták a telefonjaikat, és egyikük sem beszélt arról, hogy a klubvezetők tudnának a manipulálásról. Úgy tűnik, csak minket büntetnek pontlevonással, pedig a nyitrai játékosok is bundáztak. Akkor tőlük is vonjanak le hat pontot…”

Felkészült edzőket az utánpótlásnak
Az új tulajdonos – akinek válaszait több esetben vastapssal jutalmazta a hallgatóság – nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre, fontosnak tartja a sikabonyi edzőközpont létrehozását, ahol a 6–14 évesekkel foglalkoznának. Ezt a létesítményt már nyáron szeretnék átadni. „Felkészült edzők nélkül nem lehet eredményt elérni. A fiataloknál nem a helyezések jelentik az eredményességet, hanem az, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig egy folyamatos és szisztematikus építkező munka legyen a klubnál – jelentette ki Világi Oszkár. – A 14 éven felülieknek bentlakásos kollégiumi rendszert akarunk kialakítani, és az akadémiát tapasztalt külföldi edző irányítaná. Meglátogattuk az auxerre-i és az amszterdami Ajax-központot, valamint a wolfsburgi akadémiát, hamarosan döntünk arról, melyik utat követjük.”

Egy szezon főtribün nélkül
Világi természetesen beszélt a leendő stadionról is: „Dunaszerdahelyen 12 500 férőhelyes, angol mintájú stadion épülhet. Lebontjuk a főtribünt, amely helyett 3500 férőhelyes új lelátó épülne. A keleti lelátót is felújítjuk, de ha sztatikailag rendben van, akkor a szerkezetét meghagynánk. Olyan stadiont szeretnénk, ahol a nézők nem lennének messzebb a pályától, mint négy méter. Azt szeretném, hogy a szurkoló úgy érezze, hogy egy katlanba jön be.”

Mivel 2,5 millió eurós támogatással az állam is segíti a stadion ujjáalakítását, közbeszerzéseket kell kiírni a munkálatokra. A keleti lelátót már a következő szezonra felújítanák, várhatóan egy idényt főtribün nélkül kell lejátszania a DAC-nak.

A Fradinak mások a színei
A DAC fantasztikus drukkereit is szóba hozta a Slovnaft-vezér. „A felvidéki magyarság egy bástyája a DAC, szerintem most Dunaszerdahely az a hely, ahol igazi szurkolótábor és igazi focihangulat van. A csapat is érzi, fontos számára ez a támogatás, és hogy egy ilyen fociközegbe kerültek – jelentette ki Világi Oszkár. – A Slovan elleni meccs után Ivan Gašparovič azt mondta nekem, hogy úgy érzi magát, mintha a Ferencváros játszana. Azt válaszoltam neki, hogy köztársasági elnök úr, a Fradinak mások a színei…”
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?