Nem lazulni megy Szocsiba

<p>A 37 éves Martin Bajčičák immár ötödik téli olimpiájára készül, de még most is ragyog a szeme, amikor az ötkarikás játékokról beszél. A szlovák sífutó egy top 15-ös helyet szeretne elérni Szocsiban, ám azt is tudja, hogy számtalan váratlan fordulat adódhat a versenyeken.</p>

OROSKY TAMÁS

Az ünnepélyes olimpiai esküt Anastasia Kuzminával közösen felolvasó sportolót a pozsonyi várban, a fogadalomtétel után kérdeztük.

Milyen formában érzi magát néhány nappal az olimpia kezdete előtt?

Nem teljesen olyan a formám, mint ahogy azt elképzeltem, de bízom benne, hogy az időzítéssel így sem lesz gond, és a legjobbkor, az ötkarikás játékokon lendülök majd bele.

Járt már Szocsiban, ismeri a sífutók pályáját?

Igen, tavaly februárban a Világkupa egyik futamán már kipróbálhattam, milyen körülmények várnak ránk. Három számban is indultam akkor, az egyéni és csapatsprintben és skiatlonban, úgyhogy vannak már bizonyos tapasztalataim a szocsi pályával kapcsolatban, tudom, hogy mennyire változékony az ottani időjárás, -5 Celsius-fokból nagyon gyorsan +5 lehet. Több magaslati edzőtáborban is voltam, hogy az 1500 méter magasan fekvő szocsi pálya ne okozzon gondot.

Ötödik olimpiájára készül. Meglepheti még valami?

Mindig azt hittem, hogy ahogy öregszem és egyre tapasztaltabb leszek, úgy egyre kevésbé érhetnek váratlan dolgok. Viszont a korral nő az ember felelősségtudata is, és az élet több területére is figyelnie kell, így mindig számol azzal, hogy közbejöhet valamilyen meglepő fordulat, tényező. Mindig adódhat egy olyan helyzet, ami miatt elkezdek idegeskedni. Nem úgy megyek Szocsiba, hogy „na, ez már az ötödik olimpiám, és laza vagyok, minden sikerülni fog”, ez egyszerűen nem így megy.

És ami a mentális felkészülést illeti, változott valami a korábbi évekhez képest?

Már kisebb a nyomás rajtam. Főleg a torinói és a vancouveri olimpia esett bele abba az időszakba, amikor a leginkább nőtt, növekedhetett a teljesítményem. Most már olyan pozícióba kerültem, hogy senki sem várja el tőlem a top tízbe kerülést vagy akár az éremszerzést. Ez mindenképp jó nekem, mert így még egy jó eredmény is összejöhet.

Harminchét évesen a játékok után is folytatja a versenyzést?

A döntésemben a szocsi eredmények is nagy szerepet fognak játszani. Ha nem túl jó fényben fogok megmutatkozni, és nem tudom bebizonyítani, hogy még van helyem a sportágban, akkor a mérlegelés során valószínűleg a pályafutásom bejezésénél lyukadok ki. Ha viszont teljesítem a saját elvárásaimat, hogy beférjek az első 15-be 50 kilométeren, akkor már kicsit bonyolultabb lesz a helyzet...

Lesz rá módja, hogy más sportágak eseményein is ott legyen?

Négy számban, skiatlonban, 15 km-en, csapatsprintben és 50 km-en is indulok, minden ötödik nap versenyzek, vagyis nagyon sok lesz a gyakorlás. Az olimpia második napján kezdek, és még az utolsó napon is versenyezni fogok, ami nem lesz egyszerű. De nagyon örülnék, ha mégis eljutnék egy másik sportág küzdelmeire is.

Sokat ragozott téma az oroszországi biztonsági helyzet. Nem tart attól, hogy valami komoly dolog történhet az olimpia alatt?

Mi, sportolók ezt nem nagyon tudjuk befolyásolni, mi csak reménykedhetünk benne, hogy a szervezők mindent bebiztosítanak, hogy jól fogjuk magunkat érezni, és semmi váratlan sem fog történni. Remélem, hazatérve ugyanígy beszélgethetünk majd...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?