Nem Beckham kihagyott büntetője döntött

Az Eb előtti körkérdésünkre – Ki lesz a győztes? – azt válaszolta: a franciák. Az angoloknak nehéz csoportmeccseket jósolt. A horvátokkal csatáznak majd a továbbjutásért, mondta. Ha valaki, ő tényleg testközelből ismeri az angol futballelitet, ráadásul a selejtezősorozatban gólt is lőtt a háromoroszlánosoknak.

Az Eb előtti körkérdésünkre – Ki lesz a győztes? – azt válaszolta: a franciák. Az angoloknak nehéz csoportmeccseket jósolt. A horvátokkal csatáznak majd a továbbjutásért, mondta. Ha valaki, ő tényleg testközelből ismeri az angol futballelitet, ráadásul a selejtezősorozatban gólt is lőtt a háromoroszlánosoknak. Németh Szilárdot, a Premier League-ben szereplő FC Middlesbrough házi gólkirályát a francia–angol meccs után kérdeztük.

Presztízsmeccs, francia győ-zelemmel. Erre számított?

Tulajdonképpen igen, bár simább meccset vártam, nem hittem, hogy csak ilyen drámai küzdelemben tud nyerni a címvédő. Jól kezdtek, ők irányították a meccset, de az angol gól megfordította a játék képét, Beckhamék szervezetten és jól védekezve futballoztak, kontrákra várva.

A kontrák pedig jöttek, és Rooney szólója után akár el is dönthették volna a meccset, de Beckham kihagyta a büntetőt. Ez volt a kulcsmomentum?

Nem hiszem. A sorsdöntő mozzanat inkább Zidane szabadrúgása volt. Az angolok addig hősiesen védekeztek, de az a gól annyira megzavarta őket, hogy utána már nem tudtak összpontosítani, és szerintem ez eredményezte Gerrard rövidzárlatát is a 94. percben, aki már csak biztonságra törekedett, haza akarta adni a labdát, de végül Thierry Henryt ugratta ki.

A válogatott vereségeit hogyan fogadja az angliai közvélemény?

Ha maradt volna az 1:0, akkor másnap mindenki istenítette volna a csapatot. Egy ilyen balszerencsés vereség után viszont egész Anglia gyászol. De nem sokáig, mert biztosra veszem, hogy csütörtökön több góllal verik majd a svájciakat.

1998-ban a vb-nyolcaddön-tőben Beckham feleslegesen kiállíttatta magát az argentinok ellen – akkor a szurkolók bűnbaknak kiáltották ki. Várható, hogy a kihagyott tizenegyes után a népharag ismét megtalálja őt?

Az a 98-as kiállítás más jellegű szituáció volt, azzal jelentősen meggyengítette a csapatot. Itt angol vezetésnél hagyta ki a büntetőt Beckham, a csapat fegyelmezetten és harcosan játszott, azokban a percekben egyáltalán nem tűnt úgy, hogy ezt a meccset elveszthetik, még ha ki is maradt a tizenegyes.

A meccset megelőzően újra hallattak magukról az angol huligánok. Csak a válogatott fellépéseinek kísérőjelensége ez, vagy az angol bajnokság meccsein is tapasztalható hasonló viselkedés?

Ez a válogatott tartozéka, úgymond, mivel külföldön többet megengedhetnek maguknak a huligánok. Én Middlesbrough-ban semmi ilyesmit nem tapasztaltam, ha ugyanis valaki az angol stadionokban viselkedik így, azt egész életére kitiltják az ország minden sportrendezvényéről. Ezek a szurkolók nem tudatosítják azt, hogy ezzel saját csapatukat károsítják.

Az eddigi három játéknap alapján mi a véleménye az Eb-ről?

A portugálok vesztes mérkőzéséből kiindulva: szerintem az egész Eb-re jellemző lesz, hogy nem feltétlenül az a csapat nyeri majd a meccset, amelyik végig irányítja a játékot. Erőnlétileg minden egyes válogatott a zeniten van, olykor kilenc-tíz ember képes védekezni, és aztán egy gyors ellentámadással sokkolja az ellenfelet, ahogy ezt a görögök is tették. Az biztos, hogy lesznek még meglepetések.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?