Nem akar mindenáron javítani

<p>Štefan Svitko idén negyedik alkalommal vesz részt a Dakar-ralin. A tavaly ötödikként végzett szlovák motoros már a helyszínen, Peruban készül a január 5-i rajtra személyi edzőjével és szerelőjével együtt. A csapat az elutazás előtti sajtótájékoztatón készséggel állt lapunk rendelkezésére.</p>

OROSKY TAMÁS

Štefan Svitko idei dakaros szerepléséhez nagy reményeket fűznek a hazai motorsport rajongói – nem véletlenül. A 2010-ben Az év újoncának járó díjat besöprő 30 éves versenyző ugyanis tavaly tovább javított az eredményén, és a 13. után az 5. helyet szerezte meg a sivatagi száguldáson (2011-ben motorohiba miatt fel kellett adnia a küzdelmet a nyolcadik szakasz után). „Egy éve úgy utaztunk ki Dél-Amerikába, hogy addigi legjobbam a 13. hely volt. Azzal is számoltam, hogy esetleg kiesek, ezért az ambíció az volt, hogy legalább megtartsam ezt a pozíciót. Végül ötödik lettem, amivel megleptem magam. Természetesen idén is mindent megteszek azért, hogy ne végezzek ennél hátrébb.”

Önmagáért versenyez

Svitko azonban azzal is tisztában van, hogy a rá váró 8423 kilométer rengeteg előre nem látható veszélyt rejthet magában, ezért nem akar túlzott terhet rakni saját vállára. „Nem túl jó, ha valaki az élen látja magát, mert könynyen nagyot csalódhat. Ezért kicsit szerényebben vágok neki a viadalnak. Elsősorban magamért kell végigcsinálnom a versenyt, megtenni azt, amit tudok, nem mások elképzeléseit teljesíteni. Nem szabad túlbecsülnöm a képességeimet. Nem akarok mindenáron, akár sérülést is kockáztatva javítani az 5. helyen” – jelentette ki határozottan.

Tavaly ugyanis komolyan megsérült a viadal során, a Dakar után meg is kellett műteni a vállát. „Ezért a felkészülésben a nyújtásokra és akrobatikus gyakorlatokra fektettük a hangsúlyt” – mondta el Ivan Malárik személyi edző, aki a futás, úszás és konditermes tréning mellett szaunázást is „előírt” védencének.

Tunéziai főpróba

A jó erőnlét mellett új motorjában is bízik Svitko („a tavalyihoz képest nagyobb a teljesítménye, és többet ki kellene bírnia”), valamint abban, hogy a Tunéziában töltött kéthetes készülés meghozza gyümölcsét. „Az ottani homokdűnéken egy kicsit növelhettem az önbizalmam, mert a helyi létesítmény vezetője azt mondta, ezekkel a körülményekkel, a hol süppedő, hol kemény homokkal sokan nem boldogulnak. Az első napokban a kijelölt 13 kilométeres pályán én is elestem a motorral vagy hétszer, a végén pedig már egyszer sem. Remélem, ez majd segít a Dakar első szakaszain is, mert idén azok a legnehezebbek.”

A 2013-as viadal Peruból Argentínán át Chilébe vezet, de hogy ez az útvonal előnyösebb-e a tavalyinál, azt Svitko szerint nem lehet megmondani. „Nézegettem az interneten az egyes szakaszokat, azokat is, amelyeket már vagy ötször láttam. De majd a helyszínen derül ki, mi is a pontos helyzet.”

Szlovákiában rosszabbak az utak

Az aktuális problémákat van idő megbeszélnie a csapatával is: legkésőbb délután négykor ugyanis a leghosszabb szakaszokat is abszolválni lehet a Dakaron – addig viszont csak magára számíthat a versenyző. „Mi nem mehetünk be segíteni a sivatagba, még akkor sem, ha Štefan elakadna. Telefonos kapcsolatban lehetünk, de a lefedettséggel problémák vannak – árulta el František Hostinský szerelő. – Előre kijelölt útvonalon közlekedünk, a szervezők minden nap letöltik az adatokat a GPS-ünkből, és ha mondjuk valahol túlléptük a megengedett sebességet, a pénzbírságon kívül a versenyzőnk időbüntetést is kap. Egyébként meg kell mondjam, hogy a dél-amerikai aszfaltutak jobb állapotban vannak, mint a közép- és kelet-szlovákiaiak...”

Erről a Svitko család egy másik tagja is saját szemével győződhet meg idén: a 2013-as Dakaron ugyanis idősebb Štefan Svitko is indul, az újonnan létrehozott T3-as (könnyű buggyk) kategóriában. „Végre teljesül az álma. Remélem ő is, de minden más szlovák versenyző is épségben tér majd haza” – mondta apjával kapcsolatban az ifjabbik Svitko.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?