„Nehéz dolgunk lesz Belgiumban”

Köves Gábor

A magyar tenisz Davis-kupa-válogatott már Belgiumban készül a hétvégi, világcsoportbeli mérkőzésére. Köves Gábor kapitánnyal még a budapesti Év sportolója-gálán beszélgettünk.

Egy új kategória első győzteseinek mondhatják magukat, a Davis-kupa-válogatott lett 2017-ben az év csapata egyéni sportokban. Mit jelent önöknek ez az elismerés?

Óriási dolog, hogy ránk esett a választás. Az újságírók értékelték azt, hogy nagyon régen voltunk már ilyen helyzetben a Davis-kupa-csapattal, nagy megtiszteltetés, hogy minket választottak az év csapatának. Rengeteg méltó jelölt volt, akik rajtunk kívül ugyanúgy érdemesek voltak a díjra, elég csak a két másik dobogóst, a női kajak négyest és a férfiúszók gyorsváltóját említenem. Szerintem azért választottak minket, mert a Világcsoportba jutással rendkívüli dolgot vittünk véghez, ami utoljára 22 éve sikerült. Nagyon boldogok vagyunk, hogy ez így sikerült, és igyekszünk 2018-ban is jól teljesíteni.

A sikertörténet Pozsonyban kezdődött. Már ott sem számítottak favoritnak, de egy hihetetlenül izgalmas hétvégén le tudták győzni a szlovákokat. Ezután jöttek, már a Világcsoportba kerülésért, hazai pályán az oroszok, akiket szintén meg tudtak lepni. Minek köszönhető, hogy mind a két összecsapáson ennyire összeállt minden?

Először is annak, hogy voltak jó játékosaink. Az, hogy le tudtuk győzni az esélyesebb csapatokat, annak tudható be, hogy hittünk benne, lehet esélyünk. Természetesen ha újra lejátszanánk ezeket a meccseket, akkor lehet, hogy ezek ellen a csapatok ellen többször veszítenénk, mint nyernénk, most mégis sikerült legyőzni őket. Nagyon bátran játszottak a játékosaim, mind Fucsovics Marci, mind Balázs Attila, remekül kihozták magukból, ami bennük volt. Kellett hozzá szerencse, kellett hozzá kitartás. Talán egy kapitány is… Nem is tudom, mit mondjak, annyira rendkívüli, hogy ez így összejött.

Játékosként és kapitányként is megélte a Világcsoportba jutást. Mi a különbség a kettő között?

Játékosként kicsit más volt, mert ott főleg a saját mérkőzésemre koncentráltam. Persze drukkoltam a többieknek, de elsősorban a saját játékomra figyeltem. Kapitányként viszont minden egyes mérkőzésért én felelek, én felügyelem a játékot, én segítem a játékosokat, tehát sokkal intenzívebb minden a három nap során. Az az igazság, hogy a mérkőzések során elég sokáig nagyon nyugodt voltam, de amikor már ott volt a lehetőség, hogy nyerjünk, akkor már nem annyira… Szerencsére ez nem ragadt át a játékosokra, és sikerült behúzni mindkét mérkőzést.

A Világcsoportban a tavalyi év második helyezettje, a belga csapat következik.

Nagyon nehéz dolgunk lesz Belgiumban. David Goffin a legnagyobb sztár a belga csapatban, top 10-es játékos. De úgy fogunk odaállni, hogy mindent megpróbálunk. Azt szoktam hangsúlyozni, hogy tőlünk csak azt lehet kérni, hogy mindent kihozzunk magunkból, a játékosok is a pályán, és én is kapitányként a székben. Remélhetőleg helyt fogunk állni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?