Nagyok a kockázati tényezők

Budapest. Rendkívül nagyok a kockázati tényezők, ha Budapest 2012-ben nyári olimpiát és paralimpiát kíván rendezni. Ezt Jánosi György, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter jelentette ki, miután a magyar kormány tárgyalt a kilenc év múlva rendezendő sportesemény megvalósíthatóságáról.

Budapest. Rendkívül nagyok a kockázati tényezők, ha Budapest 2012-ben nyári olimpiát és paralimpiát kíván rendezni. Ezt Jánosi György, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter jelentette ki, miután a magyar kormány tárgyalt a kilenc év múlva rendezendő sportesemény megvalósíthatóságáról. – Meglepetést okozott, hogy Budapesten jelenleg egyetlen egy sportlétesítmény sem alkalmas olimpiai verseny megtartására – mondta. Hozzáfűzte: egy stadion, négy labdarúgó-pálya, 11 fedett csarnok és 16 egyéb kiegészítő aréna építésére, vagy korszerűsítésére van szükség. Jánosi György kiemelte: az előző kormány úgy kötött szerződést a Budapest Sportaréna üzemeltetőjével, hogy egy titkos záradék alapján 2013. január elsejéig a fővárosban nem épülhet 7000-nél több néző befogadására alkalmas csarnok. Ez alól kivétel egy esetleges olimpiarendezés, de a megállapodás alapján csak az olimpia céljait szolgálhatnák a létesítmények, vagyis hosszú éveken át üresen állnának. – Az előző kormány az olimpiarendezéssel kampányolt. Tudott-e a jobb kéz arról, mit csinál a bal, vagy a téma pártpolitikai célokat szolgált? Tudott-e a záradékról a MOB vezérkara, vagy Schmitt Pál elnök? – tette fel a kérdést a miniszter, aki maga is csak akkor értesült a záradékról, amikor a GYISM módosította a szerződést a beruházóval.

A kockázati tényezők között szerepel még, hogy mai árakon összesen 4600 milliárd forintba kerülne a 2012-es budapesti olimpiarendezés, ebből 3000 milliárdos nagyságrendű lenne az állami szerepvállalás.

A sporttárca irányítója kifejtette, hogy az olimpiát mindig város rendezi. A kormány felhívja a budapesti közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság figyelmét a kockázatokra, és majd ha a két testület ezek tudatában kialakítja a maga álláspontját, vissza lehet térni arra, hogy a magyar főváros kandidáljon-e.

A sportminiszter nem titkolta, hogy ő olimpiapárti, de számára soha nem az volt a kérdés, hogy Budapest 2012-ben legyen-e házigazda. – Az országot, a fővárost alkalmassá kell tenni a rendezésre. Sokkal nagyobb presztízsveszteség az ország, Budapest, a sportdiplomácia és a kormány számára, ha időközben derül ki, hogy nincs meg a megfelelő háttér, és vissza kell vonni a pályázatot – mondta. A kandidálásról július 15-ig kell hivatalosan értesíteni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB). A 2012-es helyszínről a 2005-ös szingapúri NOB-ülésen döntenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?