Tárlatajánló: Nem igaz, hogy a szocialista épületek értéktelenek

foto

Ezt bizonyítja a Szlovák Nemzeti Galéria aktuális kiállítása, amely a 2020-ban elhunyt Vladimír Dedeček életművét mutatja be a közönségnek.

Dedeček az intézmény „saját” építésze, hiszen ő tervezte a galéria épületének ikonikus áthidalását, melynek felújítása sok-sok éven át okozott fejtörést az intézménynek. S bár számos olyan terv készült, amely az áthidalás lebontását szorgalmazta, az épületrész végül megmenekült, felújított formájában most a főváros egyik impozáns építészeti emlékének számít. A nemzeti galérián túl számos emblematikus épület fűződik Dedeček nevéhez országszerte, tervei számos hazai város látképét határozzák meg.

foto

A kiállítás közvetlenül az áthidalásban, tehát a galéria 3. és 4. emeletén kapott helyet és két részből áll. Az első rész Dedeček életművének keresztmetszetét kínálja: megismerkedhetünk a műépítész életével, majd konkrét tervek és épületmodellek segítségével vizsgálhatjuk legjelentősebb alkotásait. A kurátor, Monika Mitášová Dedeček saját szavait választotta mottóként, aki úgy jellemezte magát, hogy „Ács vagyok a beton idején”.

Egy interaktív kiállításról van szó, ahol saját magunk is kézbe vehetjük a műépítész házainak egyes darabjait, vagy legalábbis azok modellezett részleteit. A kiállításra elkészítették Dedeček legfontosabb épületeinek egyes részeit mintázó nagy méretű, fából készült makettjeit – és valóban nagy konstrukciókról van szó, a méretarány 1:10. Másrészt pedig egész épületeket ábrázoló, kisebb műanyag maketteket is megnézhetünk, amelyeket kirakószerűen, saját magunk is megpróbálhatunk összeilleszteni. Ezeken kívül mai és archív televíziós felvételeken is láthatjuk Dedeček épületeit – kimondottan izgalmasak az azokból az időkből származó felvételek, amikor az épületeket a nagyközönség számára avatták fel. 

A kiállítás második része a Vladimír Dedeček és a Szlovák Nemzeti Galéria: Egy történet a jövőből címet kapta, kurátora pedig a galéria volt igazgatója, Alexandra Kusá. A kurátor itt arra emlékeztet, hogy a nemzeti galéria áthidalásának terve már a maga idejében is ellentmondásos volt, illetve hogy a szokatlan építészeti koncepció mögött nem csupán maga Dedeček állt: az építész a megrendelő, Karol Vaculík művészettörténész igényeihez is kénytelen volt igazodni. 

A kiállítás második része tehát a Szlovák Nemzeti Galéria hatvanas évekbeli bővítésének tervét járja körül, azt vizsgálva, hogy milyen politikai és társadalmi kontextusban kellett mozogniuk a főszereplőknek, míg meglett a győztes terv. 

A Dedeček, a műépítész (Architekt Dedeček) című kiállítás 2025. február 2-ig látogatható a Szlovák Nemzeti Galériában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?