Nagyobb sikert ígér az 500 méter

Milánó Európa-bajnok és ezüstérmes szlovák egysége nélkül zajlott a múlt hét végén Szlovákia idei síkvízi kajak-kenu bajnoksága. A komáromi K4-es (Riszdorfer Richárd és Mihály, Vlček Erik és Juraj Bača) ugyanis kihagyta ezt az erőfelmérést, mert javában készül a hét végén sorra kerülő szegedi Eb-re.

Soós Tibor, az egység edzője szokatlanul szűkszavú, visszafogott válaszaiból azért kiderült a váratlan döntés néhány összefüggése, s megtudtunk valamit az elmúlt hetek történéseiből is.Komoly ellenfelük nem lett volna, az Eb-nevezés is már eldőlt. A négyes indulása felért volna egy jó edzéssel. Miért nem vállalták?

Nem tartottuk szerencsésnek a rajtot. Nagyon meleg van, kedden már indulunk Szegedre, s a felkészülés hajrájában megpróbáltunk kizárni minden kockázatot.Idén jóval kevesebbet versenyeztek a K4-es tagjai, mint máskor. Összesen talán egy Világ Kupán meg a két válogatón. Mit takargatnak az ellenfelek előtt?

Nincs mit takargatnunk. Sajnos, párosban Misi és Gyuri másodszor is elvesztették a válogatót, így a račicei válogatón a legfontosabbra, a K4-esre kellett figyelnünk. Ha nem nyerünk, nem mehettünk volna ki a világversenyekre.Miért, ez a veszély is leselkedett?

Szerencsére nem, mert ezren és ötszázon aránylag gyenge egységek álltak ki ellenünk a válogatón. Nem volt a fiúknak méltó ellenfelük, kétszázon azonban kikaptak.Ezer méteren 1:01,17 perccel nyerték a račicei válogatót. Mit ígér ez az eredmény?

Jobb lett volna, ha három perc alá kerülnek. Az olimpiai számban mindvégig kisebb oldalszél nehezítette a fiúk dolgát. Legfrissebb tesztjeim szerint védenceim nagyon jó formában vannak, meglátjuk milyen felkészültséggel érkeznek az ellenfelek. Jelenleg az a fontos, hogy mindnyájan egészségesek legyenek. Azt mondhatom: minden szempontból rendben vannak. Mire lehet jó az ötszázon elért 1:22,86 perces idő?

Kitűnő eredmény! Manapság negyon kevés hajó képes erre, ráadásul igazi ellenfél nélkül született. Ennek ellenére az ezer méter a fő számunk. És a kétszázon elszenvedett vereség?

Ki akartuk próbálni a sprintszámot is. A táv elején megugrott az új összetételű Chorváth, Kužel, Lipták, Belovič egység, s utána már elúszott az esély.Račice előtt még K2 ötszázon is versenyben voltak, mégpedig a Riszdorfer Mihály, Juraj Bača világbajnok egység révén. Azonban a Zelená voda-i vereség után újabb kudarc következett. Közel két másodperccel maradtak alul a Chorváth, Erban hajóval szemben. Hát ez balsiker volt...

Szerencsére nem hagyott mély nyomokat a fiúkban. Ha Misiék ebben a számban is kiharcolják az indulás jogát, nehéz döntés elé kerültek volna. ĺgy azonban nem maradt más választásuk, mint a négyes hajó. Meglepett, hogy Erbanék milyen óriási fölénnyel nyertek. Ha ennyire jók, érmet is hozhatnak az Eb-ről. Kenu egyesben a tavalyi vb-hatodik és Eb-kilencedik Grassl Antal bravúrosan fordított a račicei pályán. Az első párharcban 41,04 másodperces idővel, majd a szétlövésben 42,27-tel győzött Páleš előtt, és indulási jogot szerzett az idei világversenyeken. Ezzel végleg a sprintszám ura lett nálunk?

Úgy néz ki, nem lehet tőle elvenni a hazai elsőséget. Az első račicei csatában közel egy hajóhosszal nyert. Az idők szerint óriási a javulása, kis szerencsével Szegeden is a hat közé kerülhet, s ezzel javítana legutóbbi Eb-helyezésén. Fő célja azonban az ötszázon való feltörés, abban még nem megy a hazai legjobbak megleckéztetése. Komáromi remények Szegeden?

Megörvendeztetne, ha az olimpiai távon, vagyis ezren a kajak négyes a legjobb hat között érkezne célba. Úgy érzem, ötszázon érmünk lesz. Ha kenuban Tóni javít tavalyi kilencedik helyén, az már jó lesz. Kétszáz méteren minden megtörténhet.Komáromi szempontból emlékezetes a Matyi téri pálya, hiszen a Riszdorfer Mihály, Juraj Bača egység 1998-ban kajak kettesben itt szerezte első világbajnoki címét. Szoktak erre gondolni?

Újra felidézhetjük az emlékezetes pillanatokat. Az a siker nagyon váratlanul jött. Számunkra kellemes hely Szeged, s remélem, az Eb után is az marad.

Tarr és Grassl két-két bajnoki címe

Zelená Voda. Mindhárom távon bajnokokat avattak a hétvégén a szlovák bajnokságon. Ezer méteren K1-ben a komáromi Tarr György (3:32,94) nyert, és tagja volt a győztes K4-es egységnek is. Ebben lapátolt a somorjai Csölle József, Nemec és Wiebauer is. Idejük 3:17,40. Csölle K2-ben Kohllal második lett. Ötszázon kenu egyesben a komáromi Grassl Antal (mindnyájan az ŠKP Bratislava versenyzői) a bajnok (1:50,89), K1-ben Tarr a harmadik. Csölle K2-ben Kohllal ismét második, s ugyancsak ezüstérmes a K4-esben (társai Kmiť, Noskovič és Kohl). Kétszázon ismét Grassl győzött (40,97 mp). A K4-esek versenyében Csölle az ötszázon is második ezüsthajóban lapátolt, mögöttük végzett a Bukovský, Ďurčo, Paraszka, Marek Hluško összetételű komáromi négyes. (SITA/TASRs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?